Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia buef strogonow Re: buef strogonow

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: buef strogonow

« poprzedni post
Data: 2004-01-24 18:00:23
Temat: Re: buef strogonow
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

W sprawie stroganoffa pisałem już tu nieraz, (poguglajcie jak chcecie)
ale myślę, że może czas ponownie napisać o nim, dodając to, czego nowego
się o nim dowiedziałem.

Najprostszy boeuf Stroganoff (Stroganov, ros. biefstroganov, goviadina
po-stroganovski) to paski z polędwicy wołowej usmażone krótko na
rozpalonym maśle (z możliwym dodatkiem cebuli) oraz z sosem otrzymanym
przez oprószenie tego mąką i zdeglasowonie śmietaną lub bulionem i
śmietaną, przyprawienie solą i pieprzem. Taki mniej więcej przepis
podaje np. Eduard de Pomiane oraz taki znajduje się w "Kulinarnom
słovarie" (wyd. Harvest, Moskva 2000). W każdym razie pdstawą jest
smażona wołowina w sosie śmietanowo-mięsnym i ma to być gęste, nie o
konsystencji zupy. Powinno być też robione przed podaniem i raczej nie
odgrzewane. (Myślę, że jest tu pole do popisu dla zwolenników woków.)
Reszta jest kwestią różnych wariacji, upodobań, lokalnych zwyczajów i
oczywiście przedmiotem niekończących się sporów.
Larousse gastronomique faktycznie każe dać pieczarek. Klasyczna rosyjska
książka kucharska Elieny Mołohowiec wymienia jeszcze gorczycę i przecier
pomidorowy. Ona też każe wołowinę dusić jeszcze ok. kwadransa w sosie.
Jednak Kira Pietrovskaia (Kyra's Secrets of Russian Cooking, Englewood
Cliffs, c. 1961) pisze, że "prawdziwi puryści nigdy nie dodadzą grzybów
ani pomidorów". Z kolei Aleksandra Kropotkina (The Best of Russian
Cooking, New York 1964) podkreśla, że sekretem dobrego Stroganoffa jest
musztarda i że zwyczaj dodawania łyżki koncentratu pomidorowego powstał
na południu Rosji oraz że można też dodać kilka wcześniej ugotowanych
grzybów w plasterkach. Pisze jednak, że w Ameryce dodaje się i grzybów
i pomidorów, i że jest to smaczne, ale, że nie jest to już boeuf
Stroganoff.
Co do powstania Stroganoffa, to jest to zapewne danie
rosyjsko-francuskie, w tym sensie, że stworzone zostało prawdopodobnie
przez francuskich kucharzy pracujących w Rosji i przez nich przeniesione
do Francji , skąd powędrowało w świat. Powszechnie przyjęta legenda
mówi, że wymyślił je kucharz pracujący w czasach Piotra Wielkiego dla
któregoś z przedstawicieli, uszlachconej rodziny bogatych kupców z
Nowogrodu Stroganowów. Jednak ja sądzę, że wywodzi się ono od
syberyjskiej "stroganiny" - wiórków mięsa skrobanych z zamarzniętej
wołowiny, następnie solonych, by roztajały i tak zjadanych. Na stołach
wyższych klas ta potrawa zawędrowała pod bardzie arystokratyczną nazwą i
w postaci już nie surowej, ale szybko smażonej.
Dalszy los był podobny, do znanej nam już solianki -- początkowo
łagodnej zupy prostych ludzi, robionej z solonych ryb, potem, na stołach
klas wyższych, robionej przez zawodowych kucharzy i coraz bardziej
ostrej pod wpływem kuchni pod wpływem kuchni południowych krajów
imperium rosyjskiego. W koścu zarówno Stroganoff jak i solianka, w tej
ostrej postaci trafiły do tanich barów, gdzie pod tymi nazwami można
spotkacć wlaściwie wszystki, co się spodoba kucharzowi wrzucić do garnka.

Władysław

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
24.01 jot.ber
24.01 jot.ber
24.01 Dinki2099
24.01 Dinki2099
24.01 Wladyslaw Los
24.01 Vefour.PL
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem