Strona główna Grupy pl.misc.dieta a to ci soja!

Grupy

Szukaj w grupach

 

a to ci soja!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-08 21:03:37

Temat: a to ci soja!
Od: andiiosz <a...@c...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

http://info.onet.pl/826039,16,item.html

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2003-11-08 21:50:00

Temat: Re: a to ci soja!
Od: "<\(\)~" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> http://info.onet.pl/826039,16,item.html

to wynika zapewne, z faktu, ze soja jest warzywem dosc modyfikowanym
genetycznie
niestety :<
nikt nie wie, jaki wplyw maja te modyfikacje na nasz organizm

pzdr.

<( )~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2003-11-09 10:14:03

Temat: Re: a to ci soja!
Od: "Iza Radac'" <i...@i...org> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "<()~" <d...@w...pl> napisał:

> to wynika zapewne, z faktu, ze soja jest warzywem dosc modyfikowanym
> genetycznie
> niestety :<
> nikt nie wie, jaki wplyw maja te modyfikacje na nasz organizm

Zdaje się, że coś już jednak wiadomo (artykuł powyżej).
A modyfikacji genetycznej poddano już niemal każdą roślinne jadalną:
http://www.nadzieja.pl/czytelnia/artykuly/nowe/zywno
sc_genetycznie_zmieniona
.html

Wystarczy poczytać PO CO modyfikuje się żywość:

ZALETY żywności modyfikowanej genetycznie:

* możliwość uprawiania określonych roślin w różnych klimatach;
* odporność na działanie szkodników;
* wyższe plony z upraw;
* niższe koszty produkcji;
* dłuższy okres trwałości produktów;
* większa zawartość w produktach określonych składników odżywczych.


WADY:

* najważniejszą dla każdego człowieka, czyli potencjalnego konsumenta jest
stworzenie zagrożenia (dla ludzi i zwierząt domowych) uodpornienia na
antybiotyki;
oraz tzw. przekroczenie naturalnych barier.

Wygląda na to, że człowiek "ulepszając" nieźle miesza i sam na siebie kręci
bicz.

I.









› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2003-11-09 15:01:36

Temat: Re: a to ci soja!
Od: "jurek" <g...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Wystarczy poczytać PO CO modyfikuje się żywość:
>
> ZALETY żywności modyfikowanej genetycznie:
>
> * możliwość uprawiania określonych roślin w różnych klimatach;
> * odporność na działanie szkodników;
> * wyższe plony z upraw;
> * niższe koszty produkcji;
> * dłuższy okres trwałości produktów;
> * większa zawartość w produktach określonych składników odżywczych.
>

to wszystko teoretycznie, w praktyce z tymi korzysciami jest juz bardzo
roznie


>
> WADY:
>
> * najważniejszą dla każdego człowieka, czyli potencjalnego konsumenta jest
> stworzenie zagrożenia (dla ludzi i zwierząt domowych) uodpornienia na
> antybiotyki;
> oraz tzw. przekroczenie naturalnych barier.
>
> Wygląda na to, że człowiek "ulepszając" nieźle miesza i sam na siebie
kręci
> bicz.
>

juz sa skutki dzialania tego "bicza " , w GB przeprowadzono badania na
szeroka skale wplywu roslin GM na srodowisko naturalne, i stwierdzono ze
pewne skutki sa bardzo trudno odwracalne a wlascie to niewiadomo ile lat
bedzie potrzebnych zeby natura "zrobila porzadek" z intruzami, i czy w ogole
jest to mozliwe.

Jurek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

DIETA PRZENICZNA
alergia
Re: GUARANA - nareszcie
jaka dieta po wycięciu woreczka żółciowego
Ketoza a Chydniecie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »