« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-08 13:40:31
Temat: "Zważony" krem śmietanowyWitam
Robiłam wczoraj ciasto przekładane kremem z ubitej śmietany z cukrem i
cukrem waniliowym. W czasie miksowania śmietana była super do momentu aż
nie dałam rozpuszczonej żelatyny, wtedy zrobiła się taka kaszowata.
Pierwszy raz zagęszczałam śmietanę żelatyną i teraz zastanawiam się czy
przyczyną mogło być dodanie zbyt ciepłej jeszcze żelatyny (wydawało mi sie
że jest już mniej więcej letnia)? Po fakcie stwierdzam, że ta śmietana
wyglądała o wiele lepiej przed dodaniem żelatyny i może lepiej było jej nie
dodawać zwłaszcza, że śmietana była sztywna i kolejne pytanie - dałaby radę
taka zostać bez dodania tej nieszczęsnej żelatyny?
Pozdr
Dippi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-08 13:42:23
Temat: Re: "Zważony" krem śmietanowy** dippi wrote:
> Po fakcie stwierdzam, że ta śmietana wyglądała o wiele lepiej przed
> dodaniem żelatyny i może lepiej było jej nie dodawać zwłaszcza, że
> śmietana była sztywna i kolejne pytanie - dałaby radę taka zostać bez
> dodania tej nieszczęsnej żelatyny?
W odpowiedniej (chłodnej) temperaturze.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-08 17:11:16
Temat: Re: "Zważony"śmieta
Czesto uzywam bitej smietany do dekoracji deserow, czy ciast ( pow 30%
oczywiscie ) . Trzyma sie swietnie, poniewaz skorzystalam z rady
mistrza kucharskiego: ubita na sztywno smietane wstawiam do lodowki. Po
2 godzinach ubijam ja jeszcze - no i teraz to juz nic jej nie da
rady...chyba, ze wysoka temperatura.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-08 17:17:47
Temat: Re:dippi <dippi[HATESPAM]@op.pl> napisał(a):
> Witam
> Robiłam wczoraj ciasto przekładane kremem z ubitej śmietany z cukrem i
> cukrem waniliowym. W czasie miksowania śmietana była super do momentu aż
> nie dałam rozpuszczonej żelatyny, wtedy zrobiła się taka kaszowata.
> Pierwszy raz zagęszczałam śmietanę żelatyną i teraz zastanawiam się czy
> przyczyną mogło być dodanie zbyt ciepłej jeszcze żelatyny (wydawało mi sie
> że jest już mniej więcej letnia)? Po fakcie stwierdzam, że ta śmietana
> wyglądała o wiele lepiej przed dodaniem żelatyny i może lepiej było jej nie
> dodawać zwłaszcza, że śmietana była sztywna i kolejne pytanie - dałaby radę
> taka zostać bez dodania tej nieszczęsnej żelatyny?
Po pierwsze - rozpuszczona żelatyna dodawana do śmietany nie może być
letnia, tylko chłodna. I drugi, najważniejszy trick: zawsze dodając żelatynę
do ubitej śmietany albo mieszanki śmietanowo - owocowej należy NAJPIERW
dodać 2-3 łyżki śmietany/mieszanki do żelatyny, dobrze rozmieszać i dopiero
potem połączyć z resztą śmietany/mieszanki.
Coś w rodzaju: "pamiętaj chemiku młody..."
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-01-09 18:38:35
Temat: Re: "Zważony" krem śmietanowy
Dzięki za rady, na pewno wykorzystam jedną z nich (na razie jeszcze mam
dylemat którą) następnym razem jak będe robiła te samo ciacho i tym razem
musi mi się udać bita śmietana.. będę próbowała aż do skutku.
Pozdr
Dippi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-01-09 18:50:26
Temat: Re: "Zważony" krem śmietanowya ja dodaję po prostu śmietan-fix i zawsze wychodzi super :)
pozdrawiam
Ż
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-01-10 17:17:52
Temat: Re: "Zważony" krem śmietanowy
Ż.D. napisał(a):
> a ja dodaję po prostu śmietan-fix i zawsze wychodzi super :)
Jestem bardzo wyczulona na smaki. Wg mnie śmietan-fix znacząco
zmienia smak śmietany, raczej na niekorzyść...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-01-10 21:45:47
Temat: Re: "Zważony" krem śmietanowyikselka napisał(a):
> Jestem bardzo wyczulona na smaki. Wg mnie śmietan-fix znacząco
> zmienia smak śmietany, raczej na niekorzyść...
>
Z tego, co kiedyś się zorientowałam, to śmietan-fix jest zwykłą mączką
ziemniaczaną. No, może odrobinę droższą tylko ;-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |