« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-24 17:53:24
Temat: sposob na... maslaki :-)
składniki:
- maślaki
- ziemniaki
- masło
- śmietana
- cebula
- sery: feta, żółty, pleśniowy
Maślaki czyścimy, obieramy skórkę, myjemy i obgotowujemy - najlepsze są
takie średniej wielkości, aby przygotować w całości.
Grzyby wrzucamy na rozgrzane na patelni masło i dodajemy pokrojoną cebulę
oraz maggi lub sos sojowy. Aha - masło sklarowane. :-)
Całość przysmażamy lekko i dodajemy śmietanę. Najlepsza to taka świeżo
zebrana z mleka ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma dostęp - może być
kremówka 30%. Grzyby najlepiej przygotowywać wieczorem aby po zesmażeniu
odstawić na całą noc.
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki.
Przygotowaną brytfankę szklaną smarujemy masłem i kładziemy warstwę
ziemniaków, na to sery - feta i pleśniowy a następnie maślaki. Później
następna warstwa ziemniaków itd. Oczywiście można to przesypać serem żółtym
ale najlepszy jest na wierzchu.
Wszystko wrzucamy do piekarnika na ok. 180-200 stopni (Celcjusza ;-))
i trzymamy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.
Smacznego. :-)
Aha, próbowaliśmy z podgrzybkami ale "kompletny kotlet"[1]. ;-)
[1] kto pamięta? ;-)
--
czach.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-24 18:24:59
Temat: Re: sposob na... maslaki :-)Marcin Trzaska wrote:
> składniki:
> - maślaki
> - ziemniaki
> - masło
> - śmietana
> - cebula
> - sery: feta, żółty, pleśniowy
>
> Maślaki czyścimy, obieramy skórkę, myjemy i obgotowujemy - najlepsze
> są takie średniej wielkości, aby przygotować w całości.
> Grzyby wrzucamy na rozgrzane na patelni masło i dodajemy pokrojoną
> cebulę oraz maggi lub sos sojowy. Aha - masło sklarowane. :-)
> Całość przysmażamy lekko i dodajemy śmietanę. Najlepsza to taka świeżo
> zebrana z mleka ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma dostęp - może
> być kremówka 30%. Grzyby najlepiej przygotowywać wieczorem aby po
> zesmażeniu odstawić na całą noc.
>
> Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki.
>
> Przygotowaną brytfankę szklaną smarujemy masłem i kładziemy warstwę
> ziemniaków, na to sery - feta i pleśniowy a następnie maślaki. Później
> następna warstwa ziemniaków itd. Oczywiście można to przesypać serem
> żółtym ale najlepszy jest na wierzchu.
>
> Wszystko wrzucamy do piekarnika na ok. 180-200 stopni (Celcjusza ;-))
> i trzymamy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.
>
> Smacznego. :-)
>
> Aha, próbowaliśmy z podgrzybkami ale "kompletny kotlet"[1]. ;-)
>
> [1] kto pamięta? ;-)
klops, papciu, klops....:-))
--
gruby
żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-24 20:44:50
Temat: Re: sposob na... maslaki :-)
Użytkownik "Marcin Trzaska" <c...@-...terror.icm.edu.pl> napisał w
wiadomości
>
> Maślaki czyścimy, obieramy skórkę,
PROTESTUJĘ!!!!!
maślak
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-24 21:10:07
Temat: Re: sposob na... maslaki :-)maślak <m...@o...pl> napisał(a):
> > Maślaki czyścimy, obieramy skórkę,
> PROTESTUJĘ!!!!!
A co powiesz na "obluzować skórę na ptaku" ? /ale w jakim przepisie to było?/
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-25 04:19:14
Temat: Re: sposob na... maslaki :-)
"czeremcha " <c...@g...pl> wrote in message
news:ef6s7e$7a1$1@inews.gazeta.pl...
> maślak <m...@o...pl> napisał(a):
>
>> > Maślaki czyścimy, obieramy skórkę,
>
>> PROTESTUJĘ!!!!!
>
> A co powiesz na "obluzować skórę na ptaku" ? /ale w jakim przepisie to
> było?/
>
> Ania
Na spożycie loda na patyku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-25 08:02:22
Temat: Re: sposob na... maslaki :-)witam,
2006.09.24 /Sun/, 22:44:50 CEST, maślak wysyła list...
> > Maślaki czyścimy, obieramy skórkę,
> PROTESTUJĘ!!!!!
... i na rozgrzany tłuszcz aby nie krzyczały... ;-)
--
czach.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-09-25 11:31:14
Temat: Re: sposob na... maslaki :-)
Użytkownik "Marcin Trzaska" <c...@-...terror.icm.edu.pl> napisał w
wiadomości news:slrnehf38e.cff.czach@terror.icm.edu.pl...
> witam,
>
> 2006.09.24 /Sun/, 22:44:50 CEST, maślak wysyła list...
>
>> > Maślaki czyścimy, obieramy skórkę,
>> PROTESTUJĘ!!!!!
> ... i na rozgrzany tłuszcz aby nie krzyczały... ;-)
>
Ty Brutalu!
maślak
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |