| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-05 12:35:46
Temat: babato ja sie pochwale moja pyszna babka drozdzowa, ktora upieklam w sobote i
ktora juz zniknela w naszych brzuszkach. Przepis dostalam od kolezanki i jak
do tej pory ani razy mnie nie zawiodl. Jesli sa chetni to podam, bo nie bede
wklepywac po proznicy.
asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-05 12:54:45
Temat: Re: baba
Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3aa3875d@news.vogel.pl...
> . Jesli sa chetni to podam, bo nie bede
> wklepywac po proznicy.
> asia
Asiu, dobre ciasto drozdzowe zawsze w cenie, totez jesli znajdziesz wolną
chwilę to poklep w klawiaturke
pozdrawiam
Basia>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-05 13:27:37
Temat: Re: baba
"asia" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:3aa3875d@news.vogel.pl...
> to ja sie pochwale moja pyszna babka drozdzowa, ktora upieklam w sobote i
> ktora juz zniknela w naszych brzuszkach. Przepis dostalam od kolezanki i
jak
> do tej pory ani razy mnie nie zawiodl. Jesli sa chetni to podam, bo nie
bede
> wklepywac po proznicy.
> asia
Asiu!
Lubie przepisy sprawdzone, takie w ktorych mozna dopisac jaka duza
foremka i ile czasu w piekarniku oraz na co uwazac, bo...
...no i takie co szybko znikaja:))
Swieta Wielkanocne tuz, tuz - wiec nie bedzie to wklepywanie po
proznicy...Dawaj!!!
pozdrawiam Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-05 13:48:59
Temat: Re: baba
Jola L-L <j...@i...pl> wrote in message
news:98043m$ed5$1@news.tpi.pl...
>
> Lubie przepisy sprawdzone, ....
Barbara napisala:
>dobre ciasto drozdzowe zawsze w cenie
Skoro tak, to prosze bardzo: :)
1/2 kg maki (3 szklanki)
5 dag drozdzy
1/8 kostki margaryny
2 lyzki oleju
1 szkl mleka
3 jajka
1/3 szkl cukru
cukier waniliowy
10 dag rodzynek
szczypta soli
Make przesiewam do miski, dodaje szczypte soli i wstawiam do piekarnika
nagrzanego na max 100 stopni. Chodzi o to by sie troche podgrzala - bo
drozdze jak wiadomo - lubia ciepelko. W tym czasie robie rozczyn z 1/4 szkl
cieplego mleka, lyzeczki cukru, 2 lyzeczek maki i drozdzy. Zostawiam go w
spokoju i w cieple az porzadnie wyrosnie, przykryty plotnem. Rozpuszczam
margaryne, ubijam bialka, gdy sztywne, dodaje cukier + waniliowy, po chwili
ubijania dodaje zoltka.
No i teraz to wszystko nalezy polaczyc: do cieplej maki (ale nie moze
parzyc) wlewam rozczyn, mase z jajek i cukru i tluszcze. Wyrabiam dodajac po
trochu reszte cieplego mleka. Aha! I rodzynki obtoczone w mace (ja je
jeszcze wczesniej zalewam wrzatkiem na pare minut).
Zostawiam ciacho pod przykryciem na jakies pol godziny i wkladam do
piekarnika na ok. 40 minut. 180-200 stopni. Trzeba sprawdzac, roznie to z
tym czasem bywa, u mnie 40 minut wystarczy. Musi sie zezlocic na gorze, moze
nawet lekko przybrazowic.
Ciasto jest baaaardzo pyszne, nie zbyt slodkie jak kto lubie slodkie to moze
dodac wiecej cukru. Ja polewam niewielka iloscia lukru po gorze.
Polecam
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-05 18:43:18
Temat: Re: babaAsiu! Czy moglabys podac wymiary formy?
Ela
asia <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:3aa39887@news.vogel.pl...
>
> Jola L-L <j...@i...pl> wrote in message
> news:98043m$ed5$1@news.tpi.pl...
> >
> > Lubie przepisy sprawdzone, ....
> Barbara napisala:
> >dobre ciasto drozdzowe zawsze w cenie
>
> Skoro tak, to prosze bardzo: :)
> 1/2 kg maki (3 szklanki)
> 5 dag drozdzy
> 1/8 kostki margaryny
> 2 lyzki oleju
> 1 szkl mleka
> 3 jajka
> 1/3 szkl cukru
> cukier waniliowy
> 10 dag rodzynek
> szczypta soli
> Make przesiewam do miski, dodaje szczypte soli i wstawiam do piekarnika
> nagrzanego na max 100 stopni. Chodzi o to by sie troche podgrzala - bo
> drozdze jak wiadomo - lubia ciepelko. W tym czasie robie rozczyn z 1/4
szkl
> cieplego mleka, lyzeczki cukru, 2 lyzeczek maki i drozdzy. Zostawiam go w
> spokoju i w cieple az porzadnie wyrosnie, przykryty plotnem. Rozpuszczam
> margaryne, ubijam bialka, gdy sztywne, dodaje cukier + waniliowy, po
chwili
> ubijania dodaje zoltka.
> No i teraz to wszystko nalezy polaczyc: do cieplej maki (ale nie moze
> parzyc) wlewam rozczyn, mase z jajek i cukru i tluszcze. Wyrabiam dodajac
po
> trochu reszte cieplego mleka. Aha! I rodzynki obtoczone w mace (ja je
> jeszcze wczesniej zalewam wrzatkiem na pare minut).
> Zostawiam ciacho pod przykryciem na jakies pol godziny i wkladam do
> piekarnika na ok. 40 minut. 180-200 stopni. Trzeba sprawdzac, roznie to z
> tym czasem bywa, u mnie 40 minut wystarczy. Musi sie zezlocic na gorze,
moze
> nawet lekko przybrazowic.
> Ciasto jest baaaardzo pyszne, nie zbyt slodkie jak kto lubie slodkie to
moze
> dodac wiecej cukru. Ja polewam niewielka iloscia lukru po gorze.
> Polecam
> Asia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-06 00:51:10
Temat: Re: baba
"asia" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:3aa39887@news.vogel.pl...
>
> Jola L-L <j...@i...pl> wrote in message
> news:98043m$ed5$1@news.tpi.pl...
> >
> > Lubie przepisy sprawdzone, ....
> Barbara napisala:
> >dobre ciasto drozdzowe zawsze w cenie
>
> Skoro tak, to prosze bardzo: :)
> 1/2 kg maki (3 szklanki)
> 5 dag drozdzy
>
> 10 dag rodzynek
> szczypta soli
To ile ma byc tych drozdzy ?? :-)))
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-06 00:53:07
Temat: Re: baba
Sorry!!! przeczytalam drozdze zamiast rodzynki :)))
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-06 07:24:45
Temat: Re: baba
Ela <e...@b...com.pl> wrote in message news:3aa3e9c7$1@news.vogel.pl...
> Asiu! Czy moglabys podac wymiary formy?
> Ela
A no wlasnie zapomnialam podac. Forma jest taka typowa na babke, z kominkiem
w srodku, dosc duza, jakies 20 cm wysoka i spod formy (czyli po wyjeciu jest
to gora babki) ma ok. 15 cm srednicy, a gora formy ok. 23-25 cm.
asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |