Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Iza Radac'" <i...@i...org>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: a to ci soja!
Date: Sun, 9 Nov 2003 11:14:03 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 45
Message-ID: <bol3od$kmp$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bojlq0$e46$1@nemesis.news.tpi.pl> <bojoac$1qkg$1@foka.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: pb104.wroclaw.sdi.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1068372558 21209 213.25.232.104 (9 Nov 2003 10:09:18
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 9 Nov 2003 10:09:18 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:25484
Ukryj nagłówki
Użytkownik "<()~" <d...@w...pl> napisał:
> to wynika zapewne, z faktu, ze soja jest warzywem dosc modyfikowanym
> genetycznie
> niestety :<
> nikt nie wie, jaki wplyw maja te modyfikacje na nasz organizm
Zdaje się, że coś już jednak wiadomo (artykuł powyżej).
A modyfikacji genetycznej poddano już niemal każdą roślinne jadalną:
http://www.nadzieja.pl/czytelnia/artykuly/nowe/zywno
sc_genetycznie_zmieniona
.html
Wystarczy poczytać PO CO modyfikuje się żywość:
ZALETY żywności modyfikowanej genetycznie:
* możliwość uprawiania określonych roślin w różnych klimatach;
* odporność na działanie szkodników;
* wyższe plony z upraw;
* niższe koszty produkcji;
* dłuższy okres trwałości produktów;
* większa zawartość w produktach określonych składników odżywczych.
WADY:
* najważniejszą dla każdego człowieka, czyli potencjalnego konsumenta jest
stworzenie zagrożenia (dla ludzi i zwierząt domowych) uodpornienia na
antybiotyki;
oraz tzw. przekroczenie naturalnych barier.
Wygląda na to, że człowiek "ulepszając" nieźle miesza i sam na siebie kręci
bicz.
I.
|