« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-16 10:01:56
Temat: biszkopt
--
WITAM SERDECZNIE !
Jak upiec biszkopt ,aby zawsze urósł?
POZDRAWIAM
Emilia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-16 22:49:33
Temat: Re: biszkopt
Użytkownik emilia mitula <e...@p...ckp.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ah0qum$2lh$...@n...tpi.pl...
>
>
> --
> WITAM SERDECZNIE !
> Jak upiec biszkopt ,aby zawsze urósł?
>
> POZDRAWIAM
>
Emilia
>
Kochana, Ty sie lepiej zapytaj, jak zrobic, zeby nie opadl!
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-17 14:39:35
Temat: Re: biszkopt> > WITAM SERDECZNIE !
> > Jak upiec biszkopt ,aby zawsze urósł?
> Kochana, Ty sie lepiej zapytaj, jak zrobic, zeby nie opadl!
Podejście z sercem czyli odrobina czułości.
;-)
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Learn the rules. Than break some."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-17 16:19:29
Temat: Re: biszkopt
emilia mitula wrote:
>
> --
> WITAM SERDECZNIE !
> Jak upiec biszkopt ,aby zawsze urósł?
>
Biszkopt, ktory zawsze wychodzi, jesli nic nie zmieni w sposobie przyrzadzenia:
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru (165 gr)
1 i 1/4 szklanki maki (200gr)
Rozgrzac piec do 180C/350F przez 15 minut lub dluzej.
24-28 cm tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie tarta bulka. Ubic
bialka mikserem lub trzepaczka, i gdy srednio ubite, dodac powoli cukier,
ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem, okolo 2 minut. Nadal
ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy
zoltkami. Dodac make i delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, lopatki
czy reka, juz bez miksera. Przelac do formy, piec az zloty i troszke zacznie
odstawac od brzegow, 35-45 minut. Sprawdzic patyczkiem.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-17 18:44:38
Temat: Re: biszkoptwitam serdecznie
pierwszy raz pisze na ta grupe ale mam nadzieje, ze przepis bedzie ok
To przepis mojej babci jest prosty do zapamiętania i do wykonania
porcja na tort:
8 jajek
200g mąki krupczatki
200g cukru
jajka z cukrem ubijamy na konsystencję gęstej śmietany dodajemy mąkę wolno i
delikatnie mieszając.wylewamy na frmę (krążek od tortownicy a dno z pamieru
nawiniętego na krążek). Formy nie smarujemy tluszczem!!! piec w 200st. okolo
30-40 min do zarumienienia. Po wyjęciu formę odwracamy do góry nogami i
opieramy na kubkach do wystygnięcia. Zawsze się udaje. Porcja na ciasto raz
przekladane kremem i galaretka jest z 6 jajek i odpowiednio maki i cukru a
tylko z galaretka z 4 jaj. powodzenia w pieczeniu
pozdrawiam Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |