Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia a ten znowu... o chlebie home-made

Grupy

Szukaj w grupach

 

a ten znowu... o chlebie home-made

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-05-12 07:17:56

Temat: a ten znowu... o chlebie home-made
Od: w...@p...com.pl szukaj wiadomości tego autora

cha! zrobiłem znowu chleb. tym razem na drożdżach. udał się lepiej.
taki
grahamowaty wyszedł trońkę.

mąki razowej przede wszystkim pszennej i trochę żytniej 1 1/4 kilosa
razem, troche kukurydzianej,
wody ze szklankę, oleju parę łyżek, soli płaska łycha no i drożdży z 7
deko
świeżych i jeszcze posypka jakaś.

mąkę do michy, zrobić lej, wlać drożdże rozpuszczone w części letniej
wody,
zagnieść, dosypać soli, dolać olej i zagniatać stopniowo dolewając
wodę aż
ciasto sie zrobi elastyczne i nie klei się do rąk (z kwadransik).
przygotować foremkę - wysmarować olejem, wysypać otrębami i włożyć
ciasto
tak żeby zajęło połowę dostępnej objętości foremki. posmarować z
wierzchu
zawiesiną z wody i mąki sojowej lub kukurydzianej i posypać kminkiem,
siemieniem, makiem albo płatkami jakimiś(niekoniecznie). przykryć
ściereczką, postawić w ciepłym i bezwietrznym miejscu żeby wyrosło 2
razy
takie jak na początku (bardzo ważne bo chleb musi być puszysty!!!;-).
kiedy
wyrośnie szybko wstawić do piecyka 220 st. na kwadrans a potem
zmniejszyć
piekiełko do 180 st.C i piec jeszcze 45-60 minut. nie wyjmować od razu
z
piekarnika żeby nie opadł - dac wystygnąć. nie wcinać świeżego od
razu.

smacznego

wjm



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-05-12 08:18:54

Temat: SV: a ten znowu... o chlebie home-made
Od: "Magdalena Busk" <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora


<w...@p...com.pl> skrev i
diskussionsgruppsmeddelandet:EeOS4.54671$O4.1134986@
news.tpnet.pl...
> cha! zrobiłem znowu chleb. tym razem na drożdżach. udał się lepiej.
> taki
> grahamowaty wyszedł trońkę.

W Szwecji prawie kazdy piecze chleb sam!
:-) mb


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-12 09:15:02

Temat: Re: a ten znowu... o chlebie home-made
Od: "M.W." <t...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Magdalena Busk napisał(a) w wiadomości: ...
>
><w...@p...com.pl> skrev i
>diskussionsgruppsmeddelandet:EeOS4.54671$O4.1134986
@news.tpnet.pl...
>> cha! zrobiłem znowu chleb. tym razem na drożdżach. udał się lepiej.
>> taki
>> grahamowaty wyszedł trońkę.
>
>W Szwecji prawie kazdy piecze chleb sam!
>:-) mb
>

Po pierwsze w Szwecji to chleba sie nie uswiadczy tylko LIMPE
albo odmiane pazdziezowki zwana skopor czy jakos tak...:-))))))))

Wiec trudno sie dziwic ze kazdy sobie musi robic :-)))))))))

Pozdrawiam
Marek





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-12 12:35:06

Temat: SV: a ten znowu... o chlebie home-made
Od: "Magdalena Busk" <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

> Po pierwsze w Szwecji to chleba sie nie uswiadczy tylko LIMPE
??? limpa oznacza ksztalt chleba, bochenek, a nie jego smak.....
Po wejsciu Szwecji do Unii pokazalo sie sporo roznych nowych rodzajow
chleba wiec Twoje wiad. sa nieaktualne...

> albo odmiane pazdziezowki zwana skopor czy jakos tak...:-))))))))
co to jest pazdz. ? skorpor to suchary.

> Wiec trudno sie dziwic ze kazdy sobie musi robic :-)))))))))
nikt nie musi, ale wiekszosc pan, uznaje za dyshonor podanie
sklepowych ciastek na stol...

pozdrawiam, mb



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-15 06:31:12

Temat: Re: a ten znowu... o chlebie home-made
Od: "M.W." <t...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Magdalena Busk napisał(a) w wiadomości:
<_TSS4.3829$wYl.205270528@newsb.telia.net>...
>> Po pierwsze w Szwecji to chleba sie nie uswiadczy tylko LIMPE
>??? limpa oznacza ksztalt chleba, bochenek, a nie jego smak.....
>Po wejsciu Szwecji do Unii pokazalo sie sporo roznych nowych rodzajow
>chleba wiec Twoje wiad. sa nieaktualne...
>

Cuszz ale ten czas leci :-)))))))))
Widze ze wejscie do Unii wyszlo Szwedom na dobre


>> albo odmiane pazdziezowki zwana skopor czy jakos tak...:-))))))))
>co to jest pazdz. ? skorpor to suchary.
>

Chodzi mi o produkty np. firmy VASA - takie plytki zrobione z roznych otrab
i tym podobnych rzeczy oraz czegos co sie nazywalo "kost fiber"

Marek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kluski na parze
rybka wedzona - ratunkuuuuu.....!
Baklazan
mam w zamrażlniku pstrąga i bardzo chcialbym go zjeść
Rybki :)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »