Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.g
azeta.pl!not-for-mail
From: "jot.ber" <j...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: buef strogonow
Date: Sat, 24 Jan 2004 20:37:20 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 33
Message-ID: <buuhps$hql$1@inews.gazeta.pl>
References: <buru38$501$1@nemesis.news.tpi.pl> <1074888741.29850.36.camel@cosmos>
<1...@y...com>
<w...@g...news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: lb183.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1074973308 18261 83.30.13.183 (24 Jan 2004 19:41:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 24 Jan 2004 19:41:48 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-User: jot.ber
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:188463
Ukryj nagłówki
> W sprawie stroganoffa pisałem już tu nieraz, (poguglajcie jak chcecie)
guglanie zasypuje czasami tonami śmieci, ale to tak na marginesie.
stroganoW czy stroganoFF - to, że przez "A" jest akurat dla mnie oczywiste -
która wersja jest poprawniejsza - poprawna - a może obie? [oczywiście chodzi
mi o "zapis" na terenie Polski]
dopytanie drugie:
> Najprostszy boeuf Stroganoff [ciach by skrócić - choć z bólem serca bo
tekst zacny]
najprostszy przy prostocie tej potrawy? czy raczej "wersja klasyczna"
> Reszta jest kwestią różnych wariacji, upodobań, lokalnych zwyczajów i
> oczywiście przedmiotem niekończących się sporów.
zdaje się, że już taki się w niektórych postach rozwija
dopytanie trzecie:
długo i namiętnie potykałem się słownie ze znajomym na temat dodawania
ogórka kiszonego.
Osobiście uważam to za relikt przeszłości i typowe podbijanie gramatury - co
na ten temat "klasycy" - a może to tylko regionalizm?
> Klasyczna rosyjska
> książka kucharska Elieny Mołohowiec wymienia jeszcze gorczycę
dopytanie:
w ziarnach czy mieloną?
> Cooking, New York 1964) podkreśla, że sekretem dobrego Stroganoffa jest
> musztarda
jakiej?
i przepraszam za osobiste pytanie - a Ty jak robisz?
pozdrawiam - Jarek [jot.ber]
|