« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-04-12 17:33:19
Temat: Re: Żurek a barszcz białyIn article <evl5eb$o8j$2@inews.gazeta.pl>,
"Juf" <j...@g...pl> wrote:
> Wladyslaw Los napisał(a):
>
> [...]
> >>
> >> Barszcz z kiszonych buraków
> >> Żur (żurek, barszcz biały, zakwaszona zupa mączna) - zupa, rodzaj
> >> barszczu, przyrządzana na bazie zakwasu z mąki mająca
> >> charakterystyczny kwaśny smak. "Gołym" okiem widac roznice
> >
> > Strasznie bałamutny ten artykuł z Wikipedii. Zobacz co na ten temat
> > pisałem kiedyś tutaj:
> >
> > <http://tinyurl.com/24j5d9>
>
> O ile mi wiadomo, barszcz z barszczu (nie tego barszczu Sonsowskiego(?),
> pomijam cvelowo sprawę Heracleum sphondylium, bo to juz w ogóle niewypał)
> sporządzano pierwotnie, a wynalazek zupy z buraków jest chyba młodszy, ale
> mogę się mylić. Później tę nazwę przejęła zupa z zakwasu mącznego.
Zapewne tak w uproszczeniu było.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-04-13 07:23:25
Temat: Re: Żurek a barszcz białyUżytkownik "Juf" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:evjri9$2hh$1@inews.gazeta.pl...
> Doszło do tego, że się pogubiłem. Pomijając definicję z wiki (
Kiedyś mi się obiło o uszy, ze różnią się maką użyta do zrobienia zakwasu.
Żurek na mące żytniej, a barszcz - biały pszennej (?) -nie wiem, nie
robiłam nigdy barszczu białego.
POzdrawiamy
Barbara i Marysia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-04-13 07:33:56
Temat: Re: Żurek a barszcz biały
"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> wrote in message
news:evnb71$3fn$1@opal.icpnet.pl...
> Użytkownik "Juf" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:evjri9$2hh$1@inews.gazeta.pl...
> > Doszło do tego, że się pogubiłem. Pomijając definicję z wiki (
>
> Kiedyś mi się obiło o uszy, ze różnią się maką użyta do zrobienia zakwasu.
> Żurek na mące żytniej, a barszcz - biały pszennej (?) -nie wiem, nie
> robiłam nigdy barszczu białego.
>
> POzdrawiamy
> Barbara i Marysia
Ja żurek robię na płatkach owsianych z braku dobrej mąki owsianej. Dodaję
trochę mąki pszennej, aby go lekko zagęścić, przy mące owsianej nie byłoby
to konieczne.
Żurek, choć biały nie jest może być zaliczony do barszczów białych gdyż też
może być zabielony śmietaną - którą można regulować jego kwasowość.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-04-13 08:09:41
Temat: Re: Żurek a barszcz biały
Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:evnb71$3fn$1@opal.icpnet.pl...
> Użytkownik "Juf" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:evjri9$2hh$1@inews.gazeta.pl...
>> Doszło do tego, że się pogubiłem. Pomijając definicję z wiki (
>
> Kiedyś mi się obiło o uszy, ze różnią się maką użyta do zrobienia zakwasu.
> Żurek na mące żytniej, a barszcz - biały pszennej (?) -nie wiem, nie
> robiłam nigdy barszczu białego.
>
> POzdrawiamy
> Barbara i Marysia
Dokladnie tez tak slyszalem :-)
szperalem szperalem i.. znalazlem cos takiego:
http://nicalbonic.blox.pl/2007/03/ZUREK-CZY-BARSZCZ-
BIALY-HISTORIA-PEWNEJ-ZUPY.html
a tu cos przeczacego mojej teorii o roznicach w mace...
http://www.adamchciuk.republika.pl/przepis10.html
a tu zurek z maki... pszennej :-)
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/zupy_zur.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-04-13 08:12:27
Temat: Re: Żurek a barszcz biały
Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:evnb71$3fn$1@opal.icpnet.pl...
> Użytkownik "Juf" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:evjri9$2hh$1@inews.gazeta.pl...
>> Doszło do tego, że się pogubiłem. Pomijając definicję z wiki (
>
> Kiedyś mi się obiło o uszy, ze różnią się maką użyta do zrobienia zakwasu.
> Żurek na mące żytniej, a barszcz - biały pszennej (?) -nie wiem, nie
> robiłam nigdy barszczu białego.
>
> POzdrawiamy
> Barbara i Marysia
Barszcz biały - tradycyjna polska zupa z mąki pszennej z dodatkiem
majeranku, aromatycznego czosnku i cebuli. Uzywana do zaprawiania zup
przygotowywanych domowym sposobem.
a zurek? z maki zytniej...
rozne sa przepisy... ale chyba to jest to :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |