Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!pwr.wroc.pl!pano
rama.wcss.wroc.pl!news.man.opole.pl!not-for-mail
From: "Michał Pawłowski" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bigosik
Date: Wed, 29 Dec 2004 01:38:42 +0100
Organization: Technical University of Opole
Lines: 52
Message-ID: <cqsuac$bbn$1@vilya.po.opole.pl>
References: <cq5s7m$qld$1@atlantis.news.tpi.pl> <cq6vhq$otk$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.197.74.84
X-Trace: vilya.po.opole.pl 1104280716 11639 217.197.74.84 (29 Dec 2004 00:38:36 GMT)
X-Complaints-To: r...@p...opole.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 29 Dec 2004 00:38:36 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:226684
Ukryj nagłówki
"morghul" <t...@o...pl> wrote in message
news:cq6vhq$otk$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Wiesz... bigos to jak jajecznica prawie ;).
> Ja robię tak od lat:
> - kapusta kiszona, dobrze ukiszona, kwaśna, ilość.. czym wiecej tym lepiej
> :)
> - ok. 1-2 kg żeberek
> - ok. 1/2 kg grubo krojonego miesa gulaszowego
> - 1-2 cebule
> - czasem dodaje też 1-2 pokrojone w grubą kostke kiełbasy wędzone, coś
a'la
> toruńska
> - ziele angielskie, listek laurowy, pieprz i sól jesli potrzeba
> - słoiczek koncentratu pomidorowego
>
> Kapuste jesli jest kwaśna mocno odciskasz i wrzucasz do garnka na przemian
z
> żeberkami. Do tego ziele i listek i zalewasz wodą zeby była równo z
kapustą.
> Gotujesz na małym ogniu. Jak zmięknie kapusta i zacznie odchodzić mięsa od
> żeberek studzisz calość, wyjmujesz zeberka a kapuste gotujesz dalej. W
> miedzyczasie obierasz żeberka z miesa i wrzycasz je do garnka. Podsmażasz
> mieso na gulaszowe na patelni z cebulą i nakoniec pokrojoną kiełbase.
> Smazysz przez chwile i wrzucasz do kapusty. Gotujesz przez jakiś czas i
> studzisz. Trzeci raz wstawiasz garnek na mały ogien, kiedy się zagotuje
> dodajesz koncentrat pomidorowy, piepsz i sól jesli trzeba... i to by było
na
> tyle. Wypadałoby jeszcze wybrać drobne kostki jeśli mogło coś odpaść z
> żeberek.
>
> Najlepszy na sylwestra jesli zrobisz przed świetami. Jeśli jest mróz to
> można trzymać na balkonie czy tarasie.
>
> pozdrawiam
> morghul
>
>
Witam mam takie male .. pytanko ...
Robilem wlasnie taki bigosik i mi sie
na 2 dzien lekko przypalil ( garnek z cienkim denkiem wrr )
zrobilem go dosc duzo wiec szkoda by bylo zeby sie zmarnowal
ogulnie w samku nie czuć ... ale jak sie go troche podgrzeje
to wyczuwalny jest lekki zapach spalenizny ... ;-(
i tu dochodzimy do sedna jak mozna sie pozbyc takiego zapaszku .....
jezeli mozna.
z gory thx za pomoc p...@p...punkt.pl
Pozdrawiam....
|