Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!not-for-mail
From: Marcin Trzaska <c...@-...terror.icm.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: sposob na... maslaki :-)
Date: Sun, 24 Sep 2006 17:53:24 +0000 (UTC)
Organization: .
Lines: 35
Message-ID: <s...@t...icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: terror.icm.edu.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: achot.icm.edu.pl 1159120404 14737 193.219.28.131 (24 Sep 2006 17:53:24 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 24 Sep 2006 17:53:24 +0000 (UTC)
User-Agent: slrn/0.9.8.1pl1 (Debian)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278814
Ukryj nagłówki
składniki:
- maślaki
- ziemniaki
- masło
- śmietana
- cebula
- sery: feta, żółty, pleśniowy
Maślaki czyścimy, obieramy skórkę, myjemy i obgotowujemy - najlepsze są
takie średniej wielkości, aby przygotować w całości.
Grzyby wrzucamy na rozgrzane na patelni masło i dodajemy pokrojoną cebulę
oraz maggi lub sos sojowy. Aha - masło sklarowane. :-)
Całość przysmażamy lekko i dodajemy śmietanę. Najlepsza to taka świeżo
zebrana z mleka ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma dostęp - może być
kremówka 30%. Grzyby najlepiej przygotowywać wieczorem aby po zesmażeniu
odstawić na całą noc.
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki.
Przygotowaną brytfankę szklaną smarujemy masłem i kładziemy warstwę
ziemniaków, na to sery - feta i pleśniowy a następnie maślaki. Później
następna warstwa ziemniaków itd. Oczywiście można to przesypać serem żółtym
ale najlepszy jest na wierzchu.
Wszystko wrzucamy do piekarnika na ok. 180-200 stopni (Celcjusza ;-))
i trzymamy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.
Smacznego. :-)
Aha, próbowaliśmy z podgrzybkami ale "kompletny kotlet"[1]. ;-)
[1] kto pamięta? ;-)
--
czach.
|