Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "@nn" <a...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bigosik
Date: Sun, 26 Dec 2004 02:41:21 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <cql522$2sj$3@nemesis.news.tpi.pl>
References: <cq5s7m$qld$1@atlantis.news.tpi.pl> <cq5sj1$jlh$1@inews.gazeta.pl>
<cq61lc$je5$1@nemesis.news.tpi.pl> <cq62dc$8hn$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: "@nn" <a...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: axs160.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1104025474 2963 83.27.104.160 (26 Dec 2004 01:44:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 26 Dec 2004 01:44:34 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:226410
Ukryj nagłówki
Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:cq62dc$8hn$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Slaey napisał:
>> No pewnie , że tak!!
>
> 1,5 kg kapusty kiszonej, 1 kg kapusty slodkiej, 0,7 kg chudej
> wołowiny, 0,7 kg tlustej wieprzowiny, 0,5 kg boczku wędzonego, trochę
> smalcu, 8 dag suszonych grzybów, trochę suszonych śliwek bez pestek,
> 1 cebula, 3/4 szklanki madery (lub wina czerwonego wytrawnego), sól,
> pieprz, listek laurowy.
>
> Grzyby gotujesz, kroisz w paseczki, wlewasz do garnka z kapustą razem
> z wywarem i posiekaną cebulą. Wrzucasz śliwki, dolewasz trochę wody
> (hmm, ja wiele rzeczy robię "na oko") i dusisz, aż kapusta zmięknie.
> Oczywiście kapusta jest wcześniej poszatkowana :)
>
> Mięso kroisz w kostkę, smażysz na smalcu, po jakims czasie dajesz
> boczek i razem wrzucasz do kapusty. Dusisz 3 x 3 (3 godziny przez 3
> dni), na chwilę przed końcem wlewasz wino i doprawiasz do smaku.
> Można w trzecim dniu dołożyc kawałek pokrojonej kiełbasy. Teraz
> dobrze jest bigos zamrozić i odmrozic po dniu,czy kiedy chcesz, ale
> jesli tego nie zrobisz, to też jest - mówiąc oględnie - jadalny :)
>
> Absolutnie żadnych przecierów pomidorowych! :)
A nie obawiasz się że to nie bigos tylko kapusta z mięsem??? ;-)
Pozdrawiam świątecznie
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie
gotować, mąż musi codziennie jeść"
|