Data: 2006-09-24 17:53:24
Temat: sposob na... maslaki :-)
Od: Marcin Trzaska <c...@-...terror.icm.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
składniki:
- maślaki
- ziemniaki
- masło
- śmietana
- cebula
- sery: feta, żółty, pleśniowy
Maślaki czyścimy, obieramy skórkę, myjemy i obgotowujemy - najlepsze są
takie średniej wielkości, aby przygotować w całości.
Grzyby wrzucamy na rozgrzane na patelni masło i dodajemy pokrojoną cebulę
oraz maggi lub sos sojowy. Aha - masło sklarowane. :-)
Całość przysmażamy lekko i dodajemy śmietanę. Najlepsza to taka świeżo
zebrana z mleka ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma dostęp - może być
kremówka 30%. Grzyby najlepiej przygotowywać wieczorem aby po zesmażeniu
odstawić na całą noc.
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki.
Przygotowaną brytfankę szklaną smarujemy masłem i kładziemy warstwę
ziemniaków, na to sery - feta i pleśniowy a następnie maślaki. Później
następna warstwa ziemniaków itd. Oczywiście można to przesypać serem żółtym
ale najlepszy jest na wierzchu.
Wszystko wrzucamy do piekarnika na ok. 180-200 stopni (Celcjusza ;-))
i trzymamy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.
Smacznego. :-)
Aha, próbowaliśmy z podgrzybkami ale "kompletny kotlet"[1]. ;-)
[1] kto pamięta? ;-)
--
czach.
|