Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.polbox.pl!not-for-mail
From: Nikodem Kuźnik <n...@W...albatros.gliwice.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: belona
Date: Tue, 20 May 2003 22:43:33 +0200
Organization: Silesian University of Technology in Gliwice, Poland
Lines: 40
Message-ID: <bae41q$ilk$1@news.polbox.pl>
References: <bab82f$mi5$1@news.onet.pl> <babf2d$rrt$1@news.polbox.pl>
NNTP-Posting-Host: masq.albatros.gliwice.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7Bit
X-Trace: news.polbox.pl 1053463418 19124 213.216.82.51 (20 May 2003 20:43:38 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...pl
NNTP-Posting-Date: 20 May 2003 20:43:38 GMT
User-Agent: KNode/0.7.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:157010
Ukryj nagłówki
Witam!
Dziekuje wszystkim za wyjasnienia. Cherokee, rzeczywiscie to byla Twoje
rada, dziekuje, ale wtedy nie mialem okazji na grillowanie!
Obiecalem zdac relacje z mojej belonki wg ponizszego przypisu. Rzeczywiscie
moje belona nie byla mala, liczac jej dlugie szczeki miala jakies 70-80 cm,
wiec nie byla mloda. Po wypatroszeniu, odcieciu glowy, wycilem jej tez
kregoslup - nie bylo z tym wiekszego problemu - nacialem po bokach i
oderwalem od reszty. Pozostalosc podzielilem na 4 odcinki, umiescilem na
pare godzin w soku z cytryny. Potem zgodnie z ponizszym przepisem. Zamiast
likieru sambuca, wzialem jakis likier pomaranczowa, bo nie mialem tez pod
reka kopru wloskiego ( -> post Dario). Po usmazeniu zjadlem z duzym
apetytem i jeszce wiekszym smakiem. Wyciagalem pojedyncze nieliczne osci,
ktory ladnie na zielono kontrastuja od reszty. Ostry smak ryby zostal
skutecznie prztlumiony przez aromatyczna pamierke.
Polecam to danie! I tym sposobem udowodnilem, ze belona jest jadalna, a
nawet moze dobrze smakowac, choc jest to na pewno subiektywne wrazenie.
Pozdrawiam,
Nik
> Ale wlasnie ja tez kupilem jedna i chce sprobowac wg przepisu z 'Kuchni
> wloskiej' A. Wilson, Konemann 1991.:
>
> 8 malych belonek
> maka do oproszenia
> 2 jajka
> 2 lyzki startego parmezanu
> 2 lyzki posiekanej piertuszki
> 2 lyski likieru sambuca - moze mi ktos powie czym go zastapic?
> swiezo mielony czarny pieprze, maslo, cytryna.
>
> Balonki wypatroszyc, odciac glowy, wnetrze rozwinac tak, zeby sie dalo
> wyciac kregoslup. Umyc, ususzyc. Polaczyc jajko, roztrzepana make,
> parmezan, likier i pieprz. Ryby oproszyc maka i obtoczyc w panierce. Na
> patelni rozgrzac maslo i smazyc pojedynco po 1 min z kazdej strony.
> Podawac z piertuszka i cytryna.
|