Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Urszula" <u...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: cacyki
Date: Mon, 22 Jan 2001 13:31:16 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 41
Message-ID: <94h8ju$4s7$1@news.tpi.pl>
References: <94h64s$7je$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: pm112.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 980166078 4999 213.76.108.112 (22 Jan 2001 12:21:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Jan 2001 12:21:18 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: cacyki
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41704
Ukryj nagłówki
Cześć
Pewnie chodzi Ci o Tzatziki, nieprawdaż?
Łap przepis:
prawdziwe "cacyki" tobi się z gęstego jogurtu - takiego, co się go łyżka
nabiera - najlepszy jest w tej chwili Bakomy [a zdecydowanie odradzam
danone]. Przepis jest na 2 osoby - znaczy się dwa duże opakowania jogurtu sa
potrzebne. Do tego jogurtu należy wrzucić:
górka uprzedniego startego na tarce o dużych oczkach, koniecznie ze skórą,
po starciu ogórka należy posolić i zostawić na jakieś 20 minut by się sok od
niego oddzielił, następnie sok trzeba odlać - dzięki temu zabiegowi tzatziki
będą miały odpoweidnią kosynstencję o nie będa sie "rozwarstwiać" [ogórek
powinien byc raczej duży]
kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez wyciskaczkę - raczej nienalezy go
żalować
ze dwie łyżki dobrej olivy "extra virgine"
sól
pieprz - oczywiście najlepiej świeżo zmielony
ja osobiście dodaję jeszcze pokruszone orzechy włoskie i odstawiam na
kilkanascie minut by orzechy odrobine zmiekły
i myślę że taki jest najlepszy [profani dodaja bowiem zieleninę, albo
miksują twarożek z czymś tam, prawdziwe tzatziki składają sie tylko z wyżej
podanych składników]
Życzę smacznego
Ula/ExtraVirgine
[Żyć by jeść, czy jeść by żyć - to jest chyba retoryczne pytanie, hehe....]
Użytkownik Air45 <a...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:94h64s$7je$...@o...ict.pwr.wroc.pl...
> czesc
>
> szukam przepisu na cacyki
>
> dzieki
>
>
>
>
|