Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zurek "Zerwikaptur"

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zurek "Zerwikaptur"

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-04 12:48:40

Temat: Zurek "Zerwikaptur"
Od: "Waldek" <x...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

===============
Witam

Bardzo dawno temu w Swidnicy byla
karczma 'Zagloba'.
(a moze jeszcze jest-dawno nie bylem)
Serwowano w niej zurek 'zerwikaptur'.
Kelner przynosil to to w zelaznym
dymiacym kociolku, po czym ZAPALAL
i stawial na stole.
To bylo odlotowe (doslownie)!

Przy okazji niedawnych przepisow
na zakwas na zurek - przypomnial
mi sie ow 'zerwikaptur'.

Czy moze spotkaliscie sie z ta odmiana
mojej ulubionej zupki?
Jak to sie robi?

Nie podejrzewam, aby wystarczylo
zwykly zurek polac czyms mocniejszym
i podpalic.

waldek
================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-04 13:13:57

Temat: Re: Zurek "Zerwikaptur"
Od: "Nina" <n...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora



>
> Bardzo dawno temu w Swidnicy byla
> karczma 'Zagloba'.
> (a moze jeszcze jest-dawno nie bylem)
> Serwowano w niej zurek 'zerwikaptur'.
> Kelner przynosil to to w zelaznym
> dymiacym kociolku, po czym ZAPALAL
> i stawial na stole.
> To bylo odlotowe (doslownie)!
>
> > Nie podejrzewam, aby wystarczylo
> zwykly zurek polac czyms mocniejszym
> i podpalic.
>
> Hm, wydaje mi sie, ze nie byla podpalana sama zupa. Wracajac znad granicy
od strony Kostrzynia zatrzymalismy sie w zajezdzie gdzie dawali zupe
cyganska, tez w kociolku, tyle, ze kociolek mial taka podstawke, gdzie
wrzucone byly kostki chyba paliwka turystycznego, ktore po jakich 2 minutach
zgasly. Mozna sprobowac wersji z kostkami cukru nasaczonymi spirytusem.
a sama zupa - pyszna - gesta, paprykowa, goraca.

pozdrawiam

Nina
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-04 14:01:27

Temat: Re: Zurek "Zerwikaptur"
Od: "Waldek" <x...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Zazwyczaj przed samym podaniem polewa się spirytusem
==================
To by tlumaczylo efekty wizualne.

A czy myslisz, ze sam przepis byl tradycyjny?

waldek
==================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-04 14:06:18

Temat: Re: Zurek "Zerwikaptur"
Od: "Waldek" <x...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

================
Aha, i mam wrazenie, ze masz
ustawiona zla godzine w swoim kompie.

waldek
================



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-04 14:31:22

Temat: Re: Zurek "Zerwikaptur"
Od: "Qwax" <...@...Q> szukaj wiadomości tego autora

>
> Bardzo dawno temu w Swidnicy byla
> karczma 'Zagloba'.

Ale ty masz pamięć!!

Jakieś 30 lat temu jadłem tam czasami z Mamą. Mieli wyśmienity
pomysł - na życzenie gościa Szef kuchni przynosił wypisany ręcznie na
opalanym grubym papierze przepis na podane danie. A dania rzeczywiście
były wyśmienite.

> Czy moze spotkaliscie sie z ta odmiana
> mojej ulubionej zupki?
> Jak to sie robi?

Zazwyczaj przed samym podaniem polewa się spirytusem (ważny jest czas
i ilość) który odparowuje i zapalony 'wybucha' płomieniem. (można to
zrobić przy użyciu benzyny ale smak jest gorszy ;-))) )

>
Pozdrawiam
Qwax

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-04 14:41:10

Temat: Re: Zurek "Zerwikaptur"
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> Zazwyczaj przed samym podaniem polewa się spirytusem
>==================
>To by tlumaczylo efekty wizualne.
>
>A czy myslisz, ze sam przepis byl tradycyjny?
>
>waldek
>==================

jak na moje oko, to przepisow, pardon, wariacji na temat, to
bedzie tyle, ile osob, co cwiczy zurek..... docwicz zurek, polej
tym spirytusem (a coby nie zwietrzal to polej i podpal , ze tak
powiem, w drodze do stolu) i uwazaj na brwi...

na naszym weselu do barszczyku bylo podane ognisko na polmisku -
kabanosy (uwaga!! Byl to rok 1978 - sklepy komercyjne sie
klaniaja) skladalo sie ono z pocietych kabanosow, ktore zostaly
potraktowane spirytusem i zapalka...gosci zatkalo....na widok
takiego stosu dla czarownic

Trys
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-04 15:54:31

Temat: Re: Zurek "Zerwikaptur"
Od: Rudy102 <j...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 04 Oct 2002 15:41:10 +0100, Krysia Thompson
<K...@h...fsnet.co.uk> wrote:


>
>na naszym weselu do barszczyku bylo podane ognisko na polmisku -
>kabanosy (uwaga!! Byl to rok 1978 - sklepy komercyjne sie
>klaniaja)


ciach

>Trys
>K.T. - starannie opakowana
>

Burzuazja...;-)))))))))

Art(Gruby).

Abyssus abyssum invocat.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-04 16:27:28

Temat: Re: Zurek "Zerwikaptur"
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>>
>>na naszym weselu do barszczyku bylo podane ognisko na polmisku -
>>kabanosy (uwaga!! Byl to rok 1978 - sklepy komercyjne sie
>>klaniaja)
>
>
>ciach
>
>>Trys
>>K.T. - starannie opakowana
>>
>
>Burzuazja...;-)))))))))
>
>Art(Gruby).
>
>Abyssus abyssum invocat.


pol burzuazja

Trys
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-04 18:45:12

Temat: Re: Zurek "Zerwikaptur"
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de> szukaj wiadomości tego autora


"Qwax" <...@...Q> schrieb im Newsbeitrag news:3413-1033738107@213.17.138.62...
> >
> > Bardzo dawno temu w Swidnicy byla
> > karczma 'Zagloba'.
>
> Ale ty masz pamięć!!
>
> Jakieś 30 lat temu jadłem tam czasami z Mamą. Mieli wyśmienity
> pomysł - na życzenie gościa Szef kuchni przynosił wypisany ręcznie na
> opalanym grubym papierze przepis na podane danie. A dania rzeczywiście
> były wyśmienite.
>
/.../
> Pozdrawiam
> Qwax
>
Za pare tygodni bede w Swidnicy, to sie zapytam o Zaglobe. Chcecie?

Irek kochany

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-04 19:31:58

Temat: Re: Zurek "Zerwikaptur"
Od: Rudy102 <j...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 04 Oct 2002 17:27:28 +0100, Krysia Thompson
<K...@h...fsnet.co.uk> wrote:



>
>pol burzuazja
>
>Trys
>K.T. - starannie opakowana
>
Dlaczego pol? Pol kabanosa mialas czy jak...?
;-))))

Art(Gruby).

Abyssus abyssum invocat.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Rolady Slaskie
za kruchy spod do pizzy
jak smaży sie grenadiera
grzesiowe pierogi
Nowa "twarz" w kuchni

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »