| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-30 08:23:03
Temat: boczek z sliwkami zrobilam - totalna klapa!Zrobilam wedlug przepisu z opakowania po pieprzu czarnym ziarnistym. A stalo
tam tak:
Boczek surowy (ja mialam pol kilo)
sliwki suszone (ja mialam kalifornijskie, juz wydrazone)
pieprz
Boczek nalezalo pokroic w plastry, sliwki wydrazyc (ja nie musialam) i w
miejsce pestki dac szczypte pieprzu. Potem sliwke zawinac w plaster boczku,
przebic wykalaczka. Boczki wpakowac do piekarnika na 40 minut. Poniewaz moje
sliwki byly jakichs mizernych rozmiarow, wiec dalam po dwie do zawijaska (i
wygladalo to ja jedna normalnej wielkosci) i po dwie szczypty pieprzu
(swiezo zmielonego). Pieklam najpierw bez przykrycia w naczyniu
zaroodpornym, potem je przykrylam.
Wyszlo mocno kiepskie. Bez smaku, mdle, paskudne. Maz stwierdzil, ze az
takie tragiczne to nie jest, ujdzie w tloku, i ze to jest tak jak z
oliwkami: my ich nie cierpimy, ale np. moja szwagierka moze je na kilogramy
zjadac.
Nie wiem... W przepisie nie bylo zadnych innych przypraw poza pieprzem.
Boczek posolony (posololam sobie dwa zawijaski na talerzu) byl kompletnie
niejadalny. Nie zeby mnie to zalamalo, wladki sie zdarzaja, inne jedzenie w
domu bylo, ale zastanawiam sie, co zrobilam zle. A moze przepis byl jakis
dziwny?
Kruszyna
--
"Primum non stresere... "
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-30 08:27:37
Temat: Re: boczek z sliwkami zrobilam - totalna klapa!
Użytkownik "Kruszynka (Wrocław)" <m...@t...pl> napisał w wiadomości
news:bnqhpi$ks0$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Zrobilam wedlug przepisu z opakowania po pieprzu czarnym ziarnistym. A
stalo
> tam tak:
> Boczek surowy (ja mialam pol kilo)
Nie wiem, Kruszynko, jak wygladal Twoj przepis, ale ja zawsze robie z
wedzonego boczku... No i wszystkim zawsze smakuje. Ide na latwizne i kupuje
boczek wedzony juz pokrojony (kanapkowy), jest troche chudszy.
Kruszynko, sprobuj z wedzonym, polecam.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-30 08:30:34
Temat: Re: boczek z sliwkami zrobilam - totalna klapa!Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bnqi2f$m3t$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Nie wiem, Kruszynko, jak wygladal Twoj przepis, ale ja zawsze robie z
> wedzonego boczku... No i wszystkim zawsze smakuje. Ide na latwizne i
kupuje
> boczek wedzony juz pokrojony (kanapkowy), jest troche chudszy.
> Kruszynko, sprobuj z wedzonym, polecam.
No wlasnie w moim przepisie bylo, ze ma byc surowy... Masz racje, nastepnym
razem sprobuje z wedzonym.
Kruszyna
--
"Primum non stresere... "
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-30 08:40:45
Temat: Re: boczek z sliwkami zrobilam - totalna klapa!
Użytkownik <Kruszynka \ (Wrocław) <m...@t...pl>)> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bnqhpi$ks0$...@a...news.tpi.pl...
> Zrobilam wedlug przepisu z opakowania po pieprzu czarnym ziarnistym.
...a maliny dalas......?
;)
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-30 08:47:02
Temat: Re: boczek z sliwkami zrobilam - totalna klapa!Użytkownik "Agata" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:bnqitq$1lno$1@foka.aster.pl...
> ...a maliny dalas......?
No nie, bo maliny to tylko inspiracja byla :))))
Krusz.
--
"Primum non stresere... "
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-30 09:00:46
Temat: Re: boczek z sliwkami zrobilam - totalna klapa!Kruszynka \(Wrocław\) <m...@t...pl> napisał(a):
> Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:bnqi2f$m3t$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Nie wiem, Kruszynko, jak wygladal Twoj przepis, ale ja zawsze robie z
> > wedzonego boczku... No i wszystkim zawsze smakuje. Ide na latwizne i
> kupuje
> > boczek wedzony juz pokrojony (kanapkowy), jest troche chudszy.
> > Kruszynko, sprobuj z wedzonym, polecam.
>
> No wlasnie w moim przepisie bylo, ze ma byc surowy... Masz racje, nastepnym
> razem sprobuje z wedzonym.
Ania ma rację. Boczek powinien być wędzony.
I nie pieprzem to wszystko traktować...tylko papryką w proszku.
Moje koreczki piekę ok. 60 min /czas zależy od jego jak mi się plastry boczku
pokroją/.
Powinno się udać....u mnie to jest zawsze "przebój" :))
Pozdrawiam,
Mich'ata
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-30 09:23:09
Temat: Re: boczek z sliwkami zrobilam - totalna klapa!Użytkownik "Mich'ata " <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bnqjvt$pin$1@inews.gazeta.pl...
> Ania ma rację. Boczek powinien być wędzony.
> I nie pieprzem to wszystko traktować...tylko papryką w proszku.
Wychodzi wiec zupelnie inny przepis ;)
Papryka oczywiscie ostra, rozumiem?
To byl pierwszy wyprobowany przeze mnie przepis z opakowan przypraw.
Szczerze mowiac, efekt mnie raczej zraza do tego typu zrodel :)
Kruszyna
--
"Primum non stresere... "
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-30 09:23:55
Temat: Re: boczek z sliwkami zrobilam - totalna klapa!
Użytkownik "Kruszynka (Wrocław)" <m...@t...pl> napisał w wiadomości
news:bnqhpi$ks0$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Zrobilam wedlug przepisu z opakowania po pieprzu czarnym ziarnistym. A
stalo
> tam tak:
> Boczek surowy (ja mialam pol kilo)
> sliwki suszone (ja mialam kalifornijskie, juz wydrazone)
> pieprz
obawiam sie, ze ktos kto wymyslil ten przepis na opakowanie pieprzu
wiedzial, ze gdzies dzwonia, ale dokladnie to juz nie. To pewnie tak jak
niektore przepisy w gazetach, skladniki i proporcje czesto, za
przeproszeniem, kupy sie nie trzymaja.
pozdrawiam serdecznie
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-30 09:38:08
Temat: Re: boczek z sliwkami zrobilam - totalna klapa!Kruszynka \(Wrocław\) <m...@t...pl> napisał(a):
> Wychodzi wiec zupelnie inny przepis ;)
Praktycznie tak:)
> Papryka oczywiscie ostra, rozumiem?
Robię taką mieszankę...troszkę ostrej+wiecej słodkiej.
I posypuję "dla smaku"...nie przesadzam z ilością.
> To byl pierwszy wyprobowany przeze mnie przepis z opakowan przypraw.
> Szczerze mowiac, efekt mnie raczej zraza do tego typu zrodel :)
Osobiście w ogóle nie ufam takim przepisom:))
Życzę powodzenia.
M.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-30 09:48:43
Temat: Re: boczek z sliwkami zrobilam - totalna klapa!
Użytkownik "Mich'ata " <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bnqm60$4m1$1@inews.gazeta.pl...
> Robię taką mieszankę...troszkę ostrej+wiecej słodkiej.
> I posypuję "dla smaku"...nie przesadzam z ilością.
A ja niczym nie posypywalam... Ale moze zaczne.
Pieprz raczej nie zaszkodzi, wedlug mnie. Pieprz czy papryka to raczej
kwestia gustu.
>
>
> > To byl pierwszy wyprobowany przeze mnie przepis z opakowan przypraw.
> > Szczerze mowiac, efekt mnie raczej zraza do tego typu zrodel :)
>
> Osobiście w ogóle nie ufam takim przepisom:))
A ja pieklam ciasta z opakowania Dr.Oetkera i jestem zadowolona.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |