« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-17 08:03:04
Temat: brokuły (rozgotowane)Czasami tak się zdarza, że ktoś przegapi itd.
Sałatka z oliwą, jajkiem i majonezem + przyprawy nie była zbyt smaczna, dominował
rozgotowany brokuł.
:-(
Po prostu nie cierpię rozgotowanego.
Aby się wykpić od zjedzenia jej powiedziałem żonie (w nadziei, że za chwilę to
wywali): zmiksuj to.
Wyszła super pyszna pasta, bardzo delikatna w smaku i lekka w konsystencji.
Piękny kolor.
Sama w sobie b. dobra ale z dodatkiem owoców morza to już poezja.
Polecam.
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-17 09:36:12
Temat: Re: brokuły (rozgotowane)On Fri, 2003-10-17 at 10:03, Jerzy Nowak wrote:
> Czasami tak się zdarza, że ktoś przegapi itd.
> Sałatka z oliwą, jajkiem i majonezem + przyprawy nie była zbyt smaczna, dominował
rozgotowany brokuł.
> :-(
> Po prostu nie cierpię rozgotowanego.
> Aby się wykpić od zjedzenia jej powiedziałem żonie (w nadziei, że za chwilę to
wywali): zmiksuj to.
> Wyszła super pyszna pasta, bardzo delikatna w smaku i lekka w konsystencji.
> Piękny kolor.
> Sama w sobie b. dobra ale z dodatkiem owoców morza to już poezja.
> Polecam.
Czyli brokomole - juz Herbatka to podawala pare lat temu, w zwiazku ze
swoja miloscia do guacamole i wysoka cena avocado ;-))
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 10:00:58
Temat: było: Re: brokuły (rozgotowane) jest: brokulem...@p...onet.pl (Kot) napisał(a):
> On Fri, 2003-10-17 at 10:03, Jerzy Nowak wrote:
[...]
> Czyli brokomole - juz Herbatka to podawala pare lat temu, w zwiazku ze
> swoja miloscia do guacamole i wysoka cena avocado ;-))
Skleroza kompletna, idę kupić coś na pamięć.
I to ja w tym wątku też pisałem.
Gdybym wcześniej nie sprawdzał :-(
Ale aby wpisać "brokula" to na to nie wpadłem.
W końcu hamerykę nie tylko Kolumb odkrył.
A może to podswiadomość?
Zachciało mi sie Herbatki. Mam Oolong.
A może ta prawdziwa się odezwie?
;-)
pozdr. Jerzy
PS
1. A gdzież to Cię wywiało Kotku?
2. W orginale przepis brzmiał:
"Zachcialo mi sie wczoraj guacamole - pojechalismy do supermarketu a tam sie
akurat awokado skonczyly :-((( No to zaeksperymetowalam. Ugotowalam brokula
w niewielkiej ilosci wody z sola i cukrem. Ostudzilam, wrzucilam do takiej
maszynki z korbka, to sie chyba "papa's hand" - moje sie nazywa "salsa
magic" ;-)- mozna w tym szybko wszystko drobniutko posiekac. Dodalam mala
cebulke, lyzke majonezu, sok z ok. polowki cytryny i pol lyzeczki chili.
Zakrecilam korbka starannie i otrzymalam paste o pieknym zielonym kolorku
podobnym do guacamole - byla piekielnie ostra i diabelnie pyszna.
Posmarowalam tym razowy chlebek a na wierzchu ulozylam plasterki pomidora.
Smok wchlonal bez mrugniecia okiem, ja co chwila siegalam po kolejna
kanapke. Paste nazwalam brokomole - na pamiatke mojego niespelnionego
marzenia ;-) Polecam."
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 10:22:53
Temat: Re: było: Re: brokuły (rozgotowane) jest: brokuleOn Fri, 2003-10-17 at 12:00, Jerzy Nowak wrote:
> A może to podswiadomość?
> Zachciało mi sie Herbatki. Mam Oolong.
> A może ta prawdziwa się odezwie?
> ;-)
Moze sie odezwie ;-)
Tez sie napije, zielonej jasminowej.
> pozdr. Jerzy
> PS
> 1. A gdzież to Cię wywiało Kotku?
Do Paryzewa (tam dom moj, gdzie serce moje ;-)
A zeby nie bylo off-topic, to na jutro zaprosilam znajomych na kolacje i
postanowilam zrobic cos niezwyklego - padlo na indyka w sosie figowym
balsamico. Przepis dostalam od naszej nieocenionej Kasi L. Piersi
kurczaka z przepisu zamienilam na indyka, bo monrz kurczaka nie lubi -
dziwny jakis.
FIGOWY SOS BALSAMICO
1/2 kg swiezych fig pokrojonych w kawalki
1/3 szklanki czerwonego wina
1 lyzka octu balsamicznego
szczypta soli i pieprzu
1/2 lyzeczki cukru
galazka swiezego tymianku
polaczyc wszystkie skladniki, dolac 1/2 szklanki wody, przykryc o
gotowac na
malym ogniu ok. 30 min. Wyjac tymianek reszte przetrzec przez sito o
grubych
otworach. Podawac jako dodatek do bialych mies albo deserow.
GRILLOWANE PIERSI KURCZAKA Z SZYNKA PARMENSKA I FIGAMI
1/4 szkl bialego wytrawnego wina
3 lyzki posiekanego swiezego rozmarynu
2 lyzki soku z cytryny
lyzeczkarozgniecionego czerwonego pieprzu
lyzeczka soli
1/4 lyzeczki czarnego pieprzu
oliwa z oliwek
8 pojedynczych piersi z kurczaka
16 swiezych fig
pieczywo tostowe
8-10plastrow szynki parmenskiej
figowy sos balsamiko
Z wina, oliwy i przypraw przygotowac marynate,. dodac do niej piersi
kurczka, przykryc i wlozyc do lodowki na 3 godz. Po poltorej godziny
obrocic
je.
Smazyc na patelni grillowej 3-5 min. z kazdej strony
Potem na tej samej patelni smazyc figi az zmiekna (3-6 min.)
Piersi owinac szynka, tosty opiec, podawac na toscie z figami i figowym
sosem balsamico
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 20:50:58
Temat: Re: by?o: Re: broku?y (rozgotowane) jest: brokuleOn 17 Oct 2003 12:22:53 +0200, m...@p...onet.pl (Kot) wrote:
cut
>Piersi owinac szynka,
cut
>
>--
>Kot <m...@p...onet.pl>
Oslabiasz mnie...
;->>>>>>
Art(Gruby).
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 21:01:41
Temat: Re: by?o: Re: broku?y (rozgotowane) jest: brokule
>
>>Piersi owinac szynka,
>
>cut
>
>>
>>--
>>Kot <m...@p...onet.pl>
>
>Oslabiasz mnie...
>;->>>>>>
>
>
>Art(Gruby).
>
>Abyssus abyssum invocat.
dodam jeszcze, tak na stronie, ze jak dla mnie to powinno byc
duzo tej szynki.....
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 22:23:18
Temat: Re: by?o: Re: broku?y (rozgotowane) jest: brokule
Krysia Thompson wrote:
>
> >
> >>Piersi owinac szynka,
> >
> >cut
> >
> >>
> >>--
> >>Kot <m...@p...onet.pl>
> >
> >Oslabiasz mnie...
> >;->>>>>>
> >
> >
> >Art(Gruby).
> >
> >Abyssus abyssum invocat.
>
> dodam jeszcze, tak na stronie, ze jak dla mnie to powinno byc
> duzo tej szynki.....
>
> trys
> K.T. - starannie opakowana
No bo jak starannie opakowana, to starannie.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 22:51:14
Temat: Re: by?o: Re: broku?y (rozgotowane) jest: brokuleOn Fri, 17 Oct 2003 15:23:18 -0700, Magdalena Bassett
<m...@o...com> wrote:
>
>
>Krysia Thompson wrote:
>>
>> >
>> >>Piersi owinac szynka,
>> >
>> >cut
>> >
>> >>
>> >>--
>> >>Kot <m...@p...onet.pl>
>> >
>> >Oslabiasz mnie...
>> >;->>>>>>
>> >
>> >
>> >Art(Gruby).
>> >
>> >Abyssus abyssum invocat.
>>
>> dodam jeszcze, tak na stronie, ze jak dla mnie to powinno byc
>> duzo tej szynki.....
>>
>> trys
>> K.T. - starannie opakowana
>
>
>No bo jak starannie opakowana, to starannie.
>MB
Taaa...drugiej pracy mam szukac?
;-)
Art(Gruby).
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-18 14:45:47
Temat: Re: by?o: Re: broku?y (rozgotowane) jest: brokuleOn Fri, 2003-10-17 at 22:50, Art(Gruby) wrote:
> On 17 Oct 2003 12:22:53 +0200, m...@p...onet.pl (Kot) wrote:
>
> cut
>
> >Piersi owinac szynka,
>
> cut
>
> >
> >--
> >Kot <m...@p...onet.pl>
>
> Oslabiasz mnie...
> ;->>>>>>
To nie ja, to Kasia. Ale co, piersi Ci sie nie podobaja czy szynka? ;-))
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-18 14:58:57
Temat: Re: brokuły (rozgotowane)
Da się jeszcze zrobić z rozgotowanych brokuł zupkę.Taki krem z brokuł.
Robisz wywar + brokuły.Miksujesz to wszystko razem. Dla ozdoby groszek
ptysiowy i piękny krem z brokuł wychodzi.Palce lizać.
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |