Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "yuras" <p...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Żurek a barszcz biały
Date: Thu, 12 Apr 2007 06:58:06 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <evkei0$j1m$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <evjri9$2hh$1@inews.gazeta.pl> <evkebd$inv$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: "yuras" <p...@g...com>
NNTP-Posting-Host: emt42.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1176354177 19510 83.21.239.42 (12 Apr 2007 05:02:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Apr 2007 05:02:57 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 000733-0, 2007-04-11), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294794
Ukryj nagłówki
Użytkownik "yuras" <p...@g...com> napisał w wiadomości
news:evkebd$inv$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Juf" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:evjri9$2hh$1@inews.gazeta.pl...
>> Doszło do tego, że się pogubiłem. Pomijając definicję z wiki (
>> http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBurek oraz dalsze linki), gdzie jest
>> napisane, skąd pochodzi nazwa "barszcz", to zawsze myślałem, że pomiędzy
>> żurkiem a barszczem jest pewna różnica, choćby w kwaśności. Coś w tym
>> guscie, że żur(ek) jest zakiszony, a barszcz - nie, albo przynajmniej
>> znacznie mniej. Tymczasem wyszło, że się mylę. A jaka jest prawda?
>
> Barszcz z kiszonych buraków
> Żur (żurek, barszcz biały, zakwaszona zupa mączna) - zupa, rodzaj
> barszczu, przyrządzana na bazie zakwasu z mąki mająca charakterystyczny
> kwaśny smak.
> "Gołym" okiem widac roznice
Jeszcze pare słów "... W moich rodzinnych stronach biały barszcz i żurek to
dwie odmienne zupy. Biały barszcz gotowany jest na soku z kiszonej kapusty,
z suszonymi grzybami i małymi klopsami z mięsa mielonego, natomiast żurek to
zupa na zakwasie z mąki żytniej. Co do żurku to najlepszy przepis jaki
widziałem czasami pokazują na kanale TMT, ale to inny temat. Natomiast biały
barszcz robię następująco:
- wrzucam do garnka pokrojone warzywa (bez cebuli), suszone grzyby (należy
je najpierw sparzyć), liść laurowy, kilka ziaren pieprzu (polecam zielony -
jest po ugotowaniu bardzo smaczny) i ziele angielskie, zalewam wodą i gotuję
|