Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "morghul" <t...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bigosik
Date: Mon, 20 Dec 2004 17:40:43 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <cq6vhq$otk$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <cq5s7m$qld$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: escapenet.one.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1103561082 25524 213.25.43.167 (20 Dec 2004 16:44:42
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 20 Dec 2004 16:44:42 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:225906
Ukryj nagłówki
Wiesz... bigos to jak jajecznica prawie ;).
Ja robię tak od lat:
- kapusta kiszona, dobrze ukiszona, kwaśna, ilość.. czym wiecej tym lepiej
:)
- ok. 1-2 kg żeberek
- ok. 1/2 kg grubo krojonego miesa gulaszowego
- 1-2 cebule
- czasem dodaje też 1-2 pokrojone w grubą kostke kiełbasy wędzone, coś a'la
toruńska
- ziele angielskie, listek laurowy, pieprz i sól jesli potrzeba
- słoiczek koncentratu pomidorowego
Kapuste jesli jest kwaśna mocno odciskasz i wrzucasz do garnka na przemian z
żeberkami. Do tego ziele i listek i zalewasz wodą zeby była równo z kapustą.
Gotujesz na małym ogniu. Jak zmięknie kapusta i zacznie odchodzić mięsa od
żeberek studzisz calość, wyjmujesz zeberka a kapuste gotujesz dalej. W
miedzyczasie obierasz żeberka z miesa i wrzycasz je do garnka. Podsmażasz
mieso na gulaszowe na patelni z cebulą i nakoniec pokrojoną kiełbase.
Smazysz przez chwile i wrzucasz do kapusty. Gotujesz przez jakiś czas i
studzisz. Trzeci raz wstawiasz garnek na mały ogien, kiedy się zagotuje
dodajesz koncentrat pomidorowy, piepsz i sól jesli trzeba... i to by było na
tyle. Wypadałoby jeszcze wybrać drobne kostki jeśli mogło coś odpaść z
żeberek.
Najlepszy na sylwestra jesli zrobisz przed świetami. Jeśli jest mróz to
można trzymać na balkonie czy tarasie.
pozdrawiam
morghul
|