« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-28 21:17:22
Temat: barwienie potrawHej!
Do najciekawszych dla mnie tajemnic kuchennych należy barwienie potraw. Już
opanowałem jak przy pomocy kurkumy czy szafranu uzyskać miłą dla oka żółć.
Szukam jednak podpowiedzi, czy można naturalnie uzyskać też inne kolory
czerwony, zielony, np. ryżu? A jeśli sztucznie a nietrująco to jak?
Jedzenie jako przeżycie estetyczne musi być miłe dla oka :-)
Tytus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-29 08:34:17
Temat: Re: barwienie potrawJesli chodzi o zielony to polecam przepis szczawioy
Barbara
"Paweł Burlewicz" wrote:
> Hej!
> Do najciekawszych dla mnie tajemnic kuchennych należy barwienie potraw. Już
> opanowałem jak przy pomocy kurkumy czy szafranu uzyskać miłą dla oka żółć.
> Szukam jednak podpowiedzi, czy można naturalnie uzyskać też inne kolory
> czerwony, zielony, np. ryżu? A jeśli sztucznie a nietrująco to jak?
> Jedzenie jako przeżycie estetyczne musi być miłe dla oka :-)
> Tytus
--
Serwer dedykowany w godzinę, http://www.wdc.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-29 10:04:27
Temat: Re: barwienie potrawUżytkownik "Paweł Burlewicz" <p...@f...pl> napisał w wiadomości
news:3b12c110$1@news.astercity.net...
> Hej!
> Do najciekawszych dla mnie tajemnic kuchennych należy barwienie potraw.
Już
> opanowałem jak przy pomocy kurkumy czy szafranu uzyskać miłą dla oka żółć.
> Szukam jednak podpowiedzi, czy można naturalnie uzyskać też inne kolory
> czerwony, zielony, np. ryżu? A jeśli sztucznie a nietrująco to jak?
> Jedzenie jako przeżycie estetyczne musi być miłe dla oka :-)
> Tytus
>
Na czerwono ślicznie barwi papryka słodka.
Pozdrawiam
AniaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-29 11:00:01
Temat: Re: barwienie potrawUżytkownik "Paweł Burlewicz" <p...@f...pl> napisał w wiadomości
news:3b12c110$1@news.astercity.net...
Na czerwono można barwić sokiem buraczanym, a na zielono - szpinakiem.
--
Konrad J. Brywczyński
"Nie tylko rozmiar sie liczy! Każda dziewczyna ci to powie."
Ł. Jakubowski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-29 20:58:44
Temat: Re: barwienie potraw
"Paweł Burlewicz" wrote:
> Hej!
> Do najciekawszych dla mnie tajemnic kuchennych należy barwienie potraw. Już
> opanowałem jak przy pomocy kurkumy czy szafranu uzyskać miłą dla oka żółć.
> Szukam jednak podpowiedzi, czy można naturalnie uzyskać też inne kolory
> czerwony, zielony, np. ryżu? A jeśli sztucznie a nietrująco to jak?
> Jedzenie jako przeżycie estetyczne musi być miłe dla oka :-)
> Tytus
Sok z marchwii dodany do ciasta na makaron zamiast czesci wody barwi go na
pomaranczowo, sok ze szczawiu na zielono, sok z buraczkow na rozowo. Czarne
jagody barwia potrawy na rozowo lub niebiesko. Sok z swiezych czeresni czy
wisni nadaje sosom bogaty, winny kolor.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-29 21:48:29
Temat: Re: barwienie potrawWitajcie;-))
"Koloruje" glownie makaron, robie klasyczne ciasto makaronowe i dodaje :
szpinak - zielony makaron,
przecier pomidorowy - czerwony,
kakao - brazowy (uzywam do potraw makaronowych "na slodko";-)))).
Pozdrawiam,
Kaliope
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |