Data: 2007-04-12 11:34:55
Temat: Re: Żurek a barszcz biały
Od: "Juf" <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los napisał(a):
[...]
>>
>> Barszcz z kiszonych buraków
>> Żur (żurek, barszcz biały, zakwaszona zupa mączna) - zupa, rodzaj
>> barszczu, przyrządzana na bazie zakwasu z mąki mająca
>> charakterystyczny kwaśny smak. "Gołym" okiem widac roznice
>
> Strasznie bałamutny ten artykuł z Wikipedii. Zobacz co na ten temat
> pisałem kiedyś tutaj:
>
> <http://tinyurl.com/24j5d9>
O ile mi wiadomo, barszcz z barszczu (nie tego barszczu Sonsowskiego(?),
pomijam cvelowo sprawę Heracleum sphondylium, bo to juz w ogóle niewypał)
sporządzano pierwotnie, a wynalazek zupy z buraków jest chyba młodszy, ale
mogę się mylić. Później tę nazwę przejęła zupa z zakwasu mącznego.
Co do oceny artykułu, zgadzam się, jest niedokładny.
J.
|