Data: 2007-04-12 05:34:46
Temat: Re: Żurek a barszcz biały
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <evkebd$inv$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"yuras" <p...@g...com> wrote:
> Użytkownik "Juf" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:evjri9$2hh$1@inews.gazeta.pl...
> > Doszło do tego, że się pogubiłem. Pomijając definicję z wiki (
> > http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBurek oraz dalsze linki), gdzie jest
> > napisane, skąd pochodzi nazwa "barszcz", to zawsze myślałem, że pomiędzy
> > żurkiem a barszczem jest pewna różnica, choćby w kwaśności. Coś w tym
> > guscie, że żur(ek) jest zakiszony, a barszcz - nie, albo przynajmniej
> > znacznie mniej. Tymczasem wyszło, że się mylę. A jaka jest prawda?
>
> Barszcz z kiszonych buraków
> Żur (żurek, barszcz biały, zakwaszona zupa mączna) - zupa, rodzaj barszczu,
> przyrządzana na bazie zakwasu z mąki mająca charakterystyczny kwaśny smak.
> "Gołym" okiem widac roznice
Strasznie bałamutny ten artykuł z Wikipedii. Zobacz co na ten temat
pisałem kiedyś tutaj:
<http://tinyurl.com/24j5d9>
Władysław
|