Data: 2003-11-09 10:14:03
Temat: Re: a to ci soja!
Od: "Iza Radac'" <i...@i...org>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "<()~" <d...@w...pl> napisał:
> to wynika zapewne, z faktu, ze soja jest warzywem dosc modyfikowanym
> genetycznie
> niestety :<
> nikt nie wie, jaki wplyw maja te modyfikacje na nasz organizm
Zdaje się, że coś już jednak wiadomo (artykuł powyżej).
A modyfikacji genetycznej poddano już niemal każdą roślinne jadalną:
http://www.nadzieja.pl/czytelnia/artykuly/nowe/zywno
sc_genetycznie_zmieniona
.html
Wystarczy poczytać PO CO modyfikuje się żywość:
ZALETY żywności modyfikowanej genetycznie:
* możliwość uprawiania określonych roślin w różnych klimatach;
* odporność na działanie szkodników;
* wyższe plony z upraw;
* niższe koszty produkcji;
* dłuższy okres trwałości produktów;
* większa zawartość w produktach określonych składników odżywczych.
WADY:
* najważniejszą dla każdego człowieka, czyli potencjalnego konsumenta jest
stworzenie zagrożenia (dla ludzi i zwierząt domowych) uodpornienia na
antybiotyki;
oraz tzw. przekroczenie naturalnych barier.
Wygląda na to, że człowiek "ulepszając" nieźle miesza i sam na siebie kręci
bicz.
I.
|