| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-19 20:10:18
Temat: OWOCE MORZA Chmm ma nadzieje że dobrze trafię z tym pytankiem.:)
W sobotę moja Niunia ma urodzinki i chcę jej z tej okazji przygotować
pyszniutką kolację
najlepiej żeby były to owoce morza jakies krewetki itp. Problemik w tym że
nawt nie wiem gdzie to zdobyc a do tego jestem raczej laikiem w kuchni. Ale
może ktoś z was zna jakieś ciekawe przepisy na taką kolację z owoców morza
lub w ostateczności niekoniecznie byle by było romantyczne i zmysłowe. Za
wszelkie przepisy i rady z góry dziękuję mam nadzieję że mi pomożecie
A cha i bardzo Was proszę-" łopatologia"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-19 21:13:45
Temat: Re: OWOCE MORZA
Użytkownik "QBA" <q...@w...pl> napisał w wiadomości
news:babda0$bev$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Chmm ma nadzieje że dobrze trafię z tym pytankiem.:)
> W sobotę moja Niunia ma urodzinki i chcę jej z tej okazji przygotować
> pyszniutką kolację
> najlepiej żeby były to owoce morza jakies krewetki itp. Problemik w tym że
> nawt nie wiem gdzie to zdobyc a do tego jestem raczej laikiem w kuchni.
Ale
> może ktoś z was zna jakieś ciekawe przepisy na taką kolację z owoców morza
> lub w ostateczności niekoniecznie byle by było romantyczne i zmysłowe. Za
> wszelkie przepisy i rady z góry dziękuję mam nadzieję że mi pomożecie
> A cha i bardzo Was proszę-" łopatologia"
>
Czesc :)
Polecam ksiazke: DANIA Z RYB I OWOCOW MORZA - z takimiogonami ryb na
niebieskiej okladce - kosztuje 24 zl a jest bardzo przydatna i wszytsko
"łopatologicznie" ci wyłozy.
Jesli jednak to tylko jednorazowa zachcianka kulinarna to daje przepis z tej
ksiazki :)
Krewetki w miodzie:
czas przygotowania: 20 minut
czas gotowania: 12 minut
porcje:4
16 surowych duzych krewetek
1/2 kubka maki kukurydzianej
1 kubek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oleju
3 lyzki miodu
olej, do glebokiego smażenia
3 łyzki ziaren sezamowych
1. Obrac krewetki i delikatnie usunac ciemna zylke na grzbiecie, zaczynajac
od nasady glowy (jak bedziesz mial mrozone lub jak kupisz w markecie to ci
to zrobi ajak poprosisz). Osuszyc krewetki w papierowych recznikach,
oproszyc polowa maki kukurydzianej.
2. Pzresiac do miski make z proszkiem do piecz. pozostala make kukurydziana.
Wymieszac sok i olej w kubku wodzy (250ml). Zrobic dolek w mace i dolewac
plyn, ubijajac na gladko.
3. Na duze patelni ogrzac miod, zdjac z ognia i utrzymac w cieple.
4. Głeboki rondel o grubym dnie (ja smazylam we frytkownicy) z olejem do 1/3
obkjetosci rozgrzac do 180 stopni.. Zanurzac krewetki partiami w ciescie,
osaczac nadmiar. Smazyc 2-3 minuty.
5. Dodac usamoze krewetki do ograznego miodu i delikatnie wymieszac.
Przełożyc na talerz i posypac ziarnami sezamu.
KONIEC (wychodzi pych ai robilam tak jeszcze z oponkami z osmiornicy)
nie wiem na co masz smaka ale mam jeszcze wyprobowane:
- slodko - kwasne kebaby rybne
- czosnkowe kalmary z parmezanem
- ryba z grila z cebula i imbirem i sosem czosnkowo - cytrynowym
- spagetto marinara
- paela (mniaaaaam)
no to tyle co latw i pyszne i wygladaowo rewelacyjne.
Pozdrawiam - Izis_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-19 21:43:02
Temat: Re: OWOCE MORZA
Użytkownik "Izis_" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:babhf6$8ba$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "QBA" <q...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:babda0$bev$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Chmm ma nadzieje że dobrze trafię z tym pytankiem.:)
> > W sobotę moja Niunia ma urodzinki i chcę jej z tej okazji przygotować
> > pyszniutką kolację
> > najlepiej żeby były to owoce morza jakies krewetki itp. Problemik w tym
że
> > nawt nie wiem gdzie to zdobyc a do tego jestem raczej laikiem w kuchni.
> Ale
> > może ktoś z was zna jakieś ciekawe przepisy na taką kolację z owoców
morza
> > lub w ostateczności niekoniecznie byle by było romantyczne i zmysłowe.
Za
> > wszelkie przepisy i rady z góry dziękuję mam nadzieję że mi pomożecie
> > A cha i bardzo Was proszę-" łopatologia"
> >
>
>
> Czesc :)
>
> Polecam ksiazke: DANIA Z RYB I OWOCOW MORZA - z takimiogonami ryb na
> niebieskiej okladce - kosztuje 24 zl a jest bardzo przydatna i wszytsko
> "łopatologicznie" ci wyłozy.
> Jesli jednak to tylko jednorazowa zachcianka kulinarna to daje przepis z
tej
> ksiazki :)
>
>
> Krewetki w miodzie:
> czas przygotowania: 20 minut
> czas gotowania: 12 minut
> porcje:4
>
> 16 surowych duzych krewetek
> 1/2 kubka maki kukurydzianej
> 1 kubek maki
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> łyżeczka soku z cytryny
> 1 łyżka oleju
> 3 lyzki miodu
> olej, do glebokiego smażenia
> 3 łyzki ziaren sezamowych
>
> 1. Obrac krewetki i delikatnie usunac ciemna zylke na grzbiecie,
zaczynajac
> od nasady glowy (jak bedziesz mial mrozone lub jak kupisz w markecie to ci
> to zrobi ajak poprosisz). Osuszyc krewetki w papierowych recznikach,
> oproszyc polowa maki kukurydzianej.
>
> 2. Pzresiac do miski make z proszkiem do piecz. pozostala make
kukurydziana.
> Wymieszac sok i olej w kubku wodzy (250ml). Zrobic dolek w mace i dolewac
> plyn, ubijajac na gladko.
>
> 3. Na duze patelni ogrzac miod, zdjac z ognia i utrzymac w cieple.
>
> 4. Głeboki rondel o grubym dnie (ja smazylam we frytkownicy) z olejem do
1/3
> obkjetosci rozgrzac do 180 stopni.. Zanurzac krewetki partiami w ciescie,
> osaczac nadmiar. Smazyc 2-3 minuty.
>
> 5. Dodac usamoze krewetki do ograznego miodu i delikatnie wymieszac.
> Przełożyc na talerz i posypac ziarnami sezamu.
>
> KONIEC (wychodzi pych ai robilam tak jeszcze z oponkami z osmiornicy)
>
>
> nie wiem na co masz smaka ale mam jeszcze wyprobowane:
> - slodko - kwasne kebaby rybne
> - czosnkowe kalmary z parmezanem
> - ryba z grila z cebula i imbirem i sosem czosnkowo - cytrynowym
> - spagetto marinara
> - paela (mniaaaaam)
>
> no to tyle co latw i pyszne i wygladaowo rewelacyjne.
>
> Pozdrawiam - Izis_
>
> ŁAŁ DZIEKI SERDECZNE ZA PIEKNA ODPOWIEDZ
Te krewetki sa bardzo oki ale
pyt1 Z czym sie to podaje?
I czy trudne do zrobienia jest słodko-kwaśne kebaby rybne lub czosnkowe
kalmary z parmezanem
Jeśli którys z tych przepisów jest nietrudny i w miare krótki w
przygotowaniu będę wdzięczny za przepis
a ksiązkę kupię jeśli tylko mi zasmakuje
Jesli ktos z Szanownych grupowiczów ma jeszcze jakies ciekawe pomysły na
taka kolacje bardzo prosze pisac na grupe lub na priv
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-19 21:52:56
Temat: Re: OWOCE MORZA
Użytkownik "QBA" napisał
> najlepiej żeby były to owoce morza jakies krewetki itp.
no cuz z tego co wiem to owoce morza to nie tylko krewetki
a skoro tak mam przepis z troche innych stworzen wodnych:
zupa lososiowa:
30 dkg filetow z lososia
wloszczyzna (marchew, pietruszka, seler)
mala cukinia
szalotka
sok z cytryny
sol, pieprz, galazka kopru, vegeta
olej
filety oplukac osuszyc skropic sokiem z cytryny odstawic do lodowki
wloszczyzne umyc oskrobac pokroic w drobna kostke, szalotke obrac oplukac i
posiekac
umyta cukinie pokroic w pol plasterki
na rozgrzanym oleju podsmazyc szalotke az stanie sie szklista dodac
wloszcyzne i podsmazyc 4-5 min mieszajac
warzywa zalac 5 szklankami goracej wody gotowac na malym ogniu ok 15 minut
dodac cukinie i kawalki lososia, doprawic do smaku wegeta sola i pieprzem
mniej wiecej w polowie gotowania
zupe posypac koperkiem
wszystkie skladniki znajdziesz w sklepach spozywczych (a juz napewno w
wiekszych marketach)
smacznego
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-19 22:49:00
Temat: Re: OWOCE MORZAPrzepisy! Przepisy i jeszcze raz PRZEPISY:)
przepraszam za te ostatnie uniesienie, ale jak przeczytalam, co
wyprobowalas, to takiego smaka sobie narobilam... a jest nieprzyzwoita
godzina i nie ma jak tego zrobic... chocby i nawet z braku przepisu :)
jesli mozna to te wszystkie i zeby nie meczyc wszystkich, to moze na prv
maila?
- slodko - kwasne kebaby rybne
- czosnkowe kalmary z parmezanem
- ryba z grila z cebula i imbirem i sosem czosnkowo - cytrynowym
- spagetto marinara
- paela (mniaaaaam)
z gory dzieki! :D
--
Demona
-----
"Mow do mnie jeszcze..."
Kazimierz Przerwa-Tetmajer
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-20 06:06:02
Temat: Re: OWOCE MORZA
/ciach/
> jesli mozna to te wszystkie i zeby nie meczyc wszystkich, to moze na prv
> maila?
> - slodko - kwasne kebaby rybne
> - czosnkowe kalmary z parmezanem
> - ryba z grila z cebula i imbirem i sosem czosnkowo - cytrynowym
> - spagetto marinara
> - paela (mniaaaaam)
OK wszystko dzisiaj napisze :))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-20 06:23:27
Temat: Re: OWOCE MORZAPaela
12 mrozonych krewetek (lub surowych)
1/2 kubka bialego wina
1 cebula posiekana (najlepiej czerwona)
1/2 kubka oliwy z oliwek
1 mala piers kurczaka w kosteczkach
100g kalmarow (moga byc mrozone)
100 g filetow z ryby w kostakach na kes (ja daje te takie bezosciowe :)
1 plasterek bekonu drobno posiekany
4 zabki czosnku zmiazdzone
1 mala czerwona papryka drobno posiekana
1 pomidor posiekany
90 g pepperoni w plasterkach
szczypta pieprzu cayenne
pol lyzeczki szafranu
2 kubki rosolu
1/2 kubka groszku
2 lyzki posiekanej pietruszki
Podgrzac w duzym rondlu wino i cebule. Rozgrzac na patelni polowe oliwy.
