« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-04-11 23:40:16
Temat: Żurek a barszcz białyDoszło do tego, że się pogubiłem. Pomijając definicję z wiki (
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBurek oraz dalsze linki), gdzie jest
napisane, skąd pochodzi nazwa "barszcz", to zawsze myślałem, że pomiędzy
żurkiem a barszczem jest pewna różnica, choćby w kwaśności. Coś w tym
guscie, że żur(ek) jest zakiszony, a barszcz - nie, albo przynajmniej
znacznie mniej. Tymczasem wyszło, że się mylę. A jaka jest prawda?
Juf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-04-12 04:17:32
Temat: Re: Żurek a barszcz białyIn article <evjri9$2hh$1@inews.gazeta.pl>,
"Juf" <j...@g...pl> wrote:
> Doszło do tego, że się pogubiłem. Pomijając definicję z wiki (
> http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBurek oraz dalsze linki), gdzie jest
> napisane, skąd pochodzi nazwa "barszcz", to zawsze myślałem, że pomiędzy
> żurkiem a barszczem jest pewna różnica, choćby w kwaśności. Coś w tym
> guscie, że żur(ek) jest zakiszony, a barszcz - nie, albo przynajmniej
> znacznie mniej. Tymczasem wyszło, że się mylę. A jaka jest prawda?
>
> Juf
Nie ma ściśle dającej się wskazać różnicy.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-04-12 04:53:52
Temat: Re: Żurek a barszcz biały
Użytkownik "Juf" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:evjri9$2hh$1@inews.gazeta.pl...
> Doszło do tego, że się pogubiłem. Pomijając definicję z wiki (
> http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBurek oraz dalsze linki), gdzie jest
> napisane, skąd pochodzi nazwa "barszcz", to zawsze myślałem, że pomiędzy
> żurkiem a barszczem jest pewna różnica, choćby w kwaśności. Coś w tym
> guscie, że żur(ek) jest zakiszony, a barszcz - nie, albo przynajmniej
> znacznie mniej. Tymczasem wyszło, że się mylę. A jaka jest prawda?
Barszcz z kiszonych buraków
Żur (żurek, barszcz biały, zakwaszona zupa mączna) - zupa, rodzaj barszczu,
przyrządzana na bazie zakwasu z mąki mająca charakterystyczny kwaśny smak.
"Gołym" okiem widac roznice
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-04-12 04:58:06
Temat: Re: Żurek a barszcz biały
Użytkownik "yuras" <p...@g...com> napisał w wiadomości
news:evkebd$inv$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Juf" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:evjri9$2hh$1@inews.gazeta.pl...
>> Doszło do tego, że się pogubiłem. Pomijając definicję z wiki (
>> http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBurek oraz dalsze linki), gdzie jest
>> napisane, skąd pochodzi nazwa "barszcz", to zawsze myślałem, że pomiędzy
>> żurkiem a barszczem jest pewna różnica, choćby w kwaśności. Coś w tym
>> guscie, że żur(ek) jest zakiszony, a barszcz - nie, albo przynajmniej
>> znacznie mniej. Tymczasem wyszło, że się mylę. A jaka jest prawda?
>
> Barszcz z kiszonych buraków
> Żur (żurek, barszcz biały, zakwaszona zupa mączna) - zupa, rodzaj
> barszczu, przyrządzana na bazie zakwasu z mąki mająca charakterystyczny
> kwaśny smak.
> "Gołym" okiem widac roznice
Jeszcze pare słów "... W moich rodzinnych stronach biały barszcz i żurek to
dwie odmienne zupy. Biały barszcz gotowany jest na soku z kiszonej kapusty,
z suszonymi grzybami i małymi klopsami z mięsa mielonego, natomiast żurek to
zupa na zakwasie z mąki żytniej. Co do żurku to najlepszy przepis jaki
widziałem czasami pokazują na kanale TMT, ale to inny temat. Natomiast biały
barszcz robię następująco:
- wrzucam do garnka pokrojone warzywa (bez cebuli), suszone grzyby (należy
je najpierw sparzyć), liść laurowy, kilka ziaren pieprzu (polecam zielony -
jest po ugotowaniu bardzo smaczny) i ziele angielskie, zalewam wodą i gotuję
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-04-12 05:34:46
Temat: Re: Żurek a barszcz białyIn article <evkebd$inv$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"yuras" <p...@g...com> wrote:
> Użytkownik "Juf" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:evjri9$2hh$1@inews.gazeta.pl...
> > Doszło do tego, że się pogubiłem. Pomijając definicję z wiki (
> > http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBurek oraz dalsze linki), gdzie jest
> > napisane, skąd pochodzi nazwa "barszcz", to zawsze myślałem, że pomiędzy
> > żurkiem a barszczem jest pewna różnica, choćby w kwaśności. Coś w tym
> > guscie, że żur(ek) jest zakiszony, a barszcz - nie, albo przynajmniej
> > znacznie mniej. Tymczasem wyszło, że się mylę. A jaka jest prawda?
>
> Barszcz z kiszonych buraków
> Żur (żurek, barszcz biały, zakwaszona zupa mączna) - zupa, rodzaj barszczu,
> przyrządzana na bazie zakwasu z mąki mająca charakterystyczny kwaśny smak.
