Data: 2004-12-20 16:40:43
Temat: Re: bigosik
Od: "morghul" <t...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wiesz... bigos to jak jajecznica prawie ;).
Ja robię tak od lat:
- kapusta kiszona, dobrze ukiszona, kwaśna, ilość.. czym wiecej tym lepiej
:)
- ok. 1-2 kg żeberek
- ok. 1/2 kg grubo krojonego miesa gulaszowego
- 1-2 cebule
- czasem dodaje też 1-2 pokrojone w grubą kostke kiełbasy wędzone, coś a'la
toruńska
- ziele angielskie, listek laurowy, pieprz i sól jesli potrzeba
- słoiczek koncentratu pomidorowego
Kapuste jesli jest kwaśna mocno odciskasz i wrzucasz do garnka na przemian z
żeberkami. Do tego ziele i listek i zalewasz wodą zeby była równo z kapustą.
Gotujesz na małym ogniu. Jak zmięknie kapusta i zacznie odchodzić mięsa od
żeberek studzisz calość, wyjmujesz zeberka a kapuste gotujesz dalej. W
miedzyczasie obierasz żeberka z miesa i wrzycasz je do garnka. Podsmażasz
mieso na gulaszowe na patelni z cebulą i nakoniec pokrojoną kiełbase.
Smazysz przez chwile i wrzucasz do kapusty. Gotujesz przez jakiś czas i
studzisz. Trzeci raz wstawiasz garnek na mały ogien, kiedy się zagotuje
dodajesz koncentrat pomidorowy, piepsz i sól jesli trzeba... i to by było na
tyle. Wypadałoby jeszcze wybrać drobne kostki jeśli mogło coś odpaść z
żeberek.
Najlepszy na sylwestra jesli zrobisz przed świetami. Jeśli jest mróz to
można trzymać na balkonie czy tarasie.
pozdrawiam
morghul
|