Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia cacyki

Grupy

Szukaj w grupach

 

cacyki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-01-22 12:30:32

Temat: Re: cacyki
Od: "Agnes" <a...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zeby zrobic tzatziki przygotowuje sobie:
4 zabki czosnku
kubek jogurtu naturalnego albo serka homogenizowanego o smaku naturalnym
(to drugie lepsze bo gestsze)
zielony ogorek
pieprz, sol, bazylia
koperek

Miazdze czosnek, tre ogorek na grubych oczkach, mieszam z serkiem dodajac
reszte skladnikow. Najlepiej odczekac co najmniej godzinke az sie
przegryzie. Proste, szybkie i nieskoplikowane. I pycha!

--
Agnes
http://www.koneser.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-01-22 12:31:16

Temat: Re: cacyki
Od: "Urszula" <u...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Cześć
Pewnie chodzi Ci o Tzatziki, nieprawdaż?
Łap przepis:
prawdziwe "cacyki" tobi się z gęstego jogurtu - takiego, co się go łyżka
nabiera - najlepszy jest w tej chwili Bakomy [a zdecydowanie odradzam
danone]. Przepis jest na 2 osoby - znaczy się dwa duże opakowania jogurtu sa
potrzebne. Do tego jogurtu należy wrzucić:
górka uprzedniego startego na tarce o dużych oczkach, koniecznie ze skórą,
po starciu ogórka należy posolić i zostawić na jakieś 20 minut by się sok od
niego oddzielił, następnie sok trzeba odlać - dzięki temu zabiegowi tzatziki
będą miały odpoweidnią kosynstencję o nie będa sie "rozwarstwiać" [ogórek
powinien byc raczej duży]
kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez wyciskaczkę - raczej nienalezy go
żalować
ze dwie łyżki dobrej olivy "extra virgine"
sól
pieprz - oczywiście najlepiej świeżo zmielony
ja osobiście dodaję jeszcze pokruszone orzechy włoskie i odstawiam na
kilkanascie minut by orzechy odrobine zmiekły
i myślę że taki jest najlepszy [profani dodaja bowiem zieleninę, albo
miksują twarożek z czymś tam, prawdziwe tzatziki składają sie tylko z wyżej
podanych składników]

Życzę smacznego

Ula/ExtraVirgine
[Żyć by jeść, czy jeść by żyć - to jest chyba retoryczne pytanie, hehe....]

Użytkownik Air45 <a...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:94h64s$7je$...@o...ict.pwr.wroc.pl...
> czesc
>
> szukam przepisu na cacyki
>
> dzieki
>
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-22 12:31:38

Temat: Re: cacyki
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 22 Jan 2001 13:30:32 +0100, "Agnes" <a...@k...pl>
wrote:

>Zeby zrobic tzatziki przygotowuje sobie:
>4 zabki czosnku
>kubek jogurtu naturalnego albo serka homogenizowanego o smaku naturalnym
>(to drugie lepsze bo gestsze)
>zielony ogorek
>pieprz, sol, bazylia
>koperek
>
>Miazdze czosnek, tre ogorek na grubych oczkach, mieszam z serkiem dodajac
>reszte skladnikow. Najlepiej odczekac co najmniej godzinke az sie
>przegryzie. Proste, szybkie i nieskoplikowane. I pycha!


mozna dodac swiezej miety - listki drobno pokrojone

Krysia
K.T. - starannie opakowana


-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-22 12:42:38

Temat: Re: cacyki
Od: "Agnes" <a...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Racja, zapomnialam o ocisnieciu wody ze stratego ogorka - to bardzo wazne,
inaczej konsystencja jest do niczego. Ale co do orzechow jestem
zaskoczona - przepisu nauczylam sie w Grecji od rodowitych tambylcow ale
nigdzie nie spotkalam wersji z orzechami... Ale moze byc ciekawe.

--
Agnes
http://www.koneser.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-22 13:01:13

Temat: cacyki
Od: "Air45" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

czesc

szukam przepisu na cacyki

dzieki




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-22 13:13:55

Temat: Re: cacyki
Od: Magda Rzepka <m...@i...zabrze.pl> szukaj wiadomości tego autora

Agnes wrote:
>
> Racja, zapomnialam o ocisnieciu wody ze stratego ogorka [ciach]

No wlasnie. Ogorasa koniecznie trzeba odcisnac z wody w tej wersji. Bo
ja do tzatzikow ogorka przygotowuje tak: przecinam wzdluz i nozem
wycinam srodek (czyli to co najbardziej rozciencza nam jogurt) reszta
drobno siekam w koski :)
Uwielbiam ten rodzaj sosu :)
M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-22 21:37:53

Temat: Re: cacyki
Od: dagmara <d...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

In article <94h64s$7je$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>,
"Air45" <a...@w...pl> wrote:
> czesc
>
> szukam przepisu na cacyki

Ja uwielbiam tzatziki - glownie do przepysznych miesek z grilla.
Robie to tak:
1 dlugi szklarniowy ogorek - obrac, przekroic na pol, lyzeczka wydlubac
pestki, zetrzec na 'warzywnej' tarce, odczekac jakis czas i odcisnac
sok jaki pozostal,
jogurt /bo ja wiem - ze 200-300 ml/,
2-3 zabki czosnku zmiazdzone (ile kto zniesie /ja uwielbiam - im wiecej
tym lepiej/)
dodaje do tego koperku /sporo/ i soli oczywiscie /do smaku/


Smacznego!

Tzatziki rulez!


Dagmara

--
http://www.afanasjew.z.pl


Sent via Deja.com
http://www.deja.com/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Lodówka Gorenje
Co jadłem w 1967 roku?
było, ale.. grzane piwo
coś z kapusty pekińskiej
It is time to bring a conclusion to the United States of America........

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »