Data: 2001-03-05 18:43:18
Temat: Re: baba
Od: "Ela" <e...@b...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Asiu! Czy moglabys podac wymiary formy?
Ela
asia <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:3aa39887@news.vogel.pl...
>
> Jola L-L <j...@i...pl> wrote in message
> news:98043m$ed5$1@news.tpi.pl...
> >
> > Lubie przepisy sprawdzone, ....
> Barbara napisala:
> >dobre ciasto drozdzowe zawsze w cenie
>
> Skoro tak, to prosze bardzo: :)
> 1/2 kg maki (3 szklanki)
> 5 dag drozdzy
> 1/8 kostki margaryny
> 2 lyzki oleju
> 1 szkl mleka
> 3 jajka
> 1/3 szkl cukru
> cukier waniliowy
> 10 dag rodzynek
> szczypta soli
> Make przesiewam do miski, dodaje szczypte soli i wstawiam do piekarnika
> nagrzanego na max 100 stopni. Chodzi o to by sie troche podgrzala - bo
> drozdze jak wiadomo - lubia ciepelko. W tym czasie robie rozczyn z 1/4
szkl
> cieplego mleka, lyzeczki cukru, 2 lyzeczek maki i drozdzy. Zostawiam go w
> spokoju i w cieple az porzadnie wyrosnie, przykryty plotnem. Rozpuszczam
> margaryne, ubijam bialka, gdy sztywne, dodaje cukier + waniliowy, po
chwili
> ubijania dodaje zoltka.
> No i teraz to wszystko nalezy polaczyc: do cieplej maki (ale nie moze
> parzyc) wlewam rozczyn, mase z jajek i cukru i tluszcze. Wyrabiam dodajac
po
> trochu reszte cieplego mleka. Aha! I rodzynki obtoczone w mace (ja je
> jeszcze wczesniej zalewam wrzatkiem na pare minut).
> Zostawiam ciacho pod przykryciem na jakies pol godziny i wkladam do
> piekarnika na ok. 40 minut. 180-200 stopni. Trzeba sprawdzac, roznie to z
> tym czasem bywa, u mnie 40 minut wystarczy. Musi sie zezlocic na gorze,
moze
> nawet lekko przybrazowic.
> Ciasto jest baaaardzo pyszne, nie zbyt slodkie jak kto lubie slodkie to
moze
> dodac wiecej cukru. Ja polewam niewielka iloscia lukru po gorze.
> Polecam
> Asia
>
>
|