Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia automat do chleba raz jeszcze

Grupy

Szukaj w grupach

 

automat do chleba raz jeszcze

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 52


« poprzedni wątek następny wątek »

41. Data: 2011-02-02 23:34:52

Temat: Re: automat do chleba raz jeszcze
Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1qbj6om8l5usg$.1343wq6cps6y$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 2 Feb 2011 17:07:59 +0100, zlotowinfo napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:1bqetv3n30qjr.1o44588qla57m$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Wed, 2 Feb 2011 14:20:27 +0100, Panslavista napisał(a):
>>>
>>>> 1 kg mąki pszennej białej, 20 dag mąki żytniej białej,
>>>> 1/3 paczki świeżych drożdży
>>>
>>> Za dużo. Na 1 kg mąki daję 2 dag drożdży. Chleb to nie drożdżówka.
>>
>> ja dzielę kostkę na 10 rownych czesci
>> i przechowuję w zamrażalce
>
> A ja na 4. I też mrożę.

niesamowite, jakbym ja taką masę drożdży dodał to by mi to klepnęło w dół bo
by za mocno wyrosło

jak to możliwe u ciebie?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


42. Data: 2011-02-02 23:53:18

Temat: Re: automat do chleba raz jeszcze
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 3 Feb 2011 00:34:52 +0100, zlotowinfo napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1qbj6om8l5usg$.1343wq6cps6y$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 2 Feb 2011 17:07:59 +0100, zlotowinfo napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:1bqetv3n30qjr.1o44588qla57m$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Wed, 2 Feb 2011 14:20:27 +0100, Panslavista napisał(a):
>>>>
>>>>> 1 kg mąki pszennej białej, 20 dag mąki żytniej białej,
>>>>> 1/3 paczki świeżych drożdży
>>>>
>>>> Za dużo. Na 1 kg mąki daję 2 dag drożdży. Chleb to nie drożdżówka.
>>>
>>> ja dzielę kostkę na 10 rownych czesci
>>> i przechowuję w zamrażalce
>>
>> A ja na 4. I też mrożę.
>
> niesamowite, jakbym ja taką masę drożdży dodał to by mi to klepnęło w dół bo
> by za mocno wyrosło
>
> jak to możliwe u ciebie?

Jaką "masę"? - 2 do 2,5 dag drożdży na 1 kg mąki to "masa"?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


43. Data: 2011-02-03 13:13:24

Temat: Re: automat do chleba raz jeszcze
Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

>> niesamowite, jakbym ja taką masę drożdży dodał to by mi to klepnęło w dół
>> bo
>> by za mocno wyrosło
>>
>> jak to możliwe u ciebie?
>
> Jaką "masę"? - 2 do 2,5 dag drożdży na 1 kg mąki to "masa"?

no przecież,
jakbym ja tyle wrzucił do automatu to by przerosło
opdało i zrobił się zakalec, więc cię podziwiam,
jak to robisz i w sumie po co tyle tych droższy używasz,
niby nie są drogie, no ale ja zrobię 10 chlebów a ty 4

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


44. Data: 2011-02-03 13:25:47

Temat: Re: automat do chleba raz jeszcze
Od: "JBP" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "zlotowinfo" <u...@g...pl> napisał w wiadomości
news:iie9li$6oj$1@inews.gazeta.pl...
>>> niesamowite, jakbym ja taką masę drożdży dodał to by mi to klepnęło w
>>> dół bo
>>> by za mocno wyrosło
>> Jaką "masę"? - 2 do 2,5 dag drożdży na 1 kg mąki to "masa"?
>
> no przecież,
> jakbym ja tyle wrzucił do automatu to by przerosło
> opdało i zrobił się zakalec, więc cię podziwiam,
> jak to robisz i w sumie po co tyle tych droższy używasz,
> niby nie są drogie, no ale ja zrobię 10 chlebów a ty 4

Przecież Ty wrzucasz do automatu ok. 600 g mąki, natomiast Ikselka przerabia
blisko dwa razy tyle. Plus podwojone inne dodatki. Dlatego podziel sobie
Ikselki 2-2,5 dag drożdży na pół i otrzymasz wynik podobny do Twojego.
Niedokładny, ale to jest kuchnia i drobne odchylenia mieszczą się w
granicach tolerancji.
BTW - z mojego doświadczenia - zaręczam Ci, że nawet w automacie z 2 dag
drożdży chleb nie opadnie. Będzie tylko mocniej pachniał drożdżami. Opadanie
zależy też od pozostałych składników - rodzaju mąki (proporcji mieszanek),
ilosci wody, soli i cukru.

JBP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


45. Data: 2011-02-03 17:53:30

Temat: Re: automat do chleba raz jeszcze
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 3 Feb 2011 14:25:47 +0100, JBP napisał(a):


> Przecież Ty wrzucasz do automatu ok. 600 g mąki, natomiast Ikselka przerabia
> blisko dwa razy tyle. Plus podwojone inne dodatki. Dlatego podziel sobie
> Ikselki 2-2,5 dag drożdży na pół i otrzymasz wynik podobny do Twojego.
> Niedokładny, ale to jest kuchnia i drobne odchylenia mieszczą się w
> granicach tolerancji.
> BTW - z mojego doświadczenia - zaręczam Ci, że nawet w automacie z 2 dag
> drożdży chleb nie opadnie. Będzie tylko mocniej pachniał drożdżami. Opadanie
> zależy też od pozostałych składników - rodzaju mąki (proporcji mieszanek),
> ilosci wody, soli i cukru.
>

Dokładnie :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


46. Data: 2011-02-03 23:40:48

Temat: Re: automat do chleba raz jeszcze
Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "JBP" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
news:iieacq$mth$1@node1.news.atman.pl...
> Użytkownik "zlotowinfo" <u...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:iie9li$6oj$1@inews.gazeta.pl...
>>>> niesamowite, jakbym ja taką masę drożdży dodał to by mi to klepnęło w
>>>> dół bo
>>>> by za mocno wyrosło
>>> Jaką "masę"? - 2 do 2,5 dag drożdży na 1 kg mąki to "masa"?
>>
>> no przecież,
>> jakbym ja tyle wrzucił do automatu to by przerosło
>> opdało i zrobił się zakalec, więc cię podziwiam,
>> jak to robisz i w sumie po co tyle tych droższy używasz,
>> niby nie są drogie, no ale ja zrobię 10 chlebów a ty 4
>
> Przecież Ty wrzucasz do automatu ok. 600 g mąki, natomiast Ikselka
> przerabia

750-800 ;P

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


47. Data: 2011-02-04 12:03:54

Temat: Re: automat do chleba raz jeszcze
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 4 Feb 2011 00:40:48 +0100, zlotowinfo napisał(a):

> Użytkownik "JBP" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:iieacq$mth$1@node1.news.atman.pl...
>> Użytkownik "zlotowinfo" <u...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:iie9li$6oj$1@inews.gazeta.pl...
>>>>> niesamowite, jakbym ja taką masę drożdży dodał to by mi to klepnęło w
>>>>> dół bo
>>>>> by za mocno wyrosło
>>>> Jaką "masę"? - 2 do 2,5 dag drożdży na 1 kg mąki to "masa"?
>>>
>>> no przecież,
>>> jakbym ja tyle wrzucił do automatu to by przerosło
>>> opdało i zrobił się zakalec, więc cię podziwiam,
>>> jak to robisz i w sumie po co tyle tych droższy używasz,
>>> niby nie są drogie, no ale ja zrobię 10 chlebów a ty 4
>>
>> Przecież Ty wrzucasz do automatu ok. 600 g mąki, natomiast Ikselka
>> przerabia
>
> 750-800 ;P

No to nie dziwię się, że Ci wyłazi z automatu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


48. Data: 2011-02-04 15:21:48

Temat: Re: automat do chleba raz jeszcze
Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

>>> Przecież Ty wrzucasz do automatu ok. 600 g mąki, natomiast Ikselka
>>> przerabia
>>
>> 750-800 ;P
>
> No to nie dziwię się, że Ci wyłazi z automatu.

za dużo daje mąki?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


49. Data: 2011-02-04 15:27:30

Temat: Re: automat do chleba raz jeszcze
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 4 Feb 2011 16:21:48 +0100, zlotowinfo napisał(a):

>>>> Przecież Ty wrzucasz do automatu ok. 600 g mąki, natomiast Ikselka
>>>> przerabia
>>>
>>> 750-800 ;P
>>
>> No to nie dziwię się, że Ci wyłazi z automatu.
>
> za dużo daje mąki?

Raczej.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


50. Data: 2011-02-07 12:58:50

Temat: Re: automat do chleba raz jeszcze
Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

>>> No to nie dziwię się, że Ci wyłazi z automatu.
>>
>> za dużo daje mąki?
>
wg dokumentacji do automatu chleb 1250g
790g mąki
11g drożdży
400ml wody

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kwiaty
parowar
prośba o interpretację przepisu
SMAKER ili SMAKOSZ?
Smalec skwarki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »