Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!lublin.pl!uw.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!
news.internetia.pl!not-for-mail
From: "Qwax" <...@...Q>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa z opieniek
Date: Tue, 17 Sep 2002 11:37:36 +0200
Organization: Q
Lines: 39
Message-ID: <6...@2...17.138.62>
References: <4...@n...onet.pl>
Reply-To: "Qwax" <...@...Q>
NNTP-Posting-Host: 213.17.138.62
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1032251862 6263 213.17.138.62 (17 Sep 2002 08:37:42
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 17 Sep 2002 08:37:42 +0000 (UTC)
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:125441
Ukryj nagłówki
> Składniki: 2,5 litra wody, 5 kostek rosołowych, opieńki, ziemniaki,
100-150 ml
> śmietany
> Wykonanie: Zupa z opieniek jest tak prosta że chyba każdy potrafi ją
zrobić. Do
> dużego garnka wlać około 2,5 litra wody. Następnie wrzucić pięć
kostek
> rosołowych i grzyby czyli opieńki które wcześniej zostały
oczyszczone i
> pokrojone w kostkę, (jeżeli się trafi jakiś ślimak to proszę tylko
by nie jeść
> jej w piątek.) Następnie wrzucić, pokrojone w kostkę ziemniaki , a
ile to
> zależy od gotującego około 20 minut a na koniec dolać około 100 do
150 ml
> śmietany.
>
> Zupa jest wyśmienita , i jedyna w swoim rodzaju, ponieważ smak
opieniek jest
> bardzo intensywny i charakterystyczny. Życzę smacznego
> Jest to jeden z nowych przepisów zamieszczonych na stronie
> http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/przepisy3.htm#12
. polecam inne
ciekawe
> przepisy przesyłane na stronę www.grzybypodhala.prv.pl
> Pozdrawiam
> Zenit
Zawsze mnie uczono że opieńki przed przygotowaniem potrawy należy raz
zagotować a wodę odlać - nie powiedziano mi tylko czy z powodu
'spróchniałego' zapachu czy też 'bo zawierają trujące związki
rozpuszczalne w wodzie' - chętnie się dowiem.
W każdym bądź razie nikt mnie nie namówi na zupę z pieczarek
gotowanych 'od razu'
Zapach pierwszego gotowania pieczarek mnie cokolwiek razi.
Pozdrawiam
Qwax
|