Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
From: w...@p...com.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: a ten znowu... o chlebie home-made
Lines: 38
Organization: cityborderabstracts
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Message-ID: <EeOS4.54671$O4.1134986@news.tpnet.pl>
Date: Fri, 12 May 2000 07:17:56 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.244.243.30
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 958115876 212.244.243.30 (Fri, 12 May 2000 09:17:56 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Fri, 12 May 2000 09:17:56 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27836
Ukryj nagłówki
cha! zrobiłem znowu chleb. tym razem na drożdżach. udał się lepiej.
taki
grahamowaty wyszedł trońkę.
mąki razowej przede wszystkim pszennej i trochę żytniej 1 1/4 kilosa
razem, troche kukurydzianej,
wody ze szklankę, oleju parę łyżek, soli płaska łycha no i drożdży z 7
deko
świeżych i jeszcze posypka jakaś.
mąkę do michy, zrobić lej, wlać drożdże rozpuszczone w części letniej
wody,
zagnieść, dosypać soli, dolać olej i zagniatać stopniowo dolewając
wodę aż
ciasto sie zrobi elastyczne i nie klei się do rąk (z kwadransik).
przygotować foremkę - wysmarować olejem, wysypać otrębami i włożyć
ciasto
tak żeby zajęło połowę dostępnej objętości foremki. posmarować z
wierzchu
zawiesiną z wody i mąki sojowej lub kukurydzianej i posypać kminkiem,
siemieniem, makiem albo płatkami jakimiś(niekoniecznie). przykryć
ściereczką, postawić w ciepłym i bezwietrznym miejscu żeby wyrosło 2
razy
takie jak na początku (bardzo ważne bo chleb musi być puszysty!!!;-).
kiedy
wyrośnie szybko wstawić do piecyka 220 st. na kwadrans a potem
zmniejszyć
piekiełko do 180 st.C i piec jeszcze 45-60 minut. nie wyjmować od razu
z
piekarnika żeby nie opadł - dac wystygnąć. nie wcinać świeżego od
razu.
smacznego
wjm
|