Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia buef strogonow

Grupy

Szukaj w grupach

 

buef strogonow

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-23 21:01:20

Temat: Re: buef strogonow
Od: wiku <s...@a...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kot wrote:

> Larousse Gastronomique podaje, ze w boeuf strogonoff SA pieczarki, NIE
> MA koncentratu. I ja w to wierze.
>

imho w oryginalnym strogonoffie nie ma pieczarek, ale tez czasem je dodaje,
tyle ze to juz nie jest strogonoff tylko strogonoff z pieczarkami :)

pozdro
wiku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-23 23:33:07

Temat: Re: buef strogonow
Od: "Art(Gruby)" <j...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

On 23 Jan 2004 19:58:58 +0100, m...@p...onet.pl (Kot) wrote:

>On Fri, 2004-01-23 at 19:37, Wojti wrote:
>> Pieczarki mo??na dodaÄ? jak kto lubi.Koncentrat pomidorowy te?? siÄ? zgadza.
>> Najwa??niejsz nie u??ywamy ??adnego innego miÄ?sa ni?? polÄ?dwica bo inaczej nie
>> bÄ?dzie to buef.
>> W/w przepis jest jak najbardziej poprawny.
>
>Larousse Gastronomique podaje, ze w boeuf strogonoff SA pieczarki, NIE
>MA koncentratu. I ja w to wierze.
>
>--
>Kot <m...@p...onet.pl>

Ament!
;-)

Art(Gruby).

Abyssus abyssum invocat.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-24 12:00:44

Temat: Re: buef strogonow
Od: "Dinki2099" <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1074888741.29850.36.camel@cosmos...
> On Fri, 2004-01-23 at 20:54, Dinki2099 wrote:
> > Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomoci
> > news:1074884056.29698.28.camel@cosmos...
> > > On Fri, 2004-01-23 at 19:37, Wojti wrote:
> > > > Pieczarki moĹĄna dodaÄ jak kto lubi.Koncentrat pomidorowy teĹĄ siÄ
> > zgadza.
> > > > NajwaĹĄniejsz nie uĹĄywamy ĹĄadnego innego miÄsa niĹĄ polÄdwica bo
> > inaczej nie
> > > > bÄdzie to buef.
> > > > W/w przepis jest jak najbardziej poprawny.
> > >
> > > Larousse Gastronomique podaje, ze w boeuf strogonoff SA pieczarki, NIE
> > > MA koncentratu. I ja w to wierze.
> > Koncentrat można zastpić dowolnym sosem pomidorowym, każdy może
wypracowac
> > swój własny przepis.
> > A co do pieczarek to rzecz gusta , ja ich nie lubie w strogonowie.
>
> Ale pytanie bylo o boeuf strogonoff, a nie o to, co Ci smakuje... Nie
> wspominajac o tym. ze to, co podales w przepisie, to nie byl strogonoff,
> tylko wolowina w sosie pomidorowym...
>
Jeżeli tak bardzo lubisz kłócić się o niuanse to ja powiem, że według moich
przepisów oryginalny boeuf strogonoff nie ma pieczarek!!!!!Można je dodać i
też będzie boeuf strogonoff z pieczarkami.

Jeżeli dla ciebie to co napisałem jest wołowiną w sosie pomidorowym , to
widać nie wiesz jak się robi wołowine w sosie pomidorowym.

Nie ma jednego słusznego przepisu na boeufa strogonoffa tak samo jak i nie
ma jednego słusznego przepisu na bigos.
Kuchnia jest dziedziną eksperymentalną , nie można sztywno trzymać się zasad
wyznaczonych przez jedną książką kucharską.

> --
> Kot <m...@p...onet.pl>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-24 12:05:49

Temat: Re: buef strogonow
Od: "Dinki2099" <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:1763882121.20040123214159@yahoo.com...
> Le vendredi 23 janvier 2004 ŕ 21:31:25, All a écrit :
>
> > On Fri, 2004-01-23 at 20:54, Dinki2099 wrote:
> >> Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomoci
> >> news:1074884056.29698.28.camel@cosmos...
> >> > On Fri, 2004-01-23 at 19:37, Wojti wrote:
> >> > > Pieczarki moĹĄna dodaÄ jak kto lubi.Koncentrat pomidorowy teĹĄ siÄ
> >> zgadza.
> >> > > NajwaĹĄniejsz nie uĹĄywamy ĹĄadnego innego miÄsa niĹĄ polÄdwica bo
> >> inaczej nie
> >> > > bÄdzie to buef.
> >> > > W/w przepis jest jak najbardziej poprawny.
> >> >
> >> > Larousse Gastronomique podaje, ze w boeuf strogonoff SA pieczarki,
NIE
> >> > MA koncentratu. I ja w to wierze.
> >> Koncentrat można zastpić dowolnym sosem pomidorowym, każdy może
wypracowac
> >> swój własny przepis.
> >> A co do pieczarek to rzecz gusta , ja ich nie lubie w strogonowie.
>
> > Ale pytanie bylo o boeuf strogonoff, a nie o to, co Ci smakuje... Nie
> > wspominajac o tym. ze to, co podales w przepisie, to nie byl strogonoff,
> > tylko wolowina w sosie pomidorowym...
>
> Z ust mi to wyjelas, strogonoffa sie nie dusi...
Jak to się nie dusi?A co się z nim robi?
Kiedy dodamy koncentrat musimy poddusić go conajmniej z 20 minut żeby nabrał
samku , a najlepiej jak dodamy jeszcze odrobine wywary.

>
>
> Ewcia
>
>
>
> --
> Niesz !
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-24 12:36:23

Temat: Re: buef strogonow
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Le samedi 24 janvier 2004 ŕ 13:05:49, Dinki2099 a écrit :


>
>> > Ale pytanie bylo o boeuf strogonoff, a nie o to, co Ci smakuje... Nie
>> > wspominajac o tym. ze to, co podales w przepisie, to nie byl strogonoff,
>> > tylko wolowina w sosie pomidorowym...
>>
>> Z ust mi to wyjelas, strogonoffa sie nie dusi...
> Jak to się nie dusi?A co się z nim robi?
> Kiedy dodamy koncentrat musimy poddusić go conajmniej z 20 minut żeby nabrał
> samku , a najlepiej jak dodamy jeszcze odrobine wywary.

Poledwica jest najdrozsza czescia wolu, i najdelikatniejsza. Nie
potrzebuje zadnego duszenia tylko krotkiego obsmazenia na ostrym
ogniu.
Duszenie poledwicy to tak jakbys *prawdziwy* kawior (ten z jesiotra)
zuzywal do pasty rybnej...

Natomiast z tego co piszesz to wynika ze w twoim przepisie poledwica
sluzy do polepszenia smaku koncentratu ;-)


Ewcia


--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-24 14:26:20

Temat: Re: buef strogonow
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 23 Jan 2004 23:33:07 GMT, "Art(Gruby)" <j...@p...net>
wrote:

>On 23 Jan 2004 19:58:58 +0100, m...@p...onet.pl (Kot) wrote:
>
>>On Fri, 2004-01-23 at 19:37, Wojti wrote:
>>> Pieczarki mo??na dodaÄ? jak kto lubi.Koncentrat pomidorowy te?? siÄ? zgadza.
>>> Najwa??niejsz nie u??ywamy ??adnego innego miÄ?sa ni?? polÄ?dwica bo inaczej nie
>>> bÄ?dzie to buef.
>>> W/w przepis jest jak najbardziej poprawny.
>>
>>Larousse Gastronomique podaje, ze w boeuf strogonoff SA pieczarki, NIE
>>MA koncentratu. I ja w to wierze.
>>
>>--
>>Kot <m...@p...onet.pl>
>
>Ament!
>;-)
>
>Art(Gruby).
>
>Abyssus abyssum invocat.


a tak w ogole to w jednym menu gdzies tam na swiecie, nie pomne
gdzie napisane stalo WYRAZNIE:

Beef Strongenough

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-24 14:33:42

Temat: Re: buef strogonow
Od: "Joanna Gacka" <j...@w...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora


> >
> Jeżeli tak bardzo lubisz kłócić się o niuanse to ja powiem, że według
moich
> przepisów oryginalny boeuf strogonoff nie ma pieczarek!!!!!Można je dodać
i
> też będzie boeuf strogonoff z pieczarkami.
>
> Jeżeli dla ciebie to co napisałem jest wołowiną w sosie pomidorowym , to
> widać nie wiesz jak się robi wołowine w sosie pomidorowym.
>
> Nie ma jednego słusznego przepisu na boeufa strogonoffa tak samo jak i nie
> ma jednego słusznego przepisu na bigos.

na strogonoffa być może nie ma
ale proszę pań (i panów) ta potrawa (o ile mamu na myśli coś z polędwicy i
śmietany - bo to są "kanoniczne" składniki tego czegoś - pieczrki, pomidory
etc to dodatki "regionalne") nazywa się Boeuf StrogAnow, a nie strogonow czy
srtogonoff.
Nazwa pochodzi od rosyjskiej rodziny Stroganowów (przez B z cyrylicy na
końcu). Nie wiadomo do końca, dlaczego wzięła nazwę od tej właśnie rodziny,
ale od początków jej pojawiena się w historii kulinarnej właśnie ze
StrogAnowami była kojarzona. A sama rodzinka ciekawa jest - w XVI wieku
Syberię dostali od Iwana Groźnego :)


JG


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-24 15:14:51

Temat: Re: buef strogonow
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <burpo3$ppr$1@news.onet.pl>, "Wojti" <j...@w...pl>
wrote:

> Pieczarki można dodać jak kto lubi.Koncentrat pomidorowy też się zgadza.
> Najważniejsz nie używamy żadnego innego mięsa niż polędwica bo inaczej nie
> będzie to buef.

Ale może będzie boeuf.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-24 15:33:19

Temat: Re: buef strogonow
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 2004-01-24 at 13:00, Dinki2099 wrote:

> Jeżeli dla ciebie to co napisałem jest wołowiną w sosie pomidorowym , to
> widać nie wiesz jak się robi wołowine w sosie pomidorowym.

Zwracam Ci delikatna uwage, ze jest to grupa dyskusyjna. Znaczy to, ze
nalezy na niej dyskutowac o przepisach. Wyrazilam moje zdanie o Twoim
przepisie, a Ty od razu wyskakujes z jakze obiektywnymi argumentami
typu "nie wiesz jak sie robi wolowine w sosie pomidorowym". Dla mnie
znaczy to, ze nie ma co z Toba rozmawiac - po prostu sie nie da.

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-24 18:00:23

Temat: Re: buef strogonow
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

W sprawie stroganoffa pisałem już tu nieraz, (poguglajcie jak chcecie)
ale myślę, że może czas ponownie napisać o nim, dodając to, czego nowego
się o nim dowiedziałem.

Najprostszy boeuf Stroganoff (Stroganov, ros. biefstroganov, goviadina
po-stroganovski) to paski z polędwicy wołowej usmażone krótko na
rozpalonym maśle (z możliwym dodatkiem cebuli) oraz z sosem otrzymanym
przez oprószenie tego mąką i zdeglasowonie śmietaną lub bulionem i
śmietaną, przyprawienie solą i pieprzem. Taki mniej więcej przepis
podaje np. Eduard de Pomiane oraz taki znajduje się w "Kulinarnom
słovarie" (wyd. Harvest, Moskva 2000). W każdym razie pdstawą jest
smażona wołowina w sosie śmietanowo-mięsnym i ma to być gęste, nie o
konsystencji zupy. Powinno być też robione przed podaniem i raczej nie
odgrzewane. (Myślę, że jest tu pole do popisu dla zwolenników woków.)
Reszta jest kwestią różnych wariacji, upodobań, lokalnych zwyczajów i
oczywiście przedmiotem niekończących się sporów.
Larousse gastronomique faktycznie każe dać pieczarek. Klasyczna rosyjska
książka kucharska Elieny Mołohowiec wymienia jeszcze gorczycę i przecier
pomidorowy. Ona też każe wołowinę dusić jeszcze ok. kwadransa w sosie.
Jednak Kira Pietrovskaia (Kyra's Secrets of Russian Cooking, Englewood
Cliffs, c. 1961) pisze, że "prawdziwi puryści nigdy nie dodadzą grzybów
ani pomidorów". Z kolei Aleksandra Kropotkina (The Best of Russian
Cooking, New York 1964) podkreśla, że sekretem dobrego Stroganoffa jest
musztarda i że zwyczaj dodawania łyżki koncentratu pomidorowego powstał
na południu Rosji oraz że można też dodać kilka wcześniej ugotowanych
grzybów w plasterkach. Pisze jednak, że w Ameryce dodaje się i grzybów
i pomidorów, i że jest to smaczne, ale, że nie jest to już boeuf
Stroganoff.
Co do powstania Stroganoffa, to jest to zapewne danie
rosyjsko-francuskie, w tym sensie, że stworzone zostało prawdopodobnie
przez francuskich kucharzy pracujących w Rosji i przez nich przeniesione
do Francji , skąd powędrowało w świat. Powszechnie przyjęta legenda
mówi, że wymyślił je kucharz pracujący w czasach Piotra Wielkiego dla
któregoś z przedstawicieli, uszlachconej rodziny bogatych kupców z
Nowogrodu Stroganowów. Jednak ja sądzę, że wywodzi się ono od
syberyjskiej "stroganiny" - wiórków mięsa skrobanych z zamarzniętej
wołowiny, następnie solonych, by roztajały i tak zjadanych. Na stołach
wyższych klas ta potrawa zawędrowała pod bardzie arystokratyczną nazwą i
w postaci już nie surowej, ale szybko smażonej.
Dalszy los był podobny, do znanej nam już solianki -- początkowo
łagodnej zupy prostych ludzi, robionej z solonych ryb, potem, na stołach
klas wyższych, robionej przez zawodowych kucharzy i coraz bardziej
ostrej pod wpływem kuchni pod wpływem kuchni południowych krajów
imperium rosyjskiego. W koścu zarówno Stroganoff jak i solianka, w tej
ostrej postaci trafiły do tanich barów, gdzie pod tymi nazwami można
spotkacć wlaściwie wszystki, co się spodoba kucharzowi wrzucić do garnka.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Szukam oryginalnego przepisu na Chinskie ciasteczka z wrozba.
utu
jhg
zalczenie
Przystawka na cieplo lub zimno.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »