Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia a propos grzybów..

Grupy

Szukaj w grupach

 

a propos grzybów..

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-09-24 18:31:41

Temat: a propos grzybów..
Od: "Gruby" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

mój sposób na grzyby w pomidorach

1,5 kg grzybów
0,5 l oleju lub oliwy
1 kg cebuli
sól pieprz przyprawy
1 lub dwa małe koncentraty pomidorowe

grzyby odgotowac w osolonej wodzie( ja stosowałem pieczarke, opieńki
miodowe, zielonki i podzielonki)
odcedzic, większe pokroic .W garnku z grubym dnem podgrzac oliwe, wrzucic
pokrojona cebule, zeszklic (lub zezłocic, zalezy od upodobania), dodać
grzyby.dusic około 15 - 20 minut, ciagle mieszajac( lubi sie przypalac). na
koniec dodac koncentart pomidorowy( 1 lub 2, w zaleznosci od smaku) i
przyprawy..
zagotowac, gorace wkładać do słoików.
Ja stosuje zima jako gotowy wierzch do pizzy, jako dodatek do kanapek,
ziemniaków, zapiekanek itp.

--
gruby

żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-09-24 19:18:06

Temat: Re: a propos grzybów..
Od: "turecky " <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Gruby <g...@p...onet.pl> napisał(a):

> mój sposób na grzyby w pomidorach
> 0,5 l oleju lub oliwy

Cos mi to wygląda na grzyby w oleju, proszę o uzasadnienie zastosowanai aż 1/2
litra oleju.

pozdr. turecky

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-09-24 19:20:21

Temat: Re: a propos grzybów..
Od: "Gruby" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

turecky wrote:
> Gruby <g...@p...onet.pl> napisał(a):
>
>> mój sposób na grzyby w pomidorach
>> 0,5 l oleju lub oliwy
>
> Cos mi to wygląda na grzyby w oleju, proszę o uzasadnienie
> zastosowanai aż 1/2 litra oleju.

jakos tak sie ten olej wchłania w grzybki..
przy mniejszej ilosci wychodziły takie ...sypkie.. a tak, mam grzybki w
sosie...


--
gruby

żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-09-24 19:43:04

Temat: Re: a propos grzybów..
Od: rAzor <o...@...zeby.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik turecky napisał:

> Gruby <g...@p...onet.pl> napisał(a):
>
>
>> mój sposób na grzyby w pomidorach
>>0,5 l oleju lub oliwy
>
>
> Cos mi to wygląda na grzyby w oleju, proszę o uzasadnienie zastosowanai aż 1/2
> litra oleju.
>
> pozdr. turecky
>

Jako półprodukt do pizzy to i owszem - ciasto trzeba z wierzchu, aby
uniknąc zakalca, natłuścić, a warstwa natłuszczonych grzybków własnie to
zapewnia - zanim położy się na nie pomidory, które w trakcie "domowego"
wypieku oddają dużo soku w postaci płynnej, zanim sok odparuje.
Zaznaczam "domowego" - w pizzeriach piece rozgrzewane są do dużo
wyższych temperatur, tak, ze pomidory nawet nie zdązą zipnąć.
--
rAzor
----------------------------------------------------
------------
Z lewicą się nie dyskutuje.
Do lewicy sie strzela w obronie własnej.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-09-24 20:00:12

Temat: Re: a propos grzybów..
Od: "Gruby" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

rAzor wrote:
> Użytkownik turecky napisał:
>
>> Gruby <g...@p...onet.pl> napisał(a):
>>
>>
>>> mój sposób na grzyby w pomidorach
>>> 0,5 l oleju lub oliwy
>>
>>
>> Cos mi to wygląda na grzyby w oleju, proszę o uzasadnienie
>> zastosowanai aż 1/2 litra oleju.
>>
>> pozdr. turecky
>>
>
> Jako półprodukt do pizzy to i owszem - ciasto trzeba z wierzchu, aby
> uniknąc zakalca, natłuścić, a warstwa natłuszczonych grzybków własnie
> to zapewnia - zanim położy się na nie pomidory, które w trakcie
> "domowego" wypieku oddają dużo soku w postaci płynnej, zanim sok
> odparuje. Zaznaczam "domowego" - w pizzeriach piece rozgrzewane są do
> dużo wyższych temperatur, tak, ze pomidory nawet nie zdązą zipnąć.

tego oleju nie widac i nie czuc, przynajmniej w tym co mi wychodzi..
a jako dodatek do kanapki tez imho rewelacyjne.
ale , de gustibus, jak niektórzy mówią...;-))

--
gruby

żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sposob na... maslaki :-)
[uzytkownicy] Berghoff - warto w chodzic czy nie
wok fackelmann
Pryskający olej
za słone kiszone ogórki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »