| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-05-12 07:17:56
Temat: a ten znowu... o chlebie home-madecha! zrobiłem znowu chleb. tym razem na drożdżach. udał się lepiej.
taki
grahamowaty wyszedł trońkę.
mąki razowej przede wszystkim pszennej i trochę żytniej 1 1/4 kilosa
razem, troche kukurydzianej,
wody ze szklankę, oleju parę łyżek, soli płaska łycha no i drożdży z 7
deko
świeżych i jeszcze posypka jakaś.
mąkę do michy, zrobić lej, wlać drożdże rozpuszczone w części letniej
wody,
zagnieść, dosypać soli, dolać olej i zagniatać stopniowo dolewając
wodę aż
ciasto sie zrobi elastyczne i nie klei się do rąk (z kwadransik).
przygotować foremkę - wysmarować olejem, wysypać otrębami i włożyć
ciasto
tak żeby zajęło połowę dostępnej objętości foremki. posmarować z
wierzchu
zawiesiną z wody i mąki sojowej lub kukurydzianej i posypać kminkiem,
siemieniem, makiem albo płatkami jakimiś(niekoniecznie). przykryć
ściereczką, postawić w ciepłym i bezwietrznym miejscu żeby wyrosło 2
razy
takie jak na początku (bardzo ważne bo chleb musi być puszysty!!!;-).
kiedy
wyrośnie szybko wstawić do piecyka 220 st. na kwadrans a potem
zmniejszyć
piekiełko do 180 st.C i piec jeszcze 45-60 minut. nie wyjmować od razu
z
piekarnika żeby nie opadł - dac wystygnąć. nie wcinać świeżego od
razu.
smacznego
wjm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-05-12 08:18:54
Temat: SV: a ten znowu... o chlebie home-made
<w...@p...com.pl> skrev i
diskussionsgruppsmeddelandet:EeOS4.54671$O4.1134986@
news.tpnet.pl...
> cha! zrobiłem znowu chleb. tym razem na drożdżach. udał się lepiej.
> taki
> grahamowaty wyszedł trońkę.
W Szwecji prawie kazdy piecze chleb sam!
:-) mb
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-12 09:15:02
Temat: Re: a ten znowu... o chlebie home-made
Magdalena Busk napisał(a) w wiadomości: ...
>
><w...@p...com.pl> skrev i
>diskussionsgruppsmeddelandet:EeOS4.54671$O4.1134986
@news.tpnet.pl...
>> cha! zrobiłem znowu chleb. tym razem na drożdżach. udał się lepiej.
>> taki
>> grahamowaty wyszedł trońkę.
>
>W Szwecji prawie kazdy piecze chleb sam!
>:-) mb
>
Po pierwsze w Szwecji to chleba sie nie uswiadczy tylko LIMPE
albo odmiane pazdziezowki zwana skopor czy jakos tak...:-))))))))
Wiec trudno sie dziwic ze kazdy sobie musi robic :-)))))))))
Pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-12 12:35:06
Temat: SV: a ten znowu... o chlebie home-made> Po pierwsze w Szwecji to chleba sie nie uswiadczy tylko LIMPE
??? limpa oznacza ksztalt chleba, bochenek, a nie jego smak.....
Po wejsciu Szwecji do Unii pokazalo sie sporo roznych nowych rodzajow
chleba wiec Twoje wiad. sa nieaktualne...
> albo odmiane pazdziezowki zwana skopor czy jakos tak...:-))))))))
co to jest pazdz. ? skorpor to suchary.
> Wiec trudno sie dziwic ze kazdy sobie musi robic :-)))))))))
nikt nie musi, ale wiekszosc pan, uznaje za dyshonor podanie
sklepowych ciastek na stol...
pozdrawiam, mb
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-15 06:31:12
Temat: Re: a ten znowu... o chlebie home-made
Magdalena Busk napisał(a) w wiadomości:
<_TSS4.3829$wYl.205270528@newsb.telia.net>...
>> Po pierwsze w Szwecji to chleba sie nie uswiadczy tylko LIMPE
>??? limpa oznacza ksztalt chleba, bochenek, a nie jego smak.....
>Po wejsciu Szwecji do Unii pokazalo sie sporo roznych nowych rodzajow
>chleba wiec Twoje wiad. sa nieaktualne...
>
Cuszz ale ten czas leci :-)))))))))
Widze ze wejscie do Unii wyszlo Szwedom na dobre
>> albo odmiane pazdziezowki zwana skopor czy jakos tak...:-))))))))
>co to jest pazdz. ? skorpor to suchary.
>
Chodzi mi o produkty np. firmy VASA - takie plytki zrobione z roznych otrab
i tym podobnych rzeczy oraz czegos co sie nazywalo "kost fiber"
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |