Data: 2004-12-29 00:38:42
Temat: Re: bigosik
Od: "Michał Pawłowski" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"morghul" <t...@o...pl> wrote in message
news:cq6vhq$otk$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Wiesz... bigos to jak jajecznica prawie ;).
> Ja robię tak od lat:
> - kapusta kiszona, dobrze ukiszona, kwaśna, ilość.. czym wiecej tym lepiej
> :)
> - ok. 1-2 kg żeberek
> - ok. 1/2 kg grubo krojonego miesa gulaszowego
> - 1-2 cebule
> - czasem dodaje też 1-2 pokrojone w grubą kostke kiełbasy wędzone, coś
a'la
> toruńska
> - ziele angielskie, listek laurowy, pieprz i sól jesli potrzeba
> - słoiczek koncentratu pomidorowego
>
> Kapuste jesli jest kwaśna mocno odciskasz i wrzucasz do garnka na przemian
z
> żeberkami. Do tego ziele i listek i zalewasz wodą zeby była równo z
kapustą.
> Gotujesz na małym ogniu. Jak zmięknie kapusta i zacznie odchodzić mięsa od
> żeberek studzisz calość, wyjmujesz zeberka a kapuste gotujesz dalej. W
> miedzyczasie obierasz żeberka z miesa i wrzycasz je do garnka. Podsmażasz
> mieso na gulaszowe na patelni z cebulą i nakoniec pokrojoną kiełbase.
> Smazysz przez chwile i wrzucasz do kapusty. Gotujesz przez jakiś czas i
> studzisz. Trzeci raz wstawiasz garnek na mały ogien, kiedy się zagotuje
> dodajesz koncentrat pomidorowy, piepsz i sól jesli trzeba... i to by było
na
> tyle. Wypadałoby jeszcze wybrać drobne kostki jeśli mogło coś odpaść z
> żeberek.
>
> Najlepszy na sylwestra jesli zrobisz przed świetami. Jeśli jest mróz to
> można trzymać na balkonie czy tarasie.
>
> pozdrawiam
> morghul
>
>
Witam mam takie male .. pytanko ...
Robilem wlasnie taki bigosik i mi sie
na 2 dzien lekko przypalil ( garnek z cienkim denkiem wrr )
zrobilem go dosc duzo wiec szkoda by bylo zeby sie zmarnowal
ogulnie w samku nie czuć ... ale jak sie go troche podgrzeje
to wyczuwalny jest lekki zapach spalenizny ... ;-(
i tu dochodzimy do sedna jak mozna sie pozbyc takiego zapaszku .....
jezeli mozna.
z gory thx za pomoc p...@p...punkt.pl
Pozdrawiam....
|