Data: 2006-09-24 18:24:59
Temat: Re: sposob na... maslaki :-)
Od: "Gruby" <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marcin Trzaska wrote:
> składniki:
> - maślaki
> - ziemniaki
> - masło
> - śmietana
> - cebula
> - sery: feta, żółty, pleśniowy
>
> Maślaki czyścimy, obieramy skórkę, myjemy i obgotowujemy - najlepsze
> są takie średniej wielkości, aby przygotować w całości.
> Grzyby wrzucamy na rozgrzane na patelni masło i dodajemy pokrojoną
> cebulę oraz maggi lub sos sojowy. Aha - masło sklarowane. :-)
> Całość przysmażamy lekko i dodajemy śmietanę. Najlepsza to taka świeżo
> zebrana z mleka ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma dostęp - może
> być kremówka 30%. Grzyby najlepiej przygotowywać wieczorem aby po
> zesmażeniu odstawić na całą noc.
>
> Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki.
>
> Przygotowaną brytfankę szklaną smarujemy masłem i kładziemy warstwę
> ziemniaków, na to sery - feta i pleśniowy a następnie maślaki. Później
> następna warstwa ziemniaków itd. Oczywiście można to przesypać serem
> żółtym ale najlepszy jest na wierzchu.
>
> Wszystko wrzucamy do piekarnika na ok. 180-200 stopni (Celcjusza ;-))
> i trzymamy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.
>
> Smacznego. :-)
>
> Aha, próbowaliśmy z podgrzybkami ale "kompletny kotlet"[1]. ;-)
>
> [1] kto pamięta? ;-)
klops, papciu, klops....:-))
--
gruby
żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..
|