Wrzocic kurczaka zeby sie przysmazyl. potem jak gotowy wyjac. Wrzocic
kalmary i rybe i smazyc 1 minute. Wyjac z patelni i odsatwic. Rozgrzac w
rondlu pozostala oliwe, dodac cebule, bekon, czosnek, czerwona papryke
(wszystko drobno pokrojone) i smazyc 5 minut az cebula bedzie miekka. Dodac
pomidory, pepperoni i cayenne. Przyprawic do smaku. Wlac plyn zachowany z
gotowania (wino z cebula) , dodac ryz i dobrze wymieszac. Wymieszac szafran
z 1/2 kubka wywaru, dodac do pozostalego wywaru do ryzu i dobrze ieszac.
Zagotowac powoli, zredukowac ogien i do malego i gotowac 15 minut bez
przykrycia. Wlozyc na ryz: groszek, kalmary, rybe i kurczaka, wcisnac w ryz
i gotowac na malym ogniu 10 - 15 minut.. Podawac paele posypana natka
pietruszki. (ryz sugeruje wczesniej ugotowac)
To jeden - reszta pozniej
Pozdrawiam - Izis_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-20 07:01:01
Temat: Re: OWOCE MORZAno dobra to jeszcze jeden:
Slodko - kwasne kebeby rybne:
filety (grube) rybne
ananasy z puszki
1 duza papryka czerwona
3 lyzeczki oliwy z oliwek
1/2 lyzeczki cukru
2 lyzki bialego winego octu
2 lyzki sosu pomidorowego.
1. namoczyc drewniane szpikulce w wodzie tak zeby tonely - bo sie nei
przypalaja podaczas smazenia.
2. pokroic rybe na kostki (ok 2,5 cmm) i ananasy i papryke. Nabijac na
szpikulce na przemian.
3. wlozyc kebaby do naczynia jakiegos. polaczyc w misce 2 lyzki sosu z
ananasa oliwe z oliwy, cukier ocet i soso pomidorowy. dobrze wymieszac i
chlodzic w lodowce 3 godziny (aha no oczywiscie jeszcze sol i pieprz do
smaku). Kebeby nei marynujemy dluzej niz 3 godizny bo ocet ugotuje rybe.
4. smazymy albo na grilu albo w piecu albo n apatelni albo w mikrofali noo
po prostu smazymy i juz :). Podawac a makaronem i salata z sosem do salatek.
Izis_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-20 21:49:37
Temat: Re: OWOCE MORZAJa potwirdzam, ze ten przepis jest wart wyprobowania - sam kiedys zrobilem,
uzylem okonia morskiego mrozonego i zupelnie dobrze sie nadawal na kebab.
Mysle, ze kawalki lososia tez by do teog pasowaly.
Pozdrawiam,
Nik
Izis_ wrote:
> no dobra to jeszcze jeden:
>
> Slodko - kwasne kebeby rybne:
>
/ciach/
> Izis_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-23 21:24:47
Temat: Re: OWOCE MORZA> Chmm ma nadzieje że dobrze trafię z tym pytankiem.:)
> W sobotę moja Niunia ma urodzinki i chcę jej z tej okazji przygotować
> pyszniutką kolację
> >
>
Moze ten przepis nadejdzie zbyt pozno ale jest prosty i mozliwie tani.
Kupic paczke koktailowych krewetek,paczke malzy i Mieszanke owocow
morza/osmiorniczki same tez maga byc/.W makro kazda paczka kosztuje okolo 13
zeta i starcza na dwie obfite kolacje.Osobno gotujemy troche ryzu np.z curry
jako dodatek.Wszystkie owoce morza zalewamy wrzatkiem i po malej chwieli
odcedzamy na sicie i wrzucamy na patelnie z lyzka masla.Dodajemy pieprz,sol i
koniecznie czosnek kilka zabkow.Smazymy az woda odparuje/niektorzy lubia
bardzie wysmazone/.Na talerz kladziemy lisc salaty,na niego wysypujemy
zawartosc patelni i obok zolty ryz.Wino tez bedzie wskazane.Przygotowanie
zajmuje mi okolo 20 min. Polecam - pozdrawiam -ikapik
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |