Data: 2004-01-24 19:37:20
Temat: Re: buef strogonow
Od: "jot.ber" <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> W sprawie stroganoffa pisałem już tu nieraz, (poguglajcie jak chcecie)
guglanie zasypuje czasami tonami śmieci, ale to tak na marginesie.
stroganoW czy stroganoFF - to, że przez "A" jest akurat dla mnie oczywiste -
która wersja jest poprawniejsza - poprawna - a może obie? [oczywiście chodzi
mi o "zapis" na terenie Polski]
dopytanie drugie:
> Najprostszy boeuf Stroganoff [ciach by skrócić - choć z bólem serca bo
tekst zacny]
najprostszy przy prostocie tej potrawy? czy raczej "wersja klasyczna"
> Reszta jest kwestią różnych wariacji, upodobań, lokalnych zwyczajów i
> oczywiście przedmiotem niekończących się sporów.
zdaje się, że już taki się w niektórych postach rozwija
dopytanie trzecie:
długo i namiętnie potykałem się słownie ze znajomym na temat dodawania
ogórka kiszonego.
Osobiście uważam to za relikt przeszłości i typowe podbijanie gramatury - co
na ten temat "klasycy" - a może to tylko regionalizm?
> Klasyczna rosyjska
> książka kucharska Elieny Mołohowiec wymienia jeszcze gorczycę
dopytanie:
w ziarnach czy mieloną?
> Cooking, New York 1964) podkreśla, że sekretem dobrego Stroganoffa jest
> musztarda
jakiej?
i przepraszam za osobiste pytanie - a Ty jak robisz?
pozdrawiam - Jarek [jot.ber]
|