Data: 2002-09-17 09:37:36
Temat: Re: Zupa z opieniek
Od: "Qwax" <...@...Q>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Składniki: 2,5 litra wody, 5 kostek rosołowych, opieńki, ziemniaki,
100-150 ml
> śmietany
> Wykonanie: Zupa z opieniek jest tak prosta że chyba każdy potrafi ją
zrobić. Do
> dużego garnka wlać około 2,5 litra wody. Następnie wrzucić pięć
kostek
> rosołowych i grzyby czyli opieńki które wcześniej zostały
oczyszczone i
> pokrojone w kostkę, (jeżeli się trafi jakiś ślimak to proszę tylko
by nie jeść
> jej w piątek.) Następnie wrzucić, pokrojone w kostkę ziemniaki , a
ile to
> zależy od gotującego około 20 minut a na koniec dolać około 100 do
150 ml
> śmietany.
>
> Zupa jest wyśmienita , i jedyna w swoim rodzaju, ponieważ smak
opieniek jest
> bardzo intensywny i charakterystyczny. Życzę smacznego
> Jest to jeden z nowych przepisów zamieszczonych na stronie
> http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/przepisy3.htm#12
. polecam inne
ciekawe
> przepisy przesyłane na stronę www.grzybypodhala.prv.pl
> Pozdrawiam
> Zenit
Zawsze mnie uczono że opieńki przed przygotowaniem potrawy należy raz
zagotować a wodę odlać - nie powiedziano mi tylko czy z powodu
'spróchniałego' zapachu czy też 'bo zawierają trujące związki
rozpuszczalne w wodzie' - chętnie się dowiem.
W każdym bądź razie nikt mnie nie namówi na zupę z pieczarek
gotowanych 'od razu'
Zapach pierwszego gotowania pieczarek mnie cokolwiek razi.
Pozdrawiam
Qwax
|