Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Gruby" <g...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sposob na... maslaki :-)
Date: Sun, 24 Sep 2006 20:24:59 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 45
Message-ID: <ef6ii8$8ig$1@news.onet.pl>
References: <s...@t...icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: sub213-169.elpos.net
X-Trace: news.onet.pl 1159122313 8784 85.193.213.169 (24 Sep 2006 18:25:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 24 Sep 2006 18:25:13 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Sender: rXJ04lThGV4epGtCdrzqwW3QjW0KMbt7
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Antivirus: avast! (VPS 0638-1, 2006-09-22), Outbound message
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278815
Ukryj nagłówki
Marcin Trzaska wrote:
> składniki:
> - maślaki
> - ziemniaki
> - masło
> - śmietana
> - cebula
> - sery: feta, żółty, pleśniowy
>
> Maślaki czyścimy, obieramy skórkę, myjemy i obgotowujemy - najlepsze
> są takie średniej wielkości, aby przygotować w całości.
> Grzyby wrzucamy na rozgrzane na patelni masło i dodajemy pokrojoną
> cebulę oraz maggi lub sos sojowy. Aha - masło sklarowane. :-)
> Całość przysmażamy lekko i dodajemy śmietanę. Najlepsza to taka świeżo
> zebrana z mleka ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma dostęp - może
> być kremówka 30%. Grzyby najlepiej przygotowywać wieczorem aby po
> zesmażeniu odstawić na całą noc.
>
> Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki.
>
> Przygotowaną brytfankę szklaną smarujemy masłem i kładziemy warstwę
> ziemniaków, na to sery - feta i pleśniowy a następnie maślaki. Później
> następna warstwa ziemniaków itd. Oczywiście można to przesypać serem
> żółtym ale najlepszy jest na wierzchu.
>
> Wszystko wrzucamy do piekarnika na ok. 180-200 stopni (Celcjusza ;-))
> i trzymamy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.
>
> Smacznego. :-)
>
> Aha, próbowaliśmy z podgrzybkami ale "kompletny kotlet"[1]. ;-)
>
> [1] kto pamięta? ;-)
klops, papciu, klops....:-))
--
gruby
żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..
|