Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.on
et.pl!niusy.onet.pl
From: g...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa z opieniek
Date: 18 Sep 2002 00:13:07 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 32
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <6...@2...17.138.62>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1032300787 23055 192.168.240.245 (17 Sep 2002 22:13:07 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Sep 2002 22:13:07 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 213.77.148.94
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:125513
Ukryj nagłówki
> Zawsze mnie uczono że opieńki przed przygotowaniem potrawy należy raz
> zagotować a wodę odlać - nie powiedziano mi tylko czy z powodu
> 'spróchniałego' zapachu czy też 'bo zawierają trujące związki
> rozpuszczalne w wodzie' - chętnie się dowiem.
Prawdą jest że opieńka niedogotowana jest lekko trująca. Ale wylewanie
najbardziej aromatycznych smaków wydaje mi się błędem. Jadłem pare dni temu
taką zupę u autora przepisu i jedno tylko napiszę - smakowała wybornie...
Podobnie inni np wylewają wodę z gotowanych borowików ceglastoporych (poćców)
ja osobiście robiąc sos z dodatkiem tych grzybów nic nie wylewam - wydaje mi
się że sos mam mieć smak a nie być czymś w rodaju 5-tą wodą po kisielu :)
>
> W każdym bądź razie nikt mnie nie namówi na zupę z pieczarek
> gotowanych 'od razu'
> Zapach pierwszego gotowania pieczarek mnie cokolwiek razi.
Nie muszę robić najczęściej zupy z pieczarek to w tym tamacie się nie wypowiem -
grzyby leśne mają tyle zalet taki smak...
Dla prawdziwych grzybiarzy zupa z pieczarek jeśli musi być to
ostateczność ... :)
>
> Pozdrawiam
> Qwax
Pozdrawiam
i dużo dobrych grzybków leśnych... najlepiej borowików, kań i rydzy... no bo
smardzach nie wspomne...
Zenit
www.grzybypodhala.prv.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|