Data: 2003-11-09 15:01:36
Temat: Re: a to ci soja!
Od: "jurek" <g...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Wystarczy poczytać PO CO modyfikuje się żywość:
>
> ZALETY żywności modyfikowanej genetycznie:
>
> * możliwość uprawiania określonych roślin w różnych klimatach;
> * odporność na działanie szkodników;
> * wyższe plony z upraw;
> * niższe koszty produkcji;
> * dłuższy okres trwałości produktów;
> * większa zawartość w produktach określonych składników odżywczych.
>
to wszystko teoretycznie, w praktyce z tymi korzysciami jest juz bardzo
roznie
>
> WADY:
>
> * najważniejszą dla każdego człowieka, czyli potencjalnego konsumenta jest
> stworzenie zagrożenia (dla ludzi i zwierząt domowych) uodpornienia na
> antybiotyki;
> oraz tzw. przekroczenie naturalnych barier.
>
> Wygląda na to, że człowiek "ulepszając" nieźle miesza i sam na siebie
kręci
> bicz.
>
juz sa skutki dzialania tego "bicza " , w GB przeprowadzono badania na
szeroka skale wplywu roslin GM na srodowisko naturalne, i stwierdzono ze
pewne skutki sa bardzo trudno odwracalne a wlascie to niewiadomo ile lat
bedzie potrzebnych zeby natura "zrobila porzadek" z intruzami, i czy w ogole
jest to mozliwe.
Jurek
|