Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!newsfeed.g
azeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "jurek" <g...@o...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: a to ci soja!
Date: Sun, 9 Nov 2003 16:01:36 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 39
Message-ID: <bolkt9$c1l$1@inews.gazeta.pl>
References: <bojlq0$e46$1@nemesis.news.tpi.pl> <bojoac$1qkg$1@foka.aster.pl>
<bol3od$kmp$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dyn-81-166-163-75.ppp.tiscali.fr
X-Trace: inews.gazeta.pl 1068390121 12341 81.166.163.75 (9 Nov 2003 15:02:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 9 Nov 2003 15:02:01 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-User: gwpc4f
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:25491
Ukryj nagłówki
> Wystarczy poczytać PO CO modyfikuje się żywość:
>
> ZALETY żywności modyfikowanej genetycznie:
>
> * możliwość uprawiania określonych roślin w różnych klimatach;
> * odporność na działanie szkodników;
> * wyższe plony z upraw;
> * niższe koszty produkcji;
> * dłuższy okres trwałości produktów;
> * większa zawartość w produktach określonych składników odżywczych.
>
to wszystko teoretycznie, w praktyce z tymi korzysciami jest juz bardzo
roznie
>
> WADY:
>
> * najważniejszą dla każdego człowieka, czyli potencjalnego konsumenta jest
> stworzenie zagrożenia (dla ludzi i zwierząt domowych) uodpornienia na
> antybiotyki;
> oraz tzw. przekroczenie naturalnych barier.
>
> Wygląda na to, że człowiek "ulepszając" nieźle miesza i sam na siebie
kręci
> bicz.
>
juz sa skutki dzialania tego "bicza " , w GB przeprowadzono badania na
szeroka skale wplywu roslin GM na srodowisko naturalne, i stwierdzono ze
pewne skutki sa bardzo trudno odwracalne a wlascie to niewiadomo ile lat
bedzie potrzebnych zeby natura "zrobila porzadek" z intruzami, i czy w ogole
jest to mozliwe.
Jurek
|