Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia bigosik

Grupy

Szukaj w grupach

 

bigosik

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-12-20 16:40:43

Temat: Re: bigosik
Od: "morghul" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wiesz... bigos to jak jajecznica prawie ;).
Ja robię tak od lat:
- kapusta kiszona, dobrze ukiszona, kwaśna, ilość.. czym wiecej tym lepiej
:)
- ok. 1-2 kg żeberek
- ok. 1/2 kg grubo krojonego miesa gulaszowego
- 1-2 cebule
- czasem dodaje też 1-2 pokrojone w grubą kostke kiełbasy wędzone, coś a'la
toruńska
- ziele angielskie, listek laurowy, pieprz i sól jesli potrzeba
- słoiczek koncentratu pomidorowego

Kapuste jesli jest kwaśna mocno odciskasz i wrzucasz do garnka na przemian z
żeberkami. Do tego ziele i listek i zalewasz wodą zeby była równo z kapustą.
Gotujesz na małym ogniu. Jak zmięknie kapusta i zacznie odchodzić mięsa od
żeberek studzisz calość, wyjmujesz zeberka a kapuste gotujesz dalej. W
miedzyczasie obierasz żeberka z miesa i wrzycasz je do garnka. Podsmażasz
mieso na gulaszowe na patelni z cebulą i nakoniec pokrojoną kiełbase.
Smazysz przez chwile i wrzucasz do kapusty. Gotujesz przez jakiś czas i
studzisz. Trzeci raz wstawiasz garnek na mały ogien, kiedy się zagotuje
dodajesz koncentrat pomidorowy, piepsz i sól jesli trzeba... i to by było na
tyle. Wypadałoby jeszcze wybrać drobne kostki jeśli mogło coś odpaść z
żeberek.

Najlepszy na sylwestra jesli zrobisz przed świetami. Jeśli jest mróz to
można trzymać na balkonie czy tarasie.

pozdrawiam
morghul


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-12-20 16:42:41

Temat: Re: bigosik
Od: "morghul" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zapomaniełem o grzybach :).
Kilka namoczonych podgrzybków na samym początku do kapusty. Jak się ugotują
to można je wyjąc i pokroić w paski i wrzucić do kapusty.

morghul


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-20 17:06:14

Temat: Re: bigosik
Od: "Maciej Muran" <m...@w...home.pl-nospam.me> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "morghul" <t...@o...pl>

> dodajesz koncentrat pomidorowy,

Protestuję!!!

--
Maciek.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-20 19:32:16

Temat: Re: bigosik
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Maciej Muran" <m...@w...home.pl-nospam.me> napisał w wiadomości
news:41c70684$1@news.home.net.pl...
> Użytkownik "morghul" <t...@o...pl>
>
>> dodajesz koncentrat pomidorowy,
>
> Protestuję!!!

Ja tez:)
Kiedys dodawalam...jednak zdecydowanie lepszy jest bez koncentratu pom.
Dodac wiecej miesiwa, grzybow, sliwek, wina i bigos wychodzi doskonaly:)
Wlasnie zawekowalam 11litrow smaczneeego bigosu.

--
Pozdrawiam
Iwona
/Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać./Cyceron
http://koty.wb.pl/galery9/galeria572.html



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-20 20:40:30

Temat: Re: bigosik
Od: Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Slaey" <slaey([Nie spamuj)]@interia.pl> napisał w wiadomości
news:cq5s7m$qld$1@atlantis.news.tpi.pl...

> Mam prośbę, jestem zmuszony zrobić bigos - a nigdy go nie robiłem!
Posiadam
> dwa przepisy i nie wiem, jaki wybrać - ponadto nie są to sprawdzone
> przepisy! Więc macie może sprawdzony, pyszny przepis na przyżądzenie
> bigosiku...?

Polecam świetny wątek ze mną w roli głównej ;-)
http://minilien.com/?RYFWpRtGtr


--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-20 22:52:56

Temat: Re: bigosik
Od: "morghul" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Rzecz gustu :). Ja przyzwyczaiłem się robić z koncentratem ale i zdażało się
bez jak nie było i był też pyszny.

morghul


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-21 16:38:21

Temat: Re: bigosik
Od: "antek" <a...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości > Polecam świetny wątek ze mną w roli głównej ;-)
> http://minilien.com/?RYFWpRtGtr
Chyba z bigosem...
tekla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-21 18:15:17

Temat: Re: bigosik
Od: "ja" <a...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Wesołych świąt !!!
ja dodaje (wersja extra) czerwone wytrawne wino i nie daje bałej kapusty,
ale to było w przepisie (na grupie) "Bigos Babci"
--
Szukajcie, a znajdziecie - jakże to pięknie brzmi
Smacznego Artur
http://mojegotowanie.com


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-22 22:16:57

Temat: Re: bigosik
Od: Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "antek" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cq9jpd$6ua$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości > Polecam świetny wątek ze mną w roli głównej ;-)
> > http://minilien.com/?RYFWpRtGtr
> Chyba z bigosem...

Jak ją/mnie zwał, tak zwał... ;-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-26 01:41:21

Temat: Re: bigosik
Od: "@nn" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:cq62dc$8hn$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Slaey napisał:
>> No pewnie , że tak!!
>
> 1,5 kg kapusty kiszonej, 1 kg kapusty slodkiej, 0,7 kg chudej
> wołowiny, 0,7 kg tlustej wieprzowiny, 0,5 kg boczku wędzonego, trochę
> smalcu, 8 dag suszonych grzybów, trochę suszonych śliwek bez pestek,
> 1 cebula, 3/4 szklanki madery (lub wina czerwonego wytrawnego), sól,
> pieprz, listek laurowy.
>
> Grzyby gotujesz, kroisz w paseczki, wlewasz do garnka z kapustą razem
> z wywarem i posiekaną cebulą. Wrzucasz śliwki, dolewasz trochę wody
> (hmm, ja wiele rzeczy robię "na oko") i dusisz, aż kapusta zmięknie.
> Oczywiście kapusta jest wcześniej poszatkowana :)
>
> Mięso kroisz w kostkę, smażysz na smalcu, po jakims czasie dajesz
> boczek i razem wrzucasz do kapusty. Dusisz 3 x 3 (3 godziny przez 3
> dni), na chwilę przed końcem wlewasz wino i doprawiasz do smaku.
> Można w trzecim dniu dołożyc kawałek pokrojonej kiełbasy. Teraz
> dobrze jest bigos zamrozić i odmrozic po dniu,czy kiedy chcesz, ale
> jesli tego nie zrobisz, to też jest - mówiąc oględnie - jadalny :)
>
> Absolutnie żadnych przecierów pomidorowych! :)

A nie obawiasz się że to nie bigos tylko kapusta z mięsem??? ;-)
Pozdrawiam świątecznie
Ania

--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie
gotować, mąż musi codziennie jeść"



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[allegro] - dzieło sztuki w Twojej kuchni. Porsche Type 301
Restauracja serwujaca malze w trojmiescie
termomert do pieczenia
czosnek na wampiry ;)
omlet

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »