Data: 2007-04-12 04:58:06
Temat: Re: Żurek a barszcz biały
Od: "yuras" <p...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "yuras" <p...@g...com> napisał w wiadomości
news:evkebd$inv$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Juf" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:evjri9$2hh$1@inews.gazeta.pl...
>> Doszło do tego, że się pogubiłem. Pomijając definicję z wiki (
>> http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBurek oraz dalsze linki), gdzie jest
>> napisane, skąd pochodzi nazwa "barszcz", to zawsze myślałem, że pomiędzy
>> żurkiem a barszczem jest pewna różnica, choćby w kwaśności. Coś w tym
>> guscie, że żur(ek) jest zakiszony, a barszcz - nie, albo przynajmniej
>> znacznie mniej. Tymczasem wyszło, że się mylę. A jaka jest prawda?
>
> Barszcz z kiszonych buraków
> Żur (żurek, barszcz biały, zakwaszona zupa mączna) - zupa, rodzaj
> barszczu, przyrządzana na bazie zakwasu z mąki mająca charakterystyczny
> kwaśny smak.
> "Gołym" okiem widac roznice
Jeszcze pare słów "... W moich rodzinnych stronach biały barszcz i żurek to
dwie odmienne zupy. Biały barszcz gotowany jest na soku z kiszonej kapusty,
z suszonymi grzybami i małymi klopsami z mięsa mielonego, natomiast żurek to
zupa na zakwasie z mąki żytniej. Co do żurku to najlepszy przepis jaki
widziałem czasami pokazują na kanale TMT, ale to inny temat. Natomiast biały
barszcz robię następująco:
- wrzucam do garnka pokrojone warzywa (bez cebuli), suszone grzyby (należy
je najpierw sparzyć), liść laurowy, kilka ziaren pieprzu (polecam zielony -
jest po ugotowaniu bardzo smaczny) i ziele angielskie, zalewam wodą i gotuję
|