Data: 2000-05-12 07:17:56
Temat: a ten znowu... o chlebie home-made
Od: w...@p...com.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
cha! zrobiłem znowu chleb. tym razem na drożdżach. udał się lepiej.
taki
grahamowaty wyszedł trońkę.
mąki razowej przede wszystkim pszennej i trochę żytniej 1 1/4 kilosa
razem, troche kukurydzianej,
wody ze szklankę, oleju parę łyżek, soli płaska łycha no i drożdży z 7
deko
świeżych i jeszcze posypka jakaś.
mąkę do michy, zrobić lej, wlać drożdże rozpuszczone w części letniej
wody,
zagnieść, dosypać soli, dolać olej i zagniatać stopniowo dolewając
wodę aż
ciasto sie zrobi elastyczne i nie klei się do rąk (z kwadransik).
przygotować foremkę - wysmarować olejem, wysypać otrębami i włożyć
ciasto
tak żeby zajęło połowę dostępnej objętości foremki. posmarować z
wierzchu
zawiesiną z wody i mąki sojowej lub kukurydzianej i posypać kminkiem,
siemieniem, makiem albo płatkami jakimiś(niekoniecznie). przykryć
ściereczką, postawić w ciepłym i bezwietrznym miejscu żeby wyrosło 2
razy
takie jak na początku (bardzo ważne bo chleb musi być puszysty!!!;-).
kiedy
wyrośnie szybko wstawić do piecyka 220 st. na kwadrans a potem
zmniejszyć
piekiełko do 180 st.C i piec jeszcze 45-60 minut. nie wyjmować od razu
z
piekarnika żeby nie opadł - dac wystygnąć. nie wcinać świeżego od
razu.
smacznego
wjm
|