> "Gołym" okiem widac roznice
Strasznie bałamutny ten artykuł z Wikipedii. Zobacz co na ten temat
pisałem kiedyś tutaj:
<http://tinyurl.com/24j5d9>
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-04-12 05:46:36
Temat: Re: Żurek a barszcz białyyuras napisał(a):
... Natomiast biały barszcz robię następująco:
> - wrzucam do garnka pokrojone warzywa (bez cebuli), suszone grzyby (należy
> je najpierw sparzyć), liść laurowy, kilka ziaren pieprzu (polecam zielony -
> jest po ugotowaniu bardzo smaczny) i ziele angielskie, zalewam wodą i gotuję
>
>
A to nie jest aby arcyzwyczajna jarzynowa z grzybkami, w tym opisie,
oczywiście.
JO
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-04-12 06:01:55
Temat: Re: Żurek a barszcz biały
Użytkownik "Juf" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:evjri9$2hh$1@inews.gazeta.pl...
> Doszło do tego, że się pogubiłem. Pomijając definicję z wiki (
> http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBurek oraz dalsze linki), gdzie jest
> napisane, skąd pochodzi nazwa "barszcz", to zawsze myślałem, że pomiędzy
> żurkiem a barszczem jest pewna różnica, choćby w kwaśności. Coś w tym
> guscie, że żur(ek) jest zakiszony, a barszcz - nie, albo przynajmniej
> znacznie mniej. Tymczasem wyszło, że się mylę. A jaka jest prawda?
>
a nie roznia sie rodzajem maki z jakiej robi sie zakwas???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-04-12 11:33:26
Temat: Re: Żurek a barszcz białyyuras napisał(a):
> Użytkownik "yuras" <p...@g...com> napisał w wiadomości
> news:evkebd$inv$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "Juf" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:evjri9$2hh$1@inews.gazeta.pl...
>>> Doszło do tego, że się pogubiłem. Pomijając definicję z wiki (
>>> http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBurek oraz dalsze linki), gdzie
>>> jest napisane, skąd pochodzi nazwa "barszcz", to zawsze myślałem,
>>> że pomiędzy żurkiem a barszczem jest pewna różnica, choćby w
>>> kwaśności. Coś w tym guscie, że żur(ek) jest zakiszony, a barszcz -
>>> nie, albo przynajmniej znacznie mniej. Tymczasem wyszło, że się
>>> mylę. A jaka jest prawda?
>>
>> Barszcz z kiszonych buraków
No nieee, pomijamy barszcz czerwony z buraków, nie o to chodziło!
>> Żur (żurek, barszcz biały, zakwaszona zupa mączna) - zupa, rodzaj
>> barszczu, przyrządzana na bazie zakwasu z mąki mająca
>> charakterystyczny kwaśny smak.
Przeciez napisałem, że "pomijając definicję z wiki".
>> "Gołym" okiem widac roznice
> Jeszcze pare słów "... W moich rodzinnych stronach biały barszcz i
> żurek to dwie odmienne zupy. Biały barszcz gotowany jest na soku z
> kiszonej kapusty, z suszonymi grzybami i małymi klopsami z mięsa
> mielonego, natomiast żurek to zupa na zakwasie z mąki żytniej.
Co do kwasu z kapusty, to nie znam, ale istotnie przypomina mi się, że
dawniej moja mama gotowała biały barszcz z klopsikami.
> Co do żurku to najlepszy przepis jaki widziałem czasami pokazują na kanale
> TMT, ale to inny temat. Natomiast biały barszcz robię następująco:
> - wrzucam do garnka pokrojone warzywa (bez cebuli), suszone grzyby
> (należy je najpierw sparzyć), liść laurowy, kilka ziaren pieprzu
> (polecam zielony - jest po ugotowaniu bardzo smaczny) i ziele
> angielskie, zalewam wodą i gotuję
Co nie zmienia faktu, że ma to byc zupa "kwaśna", w przeciwnym razie
uwarzysz jakąś jarzynówko-grzybówkę, jak juz gdzies obok inni grupowicze
napisali.
Juf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-04-12 11:34:55
Temat: Re: Żurek a barszcz białyWladyslaw Los napisał(a):
[...]
>>
>> Barszcz z kiszonych buraków
>> Żur (żurek, barszcz biały, zakwaszona zupa mączna) - zupa, rodzaj
>> barszczu, przyrządzana na bazie zakwasu z mąki mająca
>> charakterystyczny kwaśny smak. "Gołym" okiem widac roznice
>
> Strasznie bałamutny ten artykuł z Wikipedii. Zobacz co na ten temat
> pisałem kiedyś tutaj:
>
> <http://tinyurl.com/24j5d9>
O ile mi wiadomo, barszcz z barszczu (nie tego barszczu Sonsowskiego(?),
pomijam cvelowo sprawę Heracleum sphondylium, bo to juz w ogóle niewypał)
sporządzano pierwotnie, a wynalazek zupy z buraków jest chyba młodszy, ale
mogę się mylić. Później tę nazwę przejęła zupa z zakwasu mącznego.
Co do oceny artykułu, zgadzam się, jest niedokładny.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-04-12 13:29:02
Temat: Re: Żurek a barszcz biały
"Juf" <j...@g...pl> wrote in message
news:evl5ea$o8j$1@inews.gazeta.pl...
Niby dlaczego coś pomijać? Są barszcze czerwone i są białe. Barszcz czerwony
może być czysty i zabielany. Barszcze białe są oparte o różne surowce -
kwaśne mleko, maślankę, serwatkę, kwas z ogórków, nazwę zawdzięczają dzięki
dodatkowi śmietany.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |