| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-27 19:11:00
Temat: biszkopt z crispaWitam
Z powodu tego, ze mam nedzny piekarnik przyzwyczajam się powoli do pieczenia
ciast w mikrofali na crispie.
Jednak mam problem ze zrobieniem w ten sposób biszkopta. Taki tradycyjny
ubijany: (6 jaj, szklanka cukru, poltora szklanki maki, proszek do
pieczenia) wyrosl mi w mikrofalowce pieknie - piekl sie okolo 12 minut ale
po wyjeciu okazalo sie, ze nie jest mieciutki i delikatny, ale twardy i
suchy - jak typowe małe ciastko biszkoptowe. Trzeba było wlać w niego prawie
szklanke likieru, zeby go zmiekczyc jako tako.
Zastanawiam sie, co zrobic, zeby biszkopt wychodzil jednak miekki i
delitakny. Moze dolac troche wody - tylko ile?
Czy macie jakiś sprawdzony przepis na biszkopta z mikrofali?
pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-27 20:36:21
Temat: Re: biszkopt z crispaRafal Szymanowski wrote:
>Witam
>Z powodu tego, ze mam nedzny piekarnik przyzwyczajam się powoli do pieczenia
>ciast w mikrofali na crispie.
>Jednak mam problem ze zrobieniem w ten sposób biszkopta. Taki tradycyjny
>ubijany: (6 jaj, szklanka cukru, poltora szklanki maki, proszek do
>pieczenia) wyrosl mi w mikrofalowce pieknie - piekl sie okolo 12 minut ale
>po wyjeciu okazalo sie, ze nie jest mieciutki i delikatny, ale twardy i
>suchy - jak typowe małe ciastko biszkoptowe. Trzeba było wlać w niego prawie
>szklanke likieru, zeby go zmiekczyc jako tako.
>Zastanawiam sie, co zrobic, zeby biszkopt wychodzil jednak miekki i
>delitakny. Moze dolac troche wody - tylko ile?
>Czy macie jakiś sprawdzony przepis na biszkopta z mikrofali?
>pozdrawiam
>Ania
>
>
>
>
Kiedy wlasnie biszkopt powinien byc dosc suchy i sztywny... Miekkie
bywaja ciasta z dodatkiem tluszczu, szczegolnie te na oleju.
Tu jest linka do ciasta czekoladowego z mikrofali i calej dyskusji
mikrofalowej:
http://skocz.pl/bhso
Kot
____________________________________________________
_______
Switch an email account to Yahoo! Mail, you could win FIFA World Cup tickets.
http://uk.mail.yahoo.com
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |