From: "Ela" <e...@b...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@n...vogel.pl> <98043m$ed5$1@news.tpi.pl>
<3...@n...vogel.pl>
Subject: Re: baba
Date: Mon, 5 Mar 2001 19:43:18 +0100
Lines: 52
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2314.1300
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
NNTP-Posting-Host: pro.bsb.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: pro.bsb.com.pl
Message-ID: <3aa3e9c7$1@news.vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 983820743 pro.bsb.com.pl (5 Mar 2001 20:32:23 +0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!news.tpi.pl!news.vogel.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:45867
Ukryj nagłówki
Asiu! Czy moglabys podac wymiary formy?
Ela
asia <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:3aa39887@news.vogel.pl...
>
> Jola L-L <j...@i...pl> wrote in message
> news:98043m$ed5$1@news.tpi.pl...
> >
> > Lubie przepisy sprawdzone, ....
> Barbara napisala:
> >dobre ciasto drozdzowe zawsze w cenie
>
> Skoro tak, to prosze bardzo: :)
> 1/2 kg maki (3 szklanki)
> 5 dag drozdzy
> 1/8 kostki margaryny
> 2 lyzki oleju
> 1 szkl mleka
> 3 jajka
> 1/3 szkl cukru
> cukier waniliowy
> 10 dag rodzynek
> szczypta soli
> Make przesiewam do miski, dodaje szczypte soli i wstawiam do piekarnika
> nagrzanego na max 100 stopni. Chodzi o to by sie troche podgrzala - bo
> drozdze jak wiadomo - lubia ciepelko. W tym czasie robie rozczyn z 1/4
szkl
> cieplego mleka, lyzeczki cukru, 2 lyzeczek maki i drozdzy. Zostawiam go w
> spokoju i w cieple az porzadnie wyrosnie, przykryty plotnem. Rozpuszczam
> margaryne, ubijam bialka, gdy sztywne, dodaje cukier + waniliowy, po
chwili
> ubijania dodaje zoltka.
> No i teraz to wszystko nalezy polaczyc: do cieplej maki (ale nie moze
> parzyc) wlewam rozczyn, mase z jajek i cukru i tluszcze. Wyrabiam dodajac
po
> trochu reszte cieplego mleka. Aha! I rodzynki obtoczone w mace (ja je
> jeszcze wczesniej zalewam wrzatkiem na pare minut).
> Zostawiam ciacho pod przykryciem na jakies pol godziny i wkladam do
> piekarnika na ok. 40 minut. 180-200 stopni. Trzeba sprawdzac, roznie to z
> tym czasem bywa, u mnie 40 minut wystarczy. Musi sie zezlocic na gorze,
moze
> nawet lekko przybrazowic.
> Ciasto jest baaaardzo pyszne, nie zbyt slodkie jak kto lubie slodkie to
moze
> dodac wiecej cukru. Ja polewam niewielka iloscia lukru po gorze.
> Polecam
> Asia
>
>
|