| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-08 21:03:37
Temat: a to ci soja!http://info.onet.pl/826039,16,item.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2003-11-08 21:50:00
Temat: Re: a to ci soja!> http://info.onet.pl/826039,16,item.html
to wynika zapewne, z faktu, ze soja jest warzywem dosc modyfikowanym
genetycznie
niestety :<
nikt nie wie, jaki wplyw maja te modyfikacje na nasz organizm
pzdr.
<( )~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2003-11-09 10:14:03
Temat: Re: a to ci soja!
Użytkownik "<()~" <d...@w...pl> napisał:
> to wynika zapewne, z faktu, ze soja jest warzywem dosc modyfikowanym
> genetycznie
> niestety :<
> nikt nie wie, jaki wplyw maja te modyfikacje na nasz organizm
Zdaje się, że coś już jednak wiadomo (artykuł powyżej).
A modyfikacji genetycznej poddano już niemal każdą roślinne jadalną:
http://www.nadzieja.pl/czytelnia/artykuly/nowe/zywno
sc_genetycznie_zmieniona
.html
Wystarczy poczytać PO CO modyfikuje się żywość:
ZALETY żywności modyfikowanej genetycznie:
* możliwość uprawiania określonych roślin w różnych klimatach;
* odporność na działanie szkodników;
* wyższe plony z upraw;
* niższe koszty produkcji;
* dłuższy okres trwałości produktów;
* większa zawartość w produktach określonych składników odżywczych.
WADY:
* najważniejszą dla każdego człowieka, czyli potencjalnego konsumenta jest
stworzenie zagrożenia (dla ludzi i zwierząt domowych) uodpornienia na
antybiotyki;
oraz tzw. przekroczenie naturalnych barier.
Wygląda na to, że człowiek "ulepszając" nieźle miesza i sam na siebie kręci
bicz.
I.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2003-11-09 15:01:36
Temat: Re: a to ci soja!> Wystarczy poczytać PO CO modyfikuje się żywość:
>
> ZALETY żywności modyfikowanej genetycznie:
>
> * możliwość uprawiania określonych roślin w różnych klimatach;
> * odporność na działanie szkodników;
> * wyższe plony z upraw;
> * niższe koszty produkcji;
> * dłuższy okres trwałości produktów;
> * większa zawartość w produktach określonych składników odżywczych.
>
to wszystko teoretycznie, w praktyce z tymi korzysciami jest juz bardzo
roznie
>
> WADY:
>
> * najważniejszą dla każdego człowieka, czyli potencjalnego konsumenta jest
> stworzenie zagrożenia (dla ludzi i zwierząt domowych) uodpornienia na
> antybiotyki;
> oraz tzw. przekroczenie naturalnych barier.
>
> Wygląda na to, że człowiek "ulepszając" nieźle miesza i sam na siebie
kręci
> bicz.
>
juz sa skutki dzialania tego "bicza " , w GB przeprowadzono badania na
szeroka skale wplywu roslin GM na srodowisko naturalne, i stwierdzono ze
pewne skutki sa bardzo trudno odwracalne a wlascie to niewiadomo ile lat
bedzie potrzebnych zeby natura "zrobila porzadek" z intruzami, i czy w ogole
jest to mozliwe.
Jurek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |