| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-22 12:30:32
Temat: Re: cacykiZeby zrobic tzatziki przygotowuje sobie:
4 zabki czosnku
kubek jogurtu naturalnego albo serka homogenizowanego o smaku naturalnym
(to drugie lepsze bo gestsze)
zielony ogorek
pieprz, sol, bazylia
koperek
Miazdze czosnek, tre ogorek na grubych oczkach, mieszam z serkiem dodajac
reszte skladnikow. Najlepiej odczekac co najmniej godzinke az sie
przegryzie. Proste, szybkie i nieskoplikowane. I pycha!
--
Agnes
http://www.koneser.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-22 12:31:16
Temat: Re: cacykiCześć
Pewnie chodzi Ci o Tzatziki, nieprawdaż?
Łap przepis:
prawdziwe "cacyki" tobi się z gęstego jogurtu - takiego, co się go łyżka
nabiera - najlepszy jest w tej chwili Bakomy [a zdecydowanie odradzam
danone]. Przepis jest na 2 osoby - znaczy się dwa duże opakowania jogurtu sa
potrzebne. Do tego jogurtu należy wrzucić:
górka uprzedniego startego na tarce o dużych oczkach, koniecznie ze skórą,
po starciu ogórka należy posolić i zostawić na jakieś 20 minut by się sok od
niego oddzielił, następnie sok trzeba odlać - dzięki temu zabiegowi tzatziki
będą miały odpoweidnią kosynstencję o nie będa sie "rozwarstwiać" [ogórek
powinien byc raczej duży]
kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez wyciskaczkę - raczej nienalezy go
żalować
ze dwie łyżki dobrej olivy "extra virgine"
sól
pieprz - oczywiście najlepiej świeżo zmielony
ja osobiście dodaję jeszcze pokruszone orzechy włoskie i odstawiam na
kilkanascie minut by orzechy odrobine zmiekły
i myślę że taki jest najlepszy [profani dodaja bowiem zieleninę, albo
miksują twarożek z czymś tam, prawdziwe tzatziki składają sie tylko z wyżej
podanych składników]
Życzę smacznego
Ula/ExtraVirgine
[Żyć by jeść, czy jeść by żyć - to jest chyba retoryczne pytanie, hehe....]
Użytkownik Air45 <a...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:94h64s$7je$...@o...ict.pwr.wroc.pl...
> czesc
>
> szukam przepisu na cacyki
>
> dzieki
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-22 12:31:38
Temat: Re: cacykiOn Mon, 22 Jan 2001 13:30:32 +0100, "Agnes" <a...@k...pl>
wrote:
>Zeby zrobic tzatziki przygotowuje sobie:
>4 zabki czosnku
>kubek jogurtu naturalnego albo serka homogenizowanego o smaku naturalnym
>(to drugie lepsze bo gestsze)
>zielony ogorek
>pieprz, sol, bazylia
>koperek
>
>Miazdze czosnek, tre ogorek na grubych oczkach, mieszam z serkiem dodajac
>reszte skladnikow. Najlepiej odczekac co najmniej godzinke az sie
>przegryzie. Proste, szybkie i nieskoplikowane. I pycha!
mozna dodac swiezej miety - listki drobno pokrojone
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-22 12:42:38
Temat: Re: cacykiRacja, zapomnialam o ocisnieciu wody ze stratego ogorka - to bardzo wazne,
inaczej konsystencja jest do niczego. Ale co do orzechow jestem
zaskoczona - przepisu nauczylam sie w Grecji od rodowitych tambylcow ale
nigdzie nie spotkalam wersji z orzechami... Ale moze byc ciekawe.
--
Agnes
http://www.koneser.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-22 13:01:13
Temat: cacykiczesc
szukam przepisu na cacyki
dzieki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-22 13:13:55
Temat: Re: cacykiAgnes wrote:
>
> Racja, zapomnialam o ocisnieciu wody ze stratego ogorka [ciach]
No wlasnie. Ogorasa koniecznie trzeba odcisnac z wody w tej wersji. Bo
ja do tzatzikow ogorka przygotowuje tak: przecinam wzdluz i nozem
wycinam srodek (czyli to co najbardziej rozciencza nam jogurt) reszta
drobno siekam w koski :)
Uwielbiam ten rodzaj sosu :)
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-22 21:37:53
Temat: Re: cacykiIn article <94h64s$7je$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>,
"Air45" <a...@w...pl> wrote:
> czesc
>
> szukam przepisu na cacyki
Ja uwielbiam tzatziki - glownie do przepysznych miesek z grilla.
Robie to tak:
1 dlugi szklarniowy ogorek - obrac, przekroic na pol, lyzeczka wydlubac
pestki, zetrzec na 'warzywnej' tarce, odczekac jakis czas i odcisnac
sok jaki pozostal,
jogurt /bo ja wiem - ze 200-300 ml/,
2-3 zabki czosnku zmiazdzone (ile kto zniesie /ja uwielbiam - im wiecej
tym lepiej/)
dodaje do tego koperku /sporo/ i soli oczywiscie /do smaku/
Smacznego!
Tzatziki rulez!
Dagmara
--
http://www.afanasjew.z.pl
Sent via Deja.com
http://www.deja.com/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |