| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-24 19:37:20
Temat: Re: buef strogonow> W sprawie stroganoffa pisałem już tu nieraz, (poguglajcie jak chcecie)
guglanie zasypuje czasami tonami śmieci, ale to tak na marginesie.
stroganoW czy stroganoFF - to, że przez "A" jest akurat dla mnie oczywiste -
która wersja jest poprawniejsza - poprawna - a może obie? [oczywiście chodzi
mi o "zapis" na terenie Polski]
dopytanie drugie:
> Najprostszy boeuf Stroganoff [ciach by skrócić - choć z bólem serca bo
tekst zacny]
najprostszy przy prostocie tej potrawy? czy raczej "wersja klasyczna"
> Reszta jest kwestią różnych wariacji, upodobań, lokalnych zwyczajów i
> oczywiście przedmiotem niekończących się sporów.
zdaje się, że już taki się w niektórych postach rozwija
dopytanie trzecie:
długo i namiętnie potykałem się słownie ze znajomym na temat dodawania
ogórka kiszonego.
Osobiście uważam to za relikt przeszłości i typowe podbijanie gramatury - co
na ten temat "klasycy" - a może to tylko regionalizm?
> Klasyczna rosyjska
> książka kucharska Elieny Mołohowiec wymienia jeszcze gorczycę
dopytanie:
w ziarnach czy mieloną?
> Cooking, New York 1964) podkreśla, że sekretem dobrego Stroganoffa jest
> musztarda
jakiej?
i przepraszam za osobiste pytanie - a Ty jak robisz?
pozdrawiam - Jarek [jot.ber]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-24 20:10:28
Temat: Re: buef strogonowto jest aktualnie Twój post ostatni więc w jednym miejscu:
> Kiedy dodamy koncentrat musimy poddusić go conajmniej z 20 minut żeby
nabrał
> samku , a najlepiej jak dodamy jeszcze odrobine wywary.
w ramach eksperymentu: polędwica [dużo, dużo!!!] krócej - potem śmietana i
złam to koncentratem [dodatki/przyprawy w trakcie i na końcu wedle uznania]
pozdrawiam - Jarek [jot.ber]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-24 21:49:08
Temat: Re: buef strogonow
Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1074957762.22589.8.camel@cosmos...
> On Sat, 2004-01-24 at 13:00, Dinki2099 wrote:
>
> > JeĹźeli dla ciebie to co napisaĹem jest woĹowinÄ
w sosie pomidorowym
, to
> > widaÄ nie wiesz jak siÄ robi woĹowine w sosie pomidorowym.
>
> Zwracam Ci delikatna uwage, ze jest to grupa dyskusyjna. Znaczy to, ze
> nalezy na niej dyskutowac o przepisach. Wyrazilam moje zdanie o Twoim
> przepisie, a Ty od razu wyskakujes z jakze obiektywnymi argumentami
> typu "nie wiesz jak sie robi wolowine w sosie pomidorowym". Dla mnie
> znaczy to, ze nie ma co z Toba rozmawiac - po prostu sie nie da.
>
Przepraszam, nie chciałem aby to tak zabrzmiało.
Ja nigdy nie spotkałem się z pieczarkami w boeufie Stroganoffie.Nie będe
się rozwodził na temat historii boeufa Stroganoffa bo nie znam jej dobrze.
Widziałem także boeuf Stroganoffa o konsystencji zupy(gęstej) i szef
kuchni(Arthotel we Wrocławiu) zapewnił mnie że także tak może wyglądać boeuf
Stroganoff .
Powiedz jaki jest twój przepis na boeufa Stroganoffa.
> --
> Kot <m...@p...onet.pl>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-24 21:53:57
Temat: Re: buef strogonow
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:1674239356.20040124133623@yahoo.com...
> Le samedi 24 janvier 2004 ŕ 13:05:49, Dinki2099 a écrit :
>
>
> >
> >> > Ale pytanie bylo o boeuf strogonoff, a nie o to, co Ci smakuje... Nie
> >> > wspominajac o tym. ze to, co podales w przepisie, to nie byl
strogonoff,
> >> > tylko wolowina w sosie pomidorowym...
> >>
> >> Z ust mi to wyjelas, strogonoffa sie nie dusi...
> > Jak to się nie dusi?A co się z nim robi?
> > Kiedy dodamy koncentrat musimy poddusić go conajmniej z 20 minut żeby
nabrał
> > samku , a najlepiej jak dodamy jeszcze odrobine wywary.
>
> Poledwica jest najdrozsza czescia wolu, i najdelikatniejsza. Nie
> potrzebuje zadnego duszenia tylko krotkiego obsmazenia na ostrym
> ogniu.
> Duszenie poledwicy to tak jakbys *prawdziwy* kawior (ten z jesiotra)
> zuzywal do pasty rybnej...
Ja dusze polędwice po to aby przegryzła się trochę samkiem , zmiękła i
nabrała soczystości.
Zbyt długie duszenie na pewno jej nie sprzyja ale ja zawsze ją trochę
potrzymam w rondlu.
> Natomiast z tego co piszesz to wynika ze w twoim przepisie poledwica
> sluzy do polepszenia smaku koncentratu ;-)
Nie wiem dlaczego tak sądzisz? :)
>
> Ewcia
>
>
> --
> Niesz !
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-24 22:19:32
Temat: Re: buef strogonowIn article <buup2k$9b1$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Dinki2099" <d...@i...pl> wrote:
c - po prostu sie nie da.
> >
> Przepraszam, nie chciałem aby to tak zabrzmiało.
> Ja nigdy nie spotkałem się z pieczarkami w boeufie Stroganoffie.Nie będe
> się rozwodził na temat historii boeufa Stroganoffa bo nie znam jej dobrze.
> Widziałem także boeuf Stroganoffa o konsystencji zupy(gęstej) i szef
> kuchni(Arthotel we Wrocławiu) zapewnił mnie że także tak może wyglądać boeuf
> Stroganoff .
Dobrze, e nie La Scali ;-)
W˝adys˝aw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-24 22:53:42
Temat: Re: buef strogonowOn Sat, 24 Jan 2004 16:14:51 +0100, Wladyslaw Los wrote:
> In article <burpo3$ppr$1@news.onet.pl>, "Wojti" <j...@w...pl>
> wrote:
>
>> Pieczarki można dodać jak kto lubi.Koncentrat pomidorowy też się zgadza.
>> Najważniejsz nie używamy żadnego innego mięsa niż polędwica bo inaczej nie
>> będzie to buef.
>
> Ale może będzie boeuf.
>
> Władysław
Ach, żeby był boeuf to jeszcze wypadałoby nie zadusić polędwicy jak w
poprzedzających przepisach. Co to za przyjemność jest wygotowane mięso? Sos
osobno, polędwice krótko przesmażyć (w środku ma być rare, i tak dojdzie),
połączyć z sosem, podawać.
Vefour
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |