Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia belona

Grupy

Szukaj w grupach

 

belona

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-05-19 18:35:55

Temat: belona
Od: "Chalek" <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc!

Bedac ostatnio w hipermarkecie zauwazylem, ze byla niedawno dostawa ryb.
Chodze, ogladam i wypatrzylem belone. Juz dawno mialem na to ochote, ale
jakos niezbyt czesto bywa ta ryba u nas w sklepach, wiec nie mialem okazji
wczesniej jej kupowac. Wygladala niezle, zdaje sie ze byla swierza - miala
wszystkie cechy swierzej ryby - lsniaca luske, bystre oczka itd. Do tego
byla patroszona i stosunkowo tania - 9,90. Jak za rybe morska, dosc w sumie
egzotyczna jak na nasz kraj to tanio. No to kupilem jedna taka belone,
wpakowalem do lodowki, po czym ja usmazylem (doszedlem do wniosku, ze jak
chce sprobowac jak to smakuje, to nie bede kombinowal i usmazylem ja na
pysznej oliwie solac ja tylko wczesniej).
Gdyby wyszla ok, to bym o tym nie pisal. Ryba byla po prostu okropna, dawno
nie mialem w ustach czegos tak niedobrego, ciezko mi opisac ten smak, ale
byla paskudna.
Pytanie: czy ktos kiedys jadl belone i mu smakowala? Moze ta moja byla
niedobra, moze trzeba ja jakos specjalnie robic, albo co? Moze ona ma taki
po prostu smak i dlatego jest tak ciezko ja kupic i jest przy tym tania?
Moze ona sie tylko dla kotow nadaje? Jak macie jakies doswiadczenia z belona
to sie prosze podzielcie nimi.

Pozdrawiam,
Chalek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-05-19 20:33:08

Temat: Re: belona
Od: Nikodem Kuźnik <n...@W...albatros.gliwice.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Chalek wrote:

> Czesc!
>
> Bedac ostatnio w hipermarkecie zauwazylem, ze byla niedawno dostawa ryb.
> Chodze, ogladam i wypatrzylem belone.
Moje pierwsze spotkanie z belona tez mialo miejsce w hipermakrecie.

> Juz dawno mialem na to ochote, ale
> jakos niezbyt czesto bywa ta ryba u nas w sklepach, wiec nie mialem okazji
> wczesniej jej kupowac. Wygladala niezle, zdaje sie ze byla swierza - miala
> wszystkie cechy swierzej ryby - lsniaca luske,
Belona z luska?... moze miala lscnaica skore, bo luski raczej nie ma
(podobnie do makreli)

> bystre oczka itd. Do tego
> byla patroszona i stosunkowo tania - 9,90. Jak za rybe morska, dosc w
> sumie egzotyczna jak na nasz kraj
Belona jest tak egzotyczne, ze zyje w Baltyku, o ile mi wiadomo.

> to tanio. No to kupilem jedna taka
> belone, wpakowalem do lodowki, po czym ja usmazylem (doszedlem do wniosku,
> ze jak chce sprobowac jak to smakuje, to nie bede kombinowal i usmazylem
> ja na pysznej oliwie solac ja tylko wczesniej).
> Gdyby wyszla ok, to bym o tym nie pisal. Ryba byla po prostu okropna,
> dawno nie mialem w ustach czegos tak niedobrego, ciezko mi opisac ten
> smak, ale byla paskudna.
> Pytanie: czy ktos kiedys jadl belone i mu smakowala?
Ja zadalem pytanie dot. przyrzadzanai belony jakis rok temu (tez wiosna) i
otrzymalem odpowiedz (nie pamietam od kogo), ze smaczna jest z grilla.

> Moze ta moja byla
> niedobra, moze trzeba ja jakos specjalnie robic, albo co? Moze ona ma taki
> po prostu smak i dlatego jest tak ciezko ja kupic i jest przy tym tania?
> Moze ona sie tylko dla kotow nadaje? Jak macie jakies doswiadczenia z
> belona to sie prosze podzielcie nimi.
Podobno belone uzywa sie czasami jako przynete na duze dorsze ;-)

Ale wlasnie ja tez kupilem jedna i chce sprobowac wg przepisu z 'Kuchni
wloskiej' A. Wilson, Konemann 1991.:

8 malych belonek
maka do oproszenia
2 jajka
2 lyzki startego parmezanu
2 lyzki posiekanej piertuszki
2 lyski likieru sambuca - moze mi ktos powie czym go zastapic?
swiezo mielony czarny pieprze, maslo, cytryna.

Balonki wypatroszyc, odciac glowy, wnetrze rozwinac tak, zeby sie dalo
wyciac kregoslup. Umyc, ususzyc. Polaczyc jajko, roztrzepana make,
parmezan, likier i pieprz. Ryby oproszyc maka i obtoczyc w panierce. Na
patelni rozgrzac maslo i smazyc pojedynco po 1 min z kazdej strony. Podawac
z piertuszka i cytryna.

Mysle, ze przepis wyprobuje jutro, a wtedy tez podziele sie z Wami moimi
wrazeniami. Moze mnie sie uda to zjesc? ;-)


Pozdrawiam,

Nik
>
> Pozdrawiam,
> Chalek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-19 21:03:13

Temat: Re: belona
Od: "Dario" <D...@i...nu> szukaj wiadomości tego autora


"Nikodem Kuźnik" <n...@W...albatros.gliwice.pl> schreef in bericht
news:babf2d$rrt$1@news.polbox.pl...
> Ale wlasnie ja tez kupilem jedna i chce sprobowac wg przepisu z 'Kuchni
> wloskiej' A. Wilson, Konemann 1991.:
>
> 2 lyski likieru sambuca - moze mi ktos powie czym go zastapic?

Sambuca ma smak anyzkowy, wiec moze byc pernot albo zagotuj wywar z
finocchio- czyli koper wloski i w ostatnim momencie dodaj troche cukru i
odrobine alkocholu.

Dario


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-20 10:51:34

Temat: Re: belona
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "Nikodem Kuźnik" <n...@W...albatros.gliwice.pl>
napisal w wiadomosci news:babf2d$rrt$1@news.polbox.pl...

> Ja zadalem pytanie dot. przyrzadzanai belony jakis rok temu (tez
wiosna) i
> otrzymalem odpowiedz (nie pamietam od kogo), ze smaczna jest z
grilla.

Ode mnie. Robilismy te rybke z grilka nad morzem. Mielismy te
przewage, ze kupilismy prosto z kutra, wiec byla 100% swieza. Smak
delikatny, w ogóle nie tlusta. Piekla sie jakies 10 min.

> 8 malych belonek

Co jak co, ale tamta belona nie byla mala. One w ogóle nie sa male, a
jak dorastaja, to chyba jest na nie okres ochronny?

pozdr

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-20 11:46:37

Temat: Re: belona
Od: "agnicha" <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Belona jest tak egzotyczne, ze zyje w Baltyku, o ile mi wiadomo.
Belona w Baltyku zyje tylko w maju :-)
Na tarlo do nas przybywa, a cala reszte roku plywa sobie w bezkresnym
Atlantyku.

agnicha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-20 18:06:21

Temat: Re: belona
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "agnicha" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:1053429497.390037@seju01.alcatel.pl...
.
> Belona w Baltyku zyje tylko w maju :-)

Było w maju, długi weekend, rok temu.

pozdr

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-20 20:43:33

Temat: Re: belona
Od: Nikodem Kuźnik <n...@W...albatros.gliwice.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Dziekuje wszystkim za wyjasnienia. Cherokee, rzeczywiscie to byla Twoje
rada, dziekuje, ale wtedy nie mialem okazji na grillowanie!

Obiecalem zdac relacje z mojej belonki wg ponizszego przypisu. Rzeczywiscie
moje belona nie byla mala, liczac jej dlugie szczeki miala jakies 70-80 cm,
wiec nie byla mloda. Po wypatroszeniu, odcieciu glowy, wycilem jej tez
kregoslup - nie bylo z tym wiekszego problemu - nacialem po bokach i
oderwalem od reszty. Pozostalosc podzielilem na 4 odcinki, umiescilem na
pare godzin w soku z cytryny. Potem zgodnie z ponizszym przepisem. Zamiast
likieru sambuca, wzialem jakis likier pomaranczowa, bo nie mialem tez pod
reka kopru wloskiego ( -> post Dario). Po usmazeniu zjadlem z duzym
apetytem i jeszce wiekszym smakiem. Wyciagalem pojedyncze nieliczne osci,
ktory ladnie na zielono kontrastuja od reszty. Ostry smak ryby zostal
skutecznie prztlumiony przez aromatyczna pamierke.
Polecam to danie! I tym sposobem udowodnilem, ze belona jest jadalna, a
nawet moze dobrze smakowac, choc jest to na pewno subiektywne wrazenie.

Pozdrawiam,

Nik

> Ale wlasnie ja tez kupilem jedna i chce sprobowac wg przepisu z 'Kuchni
> wloskiej' A. Wilson, Konemann 1991.:
>
> 8 malych belonek
> maka do oproszenia
> 2 jajka
> 2 lyzki startego parmezanu
> 2 lyzki posiekanej piertuszki
> 2 lyski likieru sambuca - moze mi ktos powie czym go zastapic?
> swiezo mielony czarny pieprze, maslo, cytryna.
>
> Balonki wypatroszyc, odciac glowy, wnetrze rozwinac tak, zeby sie dalo
> wyciac kregoslup. Umyc, ususzyc. Polaczyc jajko, roztrzepana make,
> parmezan, likier i pieprz. Ryby oproszyc maka i obtoczyc w panierce. Na
> patelni rozgrzac maslo i smazyc pojedynco po 1 min z kazdej strony.
> Podawac z piertuszka i cytryna.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jeszcze raz Tupperware (pyt)
Jezusku kochany
ryby slodkowodne, w occie
sposob na nalesniki [p]
3-lecie PuszKKKi

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »